Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyílt levélben magyarázzák el a „zöld” Áder Jánosnak, mi a baj a Fertő tavi beruházással

Ez a cikk több mint 1 éves.

Áder János leköszönő köztársasági elnök, aki jobb híján a klímaváltozás ügyét karolta fel hivatali ideje alatt, a Kék Bolygó Alapítvány podcastadásával búcsúzott, melyben Kárpáti Bélával, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával együtt mondta el, miért nem tartja károsnak a Fertő tavi beruházást. A podcastre már válasz is érkezett – a Fertő tó Barátai Egyesület titkára, Kun Zoltán nyílt levelet intézett Áder Jánoshoz.

A podcastben Áder János a választási kampány hevének tudta be azokat a felröppenő rémhíreket, amelyek szerint „gigantikus beruházás készül a Fertő tónál”,  „természetvédelmi területen zajlik az építkezés” és „visszafordíthatatlan a károkozás a Fertő tónál”.

Kárpáti Béla szerint azért van szükség a beruházásra, mert egy mesterségesen feltöltött és kialakított területről van szó, amelynek magyarországi oldalán csak egyetlen leromlott strand található. A további beépítendő területek a vezérigazgató értelmezésében „illegális hulladék lerakó területek” voltak ezidáig.

Számos érv mellett Áder János azt állítja a podcastben, a vizes élőhelyek védelmét szolgáló ramsari egyezménynek megfelel a Fertő tavi projekt. A zöldombudsman korábban utalt rá, hogy az 1971-es ramsari egyezmény értelmében a magyar államnak megkülönböztetett szerepe kell, hogy legyen az olyan tavak megóvásában, mint a Fertő tó.

A Fertő tó Barátai Egyesület azonban több olyan tényezőre is felhívta Áder János figyelmét, amelyek alapján a beruházás igenis káros lesz a környezetre.

Az egyesület álláspontja szerint „a beruházás környezetvédelmi és építési engedélyei jogszerűtlenül lettek kiadva”. Továbbá, nem csak, hogy az UNESCO is a beruházás azonnali felfüggesztését kérte a magyar kormánytól, de a Fertő tó védelmezői szerint „az UNESCO-nak leadott jelentés valótlan információt tartalmaz” és Örökségvédelmi Hatásvizsgálat sem készült a beruházásról. Ezen felül a megnövekvő turizmus is veszélyeztető tényező lehet a tó ökológiájára az egyesületi nyílt levél szerint.

„A Fertő tó, mint világörökségi terület, az emberiség közös kincse, ezért megérdemel annyi figyelmet, hogy a jelenlegi túlzó beruházás kritikusainak (pl. Egyesületünk) a véleményét is meghallgassák. Amennyiben a Kék Bolygó Alapítvány egy podcast keretében újra szeretne foglalkozni a Fertő tavi beruházás kérdésével, egyesületünk szakértői szívesen állnak rendelkezésére” – hívta fel a levél végén a leköszönő köztársasági elnök figyelmét az egyesület elnöke, Kun Zoltán.

Áder János és Kárpáti Béla ellen szól az is, hogy tavaly szenteste hirdették ki újra a decemberben hirtelen megszüntetett Fertő tavi beruházást, az új közbeszerzésbe pedig olyan elemek is bekerültek, amiket a beruházás környezetvédelmi engedélyei sem tehetnének lehetővé.  A Fertő tavi beruházás tehát a saját környezetvédelmi engedélyeinek sem felel meg.

A beruházás törvénytelen megnagyobbítását a Greenpeace is kifogásolta és az MTA Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai is állásfoglalást adtak ki ellene. Sőt, az Európai Bizottság 2021 júniusában eljárást indított a Fertő tó ügyében.

A helyiek, a Fertő tó eddigi lakosai is úgy érzik, olyan fejlesztések indultak meg a tónál a kormány vezényletével, amelyek csak egy szűk üzleti csoport érdekében állnak, és veszélyeztetnek egy egyedi ökológiai egységet, egy európai jelentőségű természeti értéket.

Áder János korábban a Paks  2-es beruházást is aláírta, mondván, anélkül nehéz lenne teljesíteni a klímavédelmi célokat. Mielőtt átvenné a helyét Novák Katalin, kíváncsiak lennénk egy olyan podcastadásra is, melyben a köztársasági elnök elmondja, hogyan szolgálja a Fertő tavi beruházás a klímavédelmi célokat és hogyan egyeztethető az össze az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) második munkacsoportjának legfrissebb jelentésével, amely mintegy 34 ezer (!) már megjelent tanulmány és elemzés alapján készült.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi