Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiteregetik a szennyest azok az aktivisták, akik vasárnap a szülő nők példátlan megalázása ellen tüntetnek Budapesten

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Másállapotot a Szülészetben! mozgalom május 8-án 16 órától megmozdulást szervez a budapesti Kossuth téren azért, hogy felhívja a figyelmet a szülészeti ellátás hiányosságaira, a fájdalmas anyai tapasztalatokra és a régóta fennálló problémák káros következményeire.

A hat éve működő szervezet a lapunkhoz eljuttatott értesítőjében úgy fogalmaz, hogy

a jelenlegi szülészeti ellátásban mindennaposak  a tájékoztatás és engedély nélkül végzett ártalmas és szenvedést okozó gyakorlatok,

így például a kisbabák elválasztása az anyától, vagy az apák kirekesztése a szülőszobából. A mozgalom megállapítja, hogy ugyanilyen súlyos gondot jelent a szülészeteken dolgozó ápolók és orvosok kiégése is.

A Másállapotot a Szülészetben!, amely tavaly hasonló megmozdulást szervezett,  a közleményében kitér arra is, hogy a koronavírus és a jogviszonytörvény hozta változások sosem látott bizonytalanságot teremtettek, és jelentősen szűkítették a nők mozgásterét. Az aktivisták sérelmezik, hogy „a szülészeti ellátás drasztikus átalakításába nem vonták be a nőket – mint legfőbb érintetteket –, és a nők nem kaptak választ novemberben közzétett követeléseikre”.

A NŐ a hangunk! összefogás ezért szombaton újabb közös kiállást szervez, mellyel – mint fogalmaznak – azt üzenik a kormányzati, szakmai és intézményi döntéshozóknak, hogy „többé nem kérünk a látszatintézkedésekből és a bántalmazó intézményekből”.

A budapesti megmozdulás szimbóluma a Kossuth térre kiteregetett szennyes lesz, mellyel arra utalnak, hogy nem a nők szégyene a szülészeti ellátásban megélt bántalmazás, ártalom és rossz gyakorlat, hanem azé, aki megteszi és/vagy jóváhagyja. A Kossuth téren petíciót fognak indítani, és sorstárs támogatásban részesítik a rászorulóknak.

„Nem elég, ha csak anyák napján számítunk, de nem számít az, amit a szülészeti ellátásban átél(t)ünk! Nem elég, ha megünnepeljük a gyereknapot, de nem biztosítjuk a legjobb életkezdet feltételeit! Amíg nincs az ellátásban tisztelet, támogatás és tudományos bizonyíték, addig nincsenek biztonságban a magyar nők, kisbabák és családok”, fogalmaznak a közleményükben.

A Másállapotot csoport tavaly november végi tüntetésén, melyen ezrek vettek részt, arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarországi szülészeti ellátórendszer jelenlegi formájában elavult gyakorlatokra épít, nem biztonságos, és nem szolgálja sem a családok, sem a benne dolgozók érdekeit.

Az eseményről a Mérce is beszámolt, illetve riportot szenteltünk a nők megrázó történeteinek.

Az akkori kiállásuk nem maradt teljes visszhang nélkül. Szentkirályi Alexandra a Másállapotot csoport demonstrációjának délutánján élő adásban jelentkezett be, melyben arról biztosította a tüntetés résztvevőit, hogy  a kormány számára is fontos a szülészeti ellátás színvonalának javítása, illetve hallják a hangját azoknak, akik ma is kiállnak emellett a fontos ügy mellett.

Ám az akkor megfogalmazott követelésükre, hogy az új családbarát szülészeti szakmai irányelv érvényesüléséről szóló vitába az érintettek is vonják be, azóta sem kaptak választ.