Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Némi nyomásgyakorlás és 25 év szolgálat után nyugdíjba vonulhat a 63 éves mentőgépkocsi-vezető

Ez a cikk több mint 1 éves.

Április 20-án számoltunk be annak a mentőgépkocsi-vezetőnek az esetéről, aki 63 évesen, 25 év szolgálat után kérvényezte nyugdíjazását. A dolgozó maximális, 90 napos felmentési időt kért.

A kérvényt január 25-én adta be, egészen a közelmúltig nem kapott rá választ. Ügyéért a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége is felszólalt – a szervezet levélben számolt be az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának „bajtársuk” történetéről. Még aznap az RTL Klub híradója is beszámolt a történetről.

Április 22-én telefonon értesítették a 63 éves dolgozót, hogy megkapja a 90 nap felmentési időt a nyugdíjba vonulása előtt és a munkáltató mentesíti erre az időre a munkavégzés alól. Utolsó 24 órás szolgálatát múlthét szombaton teljesítette.

Lengyel Tibor, a Mentődolgozók Szövetségének operatív alelnöke korábban az RTL Klub-nak úgy nyilatkozott, 25 év munkaviszony után jogszerű a 63 éves dolgozó kérése, sőt, a munkával járó fizikai és mentális terhelés miatt időszerű is.

Az operatív alelnök szerint egyszerű oka van annak, hogy a mentők munkáltatója gyakran húzza az időt, ha nyugdíjazásról van szó: a munkaerőhiány. Ezért szeretnék, ha csak egy-két-három hónappal is, maradásra bírni a dolgozókat, azaz „maximálisan kihasználni a munkaerőt”.

A Független Egészségügyi Szakszervezet vezetőjének, Soós Adrianna beszámolója szerint az időhúzás az egészségügy más területire is jellemző. „Húzzák az időt a munkáltatók, akkor is, hogy ha a munkavállalót úgy egyébként az öregségi nyugdíjkorhatár miatt el kellene engedni„, meséli a szakszervezeti vezető.

Bérrendezés nélkül aligha várható változás.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt