Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék az agresszió elítélését és a Paks 2 projekt felfüggesztését követeli a kormánytól

Ez a cikk több mint 2 éves.

Sorra teszik nyilatkozatukat ellenzéki pártok és politikusok, melyben elítélik a háborút és arra szólítják fel Orbán Viktor kormányát, hogy tegyen hasonlóan, valamint szüntesse meg a gazdasági együttműködéseket Oroszországgal.

Márki-Zay Péter az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje élőben jelentkezett be Facebook-oldalán, ahol szintén elítélte az orosz agressziót, valamint este 7 órára tüntetésre hívta a nézőket az orosz nagykövetség elé. Elmondta, Orbán Viktor ugyan kiállt a NATO egységes álláspontja mellett, viszont szerinte elárulta Magyarországot, mikor diplomáciai mentességgel beengedte az orosz beruházási bankot az Európai Unió területére. Követelte a miniszterelnöktől, hogy függessze fel a Paks 2 atomerőmű engedélyezési eljárását, valamint utasítsa ki a Nemzetközi Beruházási Bankot Magyarország területéről.

Róna Péter, az ellenzéki összefogás köztársasági elnök jelöltje is megszólalt az ügyben. Közleményében kijelentette, elítéli az orosz agressziót. Úgy véli, Putyin szándéka az egykori szovjet birodalmi zóna felélesztése.

,,Most még nyilvánvalóbbá vált mennyire károsak voltak Orbán Viktor lépései, amivel nehezítették a Nyugat egységes fellépését Putyinnal szemben, aláásták a V4-ek és a Nyugat egységét, és rendre kiszolgálták az orosz érdekeket és csorbították hazánk hitelességét”

-tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke követeli a kormánytól, hogy függessze fel a paksi beruházást, valamint a Szputnyik vakcina magyarországi gyártásáról szóló tárgyalásokat, illetve fejezze ki szolidaritását Ukrajnával, az ukrán néppel, mondja ki világosan, hogy Ukrajna határai sérthetetlenek.

,,A magyar politikai közösség minden tagjának elemi kötelessége az orosz agresszió azonnali és határozott elítélése, a kiállás Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett.” – jelentette ki Karácsony Gergely Facebook-posztjában. A főpolgármester úgy véli, a magyar kormánynak vissza kell szereznie a cselekvőképességét, amit szerinte ,,Orbán Viktornak Putyinnal kötött üzletei, és az orosz érdekeknek a magyar és az európai érdekekkel szemben folytatott kiszolgálása béklyóz.” Karácsony hozzátette, a Fővárosi Operatív Törzs elkezdte annak felmérését, milyen feladatok hárulnak a fővárosra a háború okozta esetleges menekülthelyzet kezelésében.

A Párbeszéd szerint Oroszországot a legszigorúbb szankciókkal kell sújtani, a közös fellépésben pedig európai és amerikai szövetségesekkel együtt Magyarországnak is ki kell vennie a részét. A MSZP közleményben hangsúlyozta, az erőszak semmilyen körülmények között sem lehet az érdekérvényesítés eszköze. Elvárják, hogy Orbán Viktor is ítélje el Putyin háborúját. Az LMP szintén közleményben kérte, hogy Oroszország térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. A lengyel, szlovák, magyar, román határ védelméhez NATO erők bevonására van szükség, mielőbb. Az LMP álláspontja szerint Magyarországnak minden tétovázás nélkül be kell fogadnia az esetlegesen a határainkra érkező kárpátaljai magyarokat és minden más ukrajnai menekültet, érkezésükre és ellátásukra haladéktalanul fel kell készülni. Hozzátették, a lengyel, szlovák, magyar, román határ védelméhez NATO erők mielőbbi bevonására van szükség.

,,Az uniós szankciók mellett Magyarországnak a Putyinnal való barátkozás helyett azonnali hatállyal fel kell mondania a Paks 2 szerződést és ki kell utasítani az országból az orosz érdekeket szolgáló Nemzetközi Beruházási Bankot”

-írják.