Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felfüggesztették Oroszország tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése csütörtökön felfüggesztette Oroszország tagságát a szervezet Emberijogi Tanácsában – írja a CNN.

A szavazáson 93-an a felfüggesztés mellett, 24-en ellene szavaztak, és 58 ország képviselője tartózkodott.

A most megszavazott határozati javaslat szerint felfüggesztik azon országok tagságát az Emberijogi Tanácsban, melyek szisztematikusan megsértik az emberi jogokat, Oroszország pedig épp ezt teszi Ukrajnában a határozat támogatói szerint, megsérti továbbá a nemzetközi humanitárius törvényeket.

A lap szerint a Közgyűlésnek kétharmados arányban kellett támogatnia a javaslatot, aminek jegyében az ENSZ később felülvizsgálhatja Oroszország felfüggesztését, amikor alkalmasnak látja.

Az Amerikai Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kedden kezdeményezte Oroszország tagságának a felfüggesztését a Biztonsági Tanácsnál, miután több más tagállamhoz hasonlóan korábban is javasolták. Linda Thomas-Greenfield elmondta,

„Oroszországnak nem lehetne hatalmi pozíciója egy olyan szervezetben, melynek célja – kifejezett célja – az emberi jogok tiszteletben tartásának elősegítése. Nemcsak az álszentség mértéke miatt – veszélyes is. (…) Nap mint nap látjuk, milyen kevéssé tiszteli Oroszország az emberi jogokat.”

A nagykövet véleménye szerint Oroszország részvétele az Emberijogi Tanácsban aláássa a szervezet, valamint az ENSZ szavahihetőségét.

Ukrajna ENSZ-nagykövete, Szergej Kiszlicja csütörtökön a szavazás előtt úgyszintén a javaslat támogatására buzdította a tagállamokat. Mint mondta,

„fontos útelágazáshoz érkezett a világ. Szemtanúi vagyunk, hogy a hajónk alattomos ködben, életveszélyes jéghegyek felé lavírozik. Úgy tűnhet, hogy Emberijogi Tanács helyett Titanicnak is keresztelhettük volna. (…) Ma kell cselekednünk, hogy megmentsük a tanácsot az elsüllyedéstől.”

A nagykövet szerint Oroszország ukrajnai cselekedeteit háborús és emberiség elleni bűnöknek fogják nyilvánítani.

Oroszország megbízott nagykövete, Gennagyij Kuzmin válaszul felszólította a tagállamokat hogy utasítsák el a határozatot, mivel veszélyes precedenst teremtene. Igen ritka, hogy egy tagállamot megfosszanak az ENSZ-ben valamilyen tanácsban betöltött tagságától. Kuzmin szerint

„a színpadiaskodásnak, vagy az Ukrajna által előadott színielőadásoknak sem a helye, sem az ideje nem most van. A ma megvitatott határozati javaslatnak valójában semmi köze nincs a valódi emberijogi helyzethez a terepen.”

Oroszország képviselője szerint a szavazás az Egyesült Államok kísérlete a domináns pozíció megszerzésére.

Az orosz-ukrán háború eddigi több, mint egy hónapja során számos emberi vagy háborús bűntett erős gyanúja merült fel. Beszámolók szerint az orosz hadsereg tagjai tömegesen követnek el nemi erőszakot a megszállt területeken, és tömegmészárlásokról is érkeztek hírek. A háború során Oroszország rendszeresen támad városokat, a bombázásokban számos civil veszítette már életét.

A háború kezdete óta Oroszország egyre inkább elszigetelődik nemzetközi szinten. Az alábbi infografikán például az látható, mely európai országokból hány orosz diplomatát utasítottak ki.

A háborúval kapcsolatos cikkeink ezen a linken érhetők el.