Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pályaudvart bombáztak az oroszok, von der Leyen Kijevben tárgyal – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Mérce hétfői, szerdai és pénteki napokon összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez a április 8-i nap összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

Átcsoportosítás és lebombázott pályaudvar

Április nyolcadikára egyre világosabbnak tűnik, hogy az orosz hadsereg Kijev környékéről és az ország északi részéből kivont hadtesteinek legalábbis egy részét – és bizonyára más egységeket is – átcsoportosítják Ukrajna keleti területeire, hogy ott vegyenek részt egy orosz offenzívában.

Ennek következtében arra lehet számítani, hogy fokozódni fog a nyomás a keleti frontokon, és Oroszország továbbra sem tett le arról, hogy ellenőrzése alá vonja, a lakosságot igyekeznek evakuálni. Amennyiben Izjumnál sikerül áttörniük az oroszoknak, úgy bekeríthetik az ukrán hadsereg jelentős részét Kelet-Ukrajnában.

 

A főváros körüli visszavonulást Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője azzal magyarázta, hogy a nyomás enyhítésével is jószándékukat kívánják kifejezni, valamint nyitottságukat a tárgyalások folytatására.

Érdekesség, hogy Peszkov összekeverte Donyecket Luganszkkal, amivel hazájában magára zúdított némi népharagot – azzal pedig ugyancsak, hogy elismerte az Oroszország hadserege által elszenvedett súlyos veszteségeket.

A kivonulás „gesztusát” némiképp árnyalja, hogy a visszaszerzett településeken a bevonuló ukrán hadsereg – és a nyomukban haladó riporterek – sorra bukkannak mérhetetlen háborús kegyetlenkedések nyomaira, megkínzott civilek holttesteire, tömegsírokra. A Kijev melletti Bucsában, Borogyankában és más településeken egyaránt borzasztó pusztítást végzett a háború és a megszálló hadsereg. Hadseregének Ukrajnában tanúsított viselkedésének hatására Oroszország tagságát fel is függesztették az ENSZ Emberijogi Tanácsában.

Azt ugyancsak nehéz a jószándék és a konstruktív párbeszéd jeleként értékelni, hogy Oroszország pénteken lebombázott egy pályaudvart, ahol az ukrán híradások szerint négyezren is lehettek.

 

A támadásnak legalább 50 halálos áldozata és több száz sebesültje lehet, de a számok még nőhetnek. Az evakuációs csomópontként is funkcionáló állomáson főleg nők, gyerekek és idősek várakoztak.

Noha Olaf Scholz, Németország kancellárja egyelőre húzódzkodik attól, hogy páncélosokkal lássa el Ukrajnát, péntekre is jutott komoly támogatás, Szlovákia ugyanis átadta SZ-300-as légvédelmi rendszerét. A típust eddig is széles körben és sikeresen használták a háború során.

 

Von der Leyen Kijevbe megy, az orosz energiahordozók viszont nem sokáig jönnek az Unióba

 

Az Európai Bizottság elnöke, Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és Eduard Heger Szlovákia miniszterelnöke társaságában, Kijevben látogatja meg Volodimir Zelenszkijt, Ukrajna elnökét. A küldöttség már Ukrajnában tartózkodik, és azt fogják megtárgyalni, miképp tudnának segítséget nyújtani Ukrajnának, beleértve az élelmiszer-támogatást is.

Az Európai Parlament eközben megszavazta az Oroszország elleni szankciók újabb fordulóját. Ennek keretében sürgetik az orosz gáz, szén, olaj és nukleáris üzemanyag-import azonnali felfüggesztését, valamint az együttműködés befejezését orosz vállalatokkal, többek között a Roszatommal. Ezt a fideszes EP-képviselők is megszavazták, pedig kétségkívül nehéz helyzetbe hozza a már így is kérdéses jövőjű Paks II. fejlesztést.

A fenti EP-döntésnek egyelőre természetesen vajmi kevés hatása lesz. Annál több a Tanács döntésének, miszerint többek között azonnal felfüggesztik a szénimportot, lezárják az uniós kikötőket az orosz hajók előtt, és kitessékelnek négy bankot.

 

Az Európai Unió országai a szankciók mellett egyre több orosz diplomatát utasítanak ki a háború miatt, az alábbi infografikán a csütörtöki állapot látható.

Jarosław Kaczyński, a lengyel konzervatív Jog és Igazságosság párt elnöke és Lengyelország miniszterelnök-helyettese pedig azt nyilatkozta, hogy amennyiben Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nem látja, hogy Bucsában tömegmészárlást hajtottak végre a megszállók, forduljon szemészhez.

A megszállás alól szabadult Bucsában készült képsorok elsőként járták be a világsajtót az orosz hadsereg által elkövetett atrocitásokat alátámasztandó. Azóta kiderült, hogy számos megszállt településen hasonló kegyetlenségeket követett el az orosz hadsereg.
A lengyel-magyar véd- és dacszövetségnek nem tesz jót az ukrajnai háború. Míg a lengyel kormány nem hagy ki egyetlen alkalmat sem hogy Vlagyimir Putyint és az orosz hadsereget vérengző tömeggyilkosokként aposztrofálja és minél keményebb nemzetközi fellépést sürgessen, Magyarország kormánya az Európai Unió legmegengedőbb kommunikációját folytatja a kérdésben.

Drágul az élet

Drasztikusan nőnek a fogyasztói árak, többek között az ukrajnai háborúnak is köszönhetően. A háború miatt nőnek a takarmány- és energiaárak, ami magával vonja az élelmiszerek áremelkedését is, először a friss hústermékek, majd a feldolgozottak esetében is.

Mindeközben pedig az Európai Unió továbbra is előírja a bioüzemanyagok használatát, ami – miután mezőgazdasági módszerekkel állítják elő – az élelmiszertermelésre is használható termőterületeket csökkenti. Publicisztikánk a témában itt olvasható.

Az Európai Unió autóipara eközben továbbra is kábelhiánytól szenved, az élőmunkaigényes kábelkorbács-gyártást ugyanis az olcsó munkaerő miatt az elmúlt években-évtizedekben szinte teljesen kihelyezték Ukrajnába. Háborúban viszont nem jön kábel, így számos gyár kénytelen csökkenteni a termelését a kontinensen. Az uniós gazdaság szempontjából kiemelt jelentőségű autóipar megreccsenése tovább mélyítheti az energia- és élelmiszerárak féktelen növekedése miatt jelenleg is egyre súlyosabb gazdasági válságot.

Elon Musk pedig az elmúlt hetekben elterjedt tévhitekkel ellentétben továbbra sem jófej, csak egy milliárdos üzletember.

Ukrajna Starlink internetes vevőberendezéseket kapott, amivel az amerikai milliárdos üzletember két kérdéses értékű web hármas befektetési tanács között többször is polírozta legendás egóját a Twitteren. Most kiderült, hogy noha korábban cége tagadta, az Egyesült Államok kormánya összességében több, mint hárommillió dollárt fizetett a műveletért. A világ valószínűleg leggazdagabb emberének a vagyona jelenleg hozzávetőlegesen 279,5 milliárd amerikai dollárt érhet. Legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a követőit megkérdezte arról, szeretnének-e szerkesztés gombot a Twitterre.

Scholz kancellár szerint Németországnak még az év végéig maga mögött kell hagynia az orosz olajat a CNN beszámolója szerint. Ugyanitt az is kiderül, hogy Magyarország megszegi az uniós szankciókat, amennyiben Putyin kérésének eleget téve rubelben fizet az orosz energiahordozókért, ahogy Orbán korábban bejelentette.

Lakosságának csaknem tizede elhagyta Ukrajnát

Másfél hónap alatt 4,3 millió ember, vagyis a békeidőben 44 milliós ország lakosságának csaknem tizede hagyta el Ukrajnát, 7,1 millió pedig belső menekült.

 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága megfeszített tempóban dolgozik az ukrán hatóságokkal együtt a szükséget szenvedők megsegítésén, és rendszeresen indít segélyszállítmányokat az aktív hadszínterekre is, melyek jó esetben oda is érnek.

Hogyan lehet Magyarországról segíteni?

A magyarországi társadalom látható része mozdult meg a menekültek segítésére úgy a határ mellett mint más településeken és a fővárosban, példás szolidaritásról tanúbizonyságot téve, ami a kormány hosszú évek óta tartó menekültellenes kampánya után nem kis szó – igaz, ezúttal a kormány is a menekültek megsegítése mellett foglal állást.

Összefoglalónkban összeszedtünk néhány módot, ahogy a menekülteken segíteni lehet.

A legjobb, ha valamilyen szervezeten keresztül nyújtunk segítséget, legyen szó tárgyi vagy immateriális segítségről, például tolmácsolásról vagy szállásadásról. A szervezetek ugyanis fel tudják mérni, milyen erőforrásokra van szükségük, és mivel rendelkeznek.

Így érdemes nézni a következő felületeket:

  • Migration Aid – a Facebook oldalukon rendszeresen közzéteszik az aktuális helyzetjelentést, valamint hogy épp mire van szükségük. Oldalukon megtalálható a telefonszámuk is.
  • A közösen segítő Budapest Bike Maffia és Age of Hope Alapítvány szintén folyamatosan közzéteszi, mire van szükség.
  • A települési önkormányzatok online felületei, Facebook-oldalai – a határmenti települések, mint például Záhony vagy Fényeslitke, közzéteszik felhívásaikat, hogy mire van szükségük a menekülők ellátásához. Ugyanígy országszerte számos önkormányzat írja ki, hogy milyen segítségre van szükségük akár helyben berendezett humanitárius központjaikhoz, akár hogy a határra küldjék.
  • Egyházi szervezetek – többek között a Mazsihisz, az EMIH, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a menekülők segítésében, velük is felveheti a kapcsolatot, aki segítséget ajánlana.
  • Ezen az oldalon magyarul, ukránul és angolul találhatnak hasznos információkat a menekülők.

Összegyűjtöttünk egy listát a helyben dolgozó, segítségért folyamodó ukrajnai szervezetekről is:

  • A Commons | Cпільне társadalomkritikai lap Ukrajnában, munkatársai közé tartozik a beszélgetésen felszólaló Denisz Pilas, és a Mércén korábban fordításban közölt Tarasz Bilousz is.
  • A Longo Maȉ kooperatíva a luganszki régióban, Vrubivkán segít gyerekek biztonságba helyezésében, ukrán hrivnyában erre a számlaszámra: 4441114451067639 (Кошан Bіачецлав Антонійоіч Монованк), euróban pedig a következő számlára lehet utalni. UA 2032200100000262063011162 (számlaszám: 26206306311162, Koshan Viacheslav, 90440, Ukrajna, Zakarpatska régió, Khustskyi körzet).
  • Az Operation Solidarity egy kölcsönös segítségnyújtáson alapuló szervezet, amelyet az ukrajnai háborús helyzet elől menekülők és a helyi mozgalmakban továbbra is résztvevők segítésére hoztak létre anarchista kollektívák.
  • A Ukraine Solidarity Campaign az ukrajnai szocialisták és szakszervezeti tagok számára szolgáltat információkat és támogatást. Az angliai székhelyű szervezet több ukrajnai mozgalommal áll kapcsolatban (a csoportok listája elérhető weboldalukon).
  • A BEARR Trust kelet-európai és közép-ázsiai civil szervezeteket segítő alapítvány. Külön gyűjtést indítottak ukrajnai szervezetek segítésére, amelynek bevételeit azon civil szervezeteknek utalják, amelyekkel korábban közösen dolgoztak projekteken.
  • A Fight For Right ukrajnai civil szervezet az országban maradni kényszerülő fogyatékossággal élőknek nyújt segítséget. A civil szervezet telefonos és helyszíni segítségnyújtással is foglalkozik.