Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Börtönbüntetést kapott az angliai férfi, aki lakbér helyett szexet kért fiatal lányoktól

Ez a cikk több mint 1 éves.

Prostitúció vádjával tizenkét hónap börtönbüntetésre ítélték a Cranleigh-i 53 éves Christopher Cox-ot, amiért „főbérlőként” lakbér helyett szexet kért fiatal lányoktól a szállásért cserébe. Ez az első ilyen ítélet Angliában.

Cox bűnösnek vallotta magát haszonszerzési célú prostitúció és két rendbeli prostitúcióra való felbujtás vádjában. A férfi egy apróhirdetéses oldalon, a Craigslisten ajánlott szállást fiatal vagy hajléktalan nőknek szexért cserébe.

„Ha Ön egy fiatal, 16 év feletti lány, aki otthon ragadt és világgá akar menni, vagy esetleg hajléktalan, aki biztonságos kiutat keres, van egy kiadó szobám az otthonomban” – szerepelt Cox egyik hirdetésében. Cserébe „főzést, takarítást, mosást és esetleg mást is” kért a „főbérlő”.

Coxot először oknyomozó riporterek buktatták le, majd egy brit televíziós műsorvezető, Jeremy Kyle is szembesítette kamerák előtt. A rendőrség szerint a nyilvánosság ereje nem állította meg a férfit, az incidens után továbbra is a fentihez hasonló apróhirdetéseket tett közzé.

A helyi rendőrség szóvivője az ügy kapcsán azt nyilatkozta: „Aljas dolog kihasználni azokat a kiszolgáltatott nőket, akik megfizethető módot keresnek arra, hogy tetőt tegyenek a fejük fölé”.

Az Egyesült Királyságban 2003 óta tiltja a törvény, hogy lakbér helyett szexért hirdessenek lakhatást és egy februári törvény értelmében azok a közösségi médiaplatformok is büntethetővé váltak, amelyeken közzétesznek ilyen apróhirdetéseket. Mégis Christopher Cox az első angliai férfi, akit ezügyben elítéltek.

A jelenség Magyarországon is gyakori, de nem tiltja a törvény. Azonban nem csak a büntethetőség hiánya áll a probléma mögött, hanem a növekvő albérletárak és az általában vett lakhatási válság is. Nagy-Britanniában már „lakbér-generációnak” is nevezik a kétezres években fölnőtt generációt, akiknek – szüleik generációjával ellentétben – már nem telik saját lakhatásra az átlagbérből, sőt, a lakbér a fizetésük nagyobb részét elviszi. Magyarországon is gyakori, hogy valaki a fizetése felét lakhatásra költi, már ha telik rá.

Címlapkép: Pixabay