Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pedagógusok szerint ha a kormány tényleg rendezni szeretné a bérüket, semmi nem állhat az útjába

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kövér László kedd este az Inforádiónak adott interjújában beszélt a pedagógusok béremeléséről, melyben kifejtette, „a megfelelő, minimális mértékben” kell emelni a tanárok bérét. A frissen megválasztott házelnök azt is hozzátette, hogy a béremelés nem egy ciklus munkája, és „kéne hozzá egyfajta társadalmi egyeztetés, és kéne hozzá egyfajta közös nevező azokkal a politikai erőkkel is, akik éppen ellenzékben vannak, hogy lehetőség szerint ne borogassuk fel újra és újra, ciklusról ciklusra ezt az egészet. Akkor talán el lehetne érni, hogy »csak« azzal kelljen foglalkozni, hogy az inflációhoz hozzáigazítjuk a lemaradóban lévő állami fizetéseket”. Kövér azonban bizonytalan abban, hogy a mostani válságos időkben ennek van-e realitása.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ma egy nyílt levelet tett közzé közösségi oldalukon, melyben egy pályakezdő tanár reagált a házelnök szavaira. A neve elhallgatását kérő pedagógus a levélben felhívta a figyelmet, hogy egy pályakezdő mesterdiplomás tanár a bértábla szerint havi nettó 207.480 Ft-ot keres. A tanár számításai szerint a lakbér, a rezsi és egyéb megélhetési költségeit levonva havonta 90 ezer forintot tud minden másra fordítani, beleértve a mindennapi étkezést is.

„Tudja, mire elég a maradék 90 ezer Ft? Megsúgom: ha mindenről lemond és csak a legalapvetőbb élelmiszereket veszi meg, akkor épphogy csak a túlélésre.

A pedagógus ezután arra reagált, hogy a házelnök szerint társadalmi egyeztetésre lenne szükség a bérek rendezéséhez, valamint közös nevező azokkal a politikai erőkkel is, akik éppen ellenzékben vannak.

„Miért? Önök kétharmaddal vezetik az országot már 13. éve, szóval ha tényleg rendezni szeretnék a bérünket, semmi nem állhat útjukban, minden joguk és lehetőségük adott hozzá.

A pedagógus ezután tovább számolt, majd azt is kifejtette, „jobb hónapjaiban” is csak maximum 10 ezer forintot tud megtakarítani fizetéséből, melyet szintén a munkájára költ, ugyanis irodalomtanárként szüksége van az alapvető kötelező olvasmányokra, ám a könyvek árai sincsenek összhangban a pedagógusbérekkel.

„ha ügyesen spórolok az étkezésen, és sikerül megtakarítanom havi 10 ezer forintot, akkor ha 25 éves pályakezdőként elkezdek spórolni, röpke 1800 hónap, vagyis 150 év elegendő lesz ahhoz, hogy 175 évesen végre beköltözhessek a saját kis garázs-lakásomba, így végre nem viszi majd el minden pénzemet az albérlet és megvehetem azokat a könyveket, amik alapvetőek lennének ahhoz, hogy jobb tanár lehessek.”

Az utóbbi időben már számos kormánypárti politikus elismerte, hogy a pedagógusoknak valóban komoly szükségük van a béremelésre. Nemrég Semjén Zsolt beszélt arról, hogy a szakszervezetek követelései jogosak, valamint Gulyás Gergely , de maga Orbán Viktor is hasonló értelmű nyilatkozatokat tett az elmúlt időszakban. A pedagógus-szakszervezetek márciusi sztrájkja után gördülő megmozdulásokba kezdtek, majd a választások előtt felfüggesztették a munkabeszüntető akciókat. A PSZ és a PDSZ jelenleg az új kormány megalakulására vár, hogy folytathassák a tárgyalásokat a béremelésről.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd