Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Maximálisan kihasznált dolgozók: nem tud nyugdíjba vonulni egy 63 éves mentős

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az RTL Híradója számolt be arról az esetről, hogy egy 63 éves mentőgépkocsi-vezető, 25 év év szolgálat után kérvényezte nyugdíjazását, a maximális – 90 napos – felmentési idővel.

A kérvényt még január 25-én adta be, de mindezidáig nem kapott írásos választ rá.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének tájékoztatása szerint az illető 25 év alatt mindig precízen, lelkiismeretesen dolgozott, munkájára sose volt panasz.

Lengyel Tibor, a Mentődolgozók Szövetségének operatív alelnöke az RTL-nek úgy nyilatkozott, hogy ez nem egyedi eset, szerinte az okok a munkaerőhiányra vezethetők vissza:

„Maximálisan kihasználni a munkaerőt, valószínűleg ez lehet, tehát nem akarják elengedni a dolgozókat, hogy még arra a két-három hónapra is ki tudják használni őket.”

A Független Egészségügyi Szakszervezet megkérdezett képviselője szerint az időhúzás az egészségügy más területire is jellemző.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke tavaly tavasszal Orbán Viktornak, Pintér Sándornak és Kásler Miklónak szóló levelében már kifejtette, hogy

a 2018-ban megkezdett többlépcsős egészségügyi szakdolgozói bérek rendezése érdekében kifejtett erőfeszítést szervezetük elismeri, ám a bérfelzárkóztatás azonban sem az egészségügyi ágazat, sem pedig a mentés alágazat szakdolgozóinak bérezését nem tudta rendezni.

Így nem csak hogy az alulfizetett mentődolgozók elvándorlását nem sikerült megállítani, de az ő munkaerő bevonzását sem tették lehetővé. A MOMSZ szerint egy kidolgozott bérfeljlesztéssel a mentődolgozók számára „a társadalmi elvárásoknak megfelelő tisztes életvitel alapját képező, kiszámítható jövedelmet” biztosíthatnak.

 

 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt