Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy szerint alkotmányos válság alakult ki az elégetett levélszavazatok ügyében

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Kúria döntése szerint nincs mit tenni az Erdélyben talált, elégetett levélszavazatok ügyében, miután az eset külföldön történt, így a magyarországi hatóságoknak nincs felelősségük – írja a Magyar Hang.

A szélsőjobboldali, parlamentbe jutott Mi Hazánk többek között az elégetett szavazólapokra hivatkozva nem fogadja el a választások hivatalos eredményét, mondván az így be nem számított szavazatok miatt kapnak eggyel kevesebb mandátumot.

A párt közleménye szerint

„Az utolsó pillanatban elvettek egy mandátumot a Mi Hazánk képviselőcsoportjától, és az egy mandátum a Fideszhez került, így biztos kétharmaddal rendelkezhet a kormánypárt a következő ciklusban. A szavazatok 99 százalékának megszámlálásakor még mindig 7 parlamenti mandátummal rendelkezett a Mi Hazánk, de ahogy a külhoni voksokat kezdték összesíteni, rohamosan csökkenni kezdett a Mi Hazánk százalékos eredménye, és egy egyéni választókerületben történt, csupán néhány szavazaton múló fordítás miatt is nőtt a Fidesz listájára érkező töredékszavazatok aránya.”

A Mi Hazánk arra hivatkozik, hogy a félig elégetve, egy szemétlerakón megtalált erdélyi levélszavazatokról készült fényképeken jól látható, hogy a szélsőjobboldali pártra leadott szavazatok is vannak. Így véleményük szerint akár ezek is fordíthattak volna a szoros eredményen, és hat helyett hét képviselőjük is lehetne a parlamentben a következő ciklusban.

Mint írják, „mindössze 48 (!) szavazat alapján vették el a Mi Hazánktól a hetedik mandátumot. Tekintettel arra, hogy Marosvásárhelyen egy zsáknyi, félig megsemmisített szavazólapot találtak, amelyeken jól láthatóan a Mi Hazánkra is adott voksok voltak, Délvidéken pedig a Fidesszel szoros kapcsolatokat ápoló VMSZ aktivistái kézbesítették, átvételi elismervény nélkül, a választásokon szavazati joggal rendelkezők szavazólapjait, a vizsgálatok lezárásáig nem fogadjuk el a jelenlegi helyzetet. Egyúttal a szavazatok újraszámolását és ellenőrzését kezdeményezzük, jogorvoslattal élünk!”

Érdemes megjegyezni, hogy a Fidesznek végül 134 mandátuma lesz a következő országgyűlésben, és a jellemzően a kormánypártokkal szavazó Ritter Imre német nemzetiségi képviselővel így is, úgy is meglenne a többsége a kétharmados törvények megszavaztatásához. Hovatovább az elmúlt 12 évben már olyannyira a saját képére formálta a jogi környezetet, hogy bizonyára egyszerű többséggel is vígan elkormányozna.

A Nemzeti Választási Bizottsághoz a Momentum adott be felülvizsgálati kérelmet március 31-én a Jedden talált, félig elégetett szavazólapok miatt, a hatóság pedig korábban kimondta, hogy nem illetékes az ügyben. Ezt a döntést hagyta most helyben a Kúria. Az NVB szerint nincs lehetőség a levélszavazás tisztaságának ellenőrzésére, mivel csak Magyarország területén tudnak érvényt szerezni a választási szabályoknak.

A Kúria szerint

„a kifogástevők által rendelkezésre bocsátott fenti bizonyítékok alapján nem állapítható meg a videófelvételeken látható lapok eredetisége, érvényessége, mennyisége, és – a Kérelmező állításával ellentétben – nem állapítható meg az sem, hogy a szavazólapokat, a válaszborítékokat ki(k), milyen módon és milyen tartalommal kívánta (kívánták) eljuttatni a külképviseleti választási irodába.”

Hadházy Ákos képviselő alkotmányos válsághoz hasonlítja a kialakult helyzetet.

A képviselő kiemelte, hogy

„A Kúria döntése tartalmaz egy egészen cinikus és súlyos mondatot is. Eszerint »A VÁLASZTÁS SOMMÁS JELLEGE ÉS A RÖVID HATÁRIDŐK MIATT NINCS MÓD BIZONYÍTÁSI ELJÁRÁSRA«. Miközben azzal védi az elutasító határozatot, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a romániai szavazólapok valódiak voltak. Az érvelés valószínűleg nem új, korábbi döntésekre is hivatkozik, de ezzel végleg egy viccet csinál önmagából, a választási bizottságból, az egész választásból, az állítólagos demokráciából és Magyarországból is.”

Az erdélyi anomália mellett a levélszavazással kapcsolatban konkrét és jól dokumentáltan választási csalásnak tűnő eset is felmerült a Vajdaságban. Ott a szerbiai posta helyett Fidesszel szoros kapcsolatot ápoló Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái kézbesítették a levélszavazatokat, akik adott esetben a kitöltésben is segédkeztek. Az ügyben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt fordult a Kúriához.