Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Roszatom: Minden az ütemterv szerint zajlik

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét”

– közölte a két új VVER-1200 típusú paksi reaktor építésének fővállalkozója, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern mérnöki divíziója, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. hétfőn a MTI értesítése szerint a Paks-Press Hírügynökséggel.

A konszern nem változtat az építés ütemtervén.

Az ukrajnai orosz invázióval összefüggésben ugyanakkor felmerült néhány kérdés a kivitelezhetőséggel kapcsolatban, hiszen az EU-s szankció-cunami miatt előfordulhat, hogy változik az orosz beruházások kivitelezhetősége. A magyar ellenzék ráadásul napok óta követeli – többek közt – a Paks II. beruházás leállítását.

Márki-Zay Péter az Egységes Ellenzék miniszterelnök-jelöltje korábban úgy nyilatkozott, Orbán Viktor ugyan kiállt a NATO egységes álláspontja mellett Ukrajna kapcsán, viszont szerinte elárulta Magyarországot, mikor diplomáciai mentességgel beengedte az orosz beruházási bankot az Európai Unió területére. Követelte a miniszterelnöktől, hogy függessze fel a Paks 2 atomerőmű engedélyezési eljárását, valamint utasítsa ki a Nemzetközi Beruházási Bankot Magyarország területéről.

Jávor Benedek zöld politikus, korábbi Európai Parlamenti képviselő vasárnap Facebookon tette közzé kétségeit a projekt megvalósíthatóságával kapcsolatban.

„Hogy az Ukrajna elleni orosz agresszióval a Paks2 projektnek vége, az mára a kormány számára is nyilvánvaló kell, hogy legyen. A bevezetett pénzügyi (a paksi projektet finanszírozó VEB Bank tiltólistára kerülése) és technológiai export-import korlátozások csakúgy, mint az általános geopolitikai kockázatminimalizálás jegyében az orosz együttműködések felszámolása mind politikailag, mind praktikusan megvalósíthatatlanná teszik a beruházást.”

– írta.

Orbán Viktor kormányfő azonban tegnapi, köztévének adott interjújában úgy fogalmazott:

„Paks II-t és az energia kérdését ki kell hagyni a szankciós kérdésekből, egyébként mi fogjuk megfizetni a háború árát”

– így valószínűsíthető, hogy a beruházást a jelenlegi kormány saját kezdeményezésből nem fogja a közeljövőben korlátozni.

 

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás