Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

150 dolgozónak mondanak fel a paksi bővítésen, többen hónapok óta nem kapnak fizetést

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tegnap este egy időben számolt be az RTL klub és az ATV híradója arról, hogy a Paks II bővítésén dolgozó munkások közül akár 150-et is elbocsáthat a projektet bonyolító Roszatom egyik alvállalkozója. Több dolgozó is arról számolt be, hogy már 1,5-2 hónapja nem kapnak fizetéseket, akár 500-600 ezer forintos hátralékot is felhalmozva.

Mindkét csatorna beszélt Harangozó Tamás MSZP-s képviselővel is, aki szerint

„fennáll a gyanúja, hogy a cég egyszerűen be fog csődölni és nem is fogják megkapni a pénzt. Én felszólítom a kormányt és személy szerint a paksi bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost is, hogy azonnali hatállyal intézkedjen.”

Az RTL klub megkereste az ügyben a paksi bővítésért felelős államtitkárt, Süli Jánost is, aki továbbirányította az újságírókat a Roszatomhoz, mert „ezen az építkezésen az orosz cég megbízásából folyik a munka”. Az orosz cég elismerte, hogy vannak problémák. Úgy fogalmaztak:

„bizonyos átmeneti, technikai jellegű nehézségek jelentkeztek,”

ám a projekt orosz fővállalkozója „külön erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy segítse az alvállalkozóit”.

A híradóknak nyilatkozó dolgozók elmondták, nagyjából 150 embernek tartozik a cég 500-600 ezer forinttal, úgy küldték el őket két hét kényszerszabadságra, amiről visszatérve március 21-én nem a munka folytatása, hanem egy felmondó nyilatkozat várta őket.

„Úgy volt, hogy március 21-ével folytatódik a munka. Ehelyett viszont bementünk 21-én, de a felmondással vártak minket. A fizetésre viszont nem tudnak konkrétumot mondani, igazából csak ígérgetnek a levegőbe”

– mondta el az ATV-nek egyikük.

A Roszatom február végén, négy nappal azután, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, még azt közölte:

„Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét”

Az ukrajnai orosz invázióval összefüggésben ugyanakkor felmerült néhány kérdés a kivitelezhetőséggel kapcsolatban, hiszen az EU-s szankció-cunami miatt előfordulhat, hogy változik az orosz beruházások kivitelezhetősége. A magyar ellenzék ráadásul napok óta követeli – többek közt – a Paks II. beruházás leállítását.

Márki-Zay Péter az Egységes Ellenzék miniszterelnök-jelöltje korábban úgy nyilatkozott, Orbán Viktor ugyan kiállt a NATO egységes álláspontja mellett Ukrajna kapcsán, viszont szerinte elárulta Magyarországot, mikor diplomáciai mentességgel beengedte az orosz beruházási bankot az Európai Unió területére. Követelte a miniszterelnöktől, hogy függessze fel a Paks 2 atomerőmű engedélyezési eljárását, valamint utasítsa ki a Nemzetközi Beruházási Bankot Magyarország területéről.

(RTL klub, ATV)

Címlapkép: A Greenpeace Paks II. elleni tiltakozó akciója 2018. március 25-én (Fotó: Mérce)