Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tömeges nemi erőszakkal jár a háború Ukrajnában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Először Olga Sztyepanyisina, ukrán miniszterelnök-helyettes beszélt nemi erőszakról a Sky News-nak a ‘mariupoli pokol’ kapcsán. Elmondása szerint mielőtt a megszálló orosz katonák végeztek volna velük, órákon át erőszakolták a foglyul ejtett ukrán nőket.

Legutóbb Maria Mezenceva, ukrán parlamenti képviselő és az Európa Tanács állandó delegáltja számolt be a brit médiának egy brutális esetről a Kijev külvárosában fekvő Brovaryból.

„Van egy eset, amelyről a közelmúltban széles körben beszéltek, mert az ügyészség rögzítette és vizsgálatot is folytat róla. Nem megyek bele a részletekbe, de elég ijesztő jelenet, egy civilt agyonlőttek a házában egy Kijev melletti kisvárosban… A feleségét – bocsánat, de meg kell mondanom – többször megerőszakolták kiskorú gyermeke előtt” – mesélte az ukrán politikus.

Irina Venediktova főügyész szerint az ügyet vizsgálják az ukrán hatóságok és elfogatóparancsot adtak ki az orosz katonára. A támadás után állítólag a férfi fenyegette a gyermeket.  Maria Mezenceva szerint a legtöbb ehhez hasonló ügy egyelőre feltáratlan:

„Sokkal több áldozat van, nem csak ez az egy, amitt a főügyész hozott nyilvánosságra. Természetesen még sok ilyenre számítunk, amelyek nyilvánosak lesznek, amint az áldozatok készek lesznek beszélni erről.”

Korábban egy másik ukrán képviselő, Leszia Vaszilenko is hasonló esetekről számolt be:

„Jelentéseink vannak nők csoportos megerőszakolásáról. Általában ezek azok a nők, akik nem tudnak kijutni. Idősekről beszélünk. Ezeknek a nőknek a többségét vagy kivégezték a nemi erőszak bűncselekménye után, vagy öngyilkosok lettek.”

Mezenceva elmondása szerint két olyan esetről is tudnak, amikor orosz katonák humanitárius segélyért sorban álló civilekre lőttek.

De a brutalitás a támadó felet sem kíméli – be nem azonosított felvételek szerint az orosz hadifoglyokat lábon lövik és verik az ukrán katonák. Korábban egy ukrán orvos úgy nyilatkozott, parancsot adott arra, hogy kasztrálják az orosz sebesülteket – a nyilatkozatot később visszavonta Gennagyij Druzenka.

Zelenszkij tanácsadója videóüzenetben kérte az ukrán katonákat, hogy tartsák be a Genfi Egyezménybe foglalt nemzetközi humanitárius jogot, ami a hadifoglyokra is kiterjed.