Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy kevéssé komolyan vett jelentés már az év elején megjósolta, hogy 2022-ben Kínában hatalmas járványhullámok fognak pusztítani

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kínából vasárnap 3 400 új koronavírusos fertőzést jelentettek. A távol-keleti ország két év óta a legsúlyosabb járványhullámot szenvedi, írja a Guardian.

Az esetszámok országos megugrása miatt a hatóságok bezárták az iskolákat Sanghajban, más városokat pedig karantén alá vontak. 19 kínai tartomány küzd a delta és az omikron vírusvariánsok okozta megbetegedésekkel.

Kínában, ahol a vírust először 2019 végén észlelték, a hatóságok szigorú intézkedéseket vezettek be a járvány megfékezése érdekében. Eddig a gyors lezárásokkal, az utazások korlátozásával és a tömeges teszteléssel állták útját a pandémiának.

De a mostani járványhullám meglehet más stratégiák kialakítására kényszeríti Kínát.

Azt, hogy 2022-ben Kínában nagy bajok lehetnek az omikron variáns miatt, az Eurasia Group január elején közzétett Top Risks (Legfőbb kockázatok) című jelentése kikövetkeztette.

Amikor a jelentés megjelent, sokan kételkedtek a hitelében, hiszen bár januárban ismét mind többek fertőződtek meg Európában és Amerikában, sok elemző körében az uralkodó hangulat mégis a derű volt. Végülis az omikron kevésbé veszélyesnek tekinthető, mint a korábbi COVID-variánsok, és a fejlett világ nagy részét már beoltották (legalább egyszer) a figyelemre méltóan hatékony vakcinákkal, vélték az elemzők, akik úgy gondolták, „az omikron a világjárvány végének kezdete”.

Az Eurasia Group politikai kockázati tanácsadó cég azonban úgy látta, 2022-ben a szegényebb országok továbbra is súlyos árat lesznek kénytelenek fizetni a járvány miatt, hovatovább részben azért, mert az omikron által az USA-ban és Európában az emlékeztető oltások iránti megnövekedett kereslet tovább késlelteti azt a napot, amikor a leghatékonyabb vakcinák máshol is széles körben elérhetővé válnak. Eddig a fejlődő országokban (a globális dél államaiban) az embereknek mindössze 8 százaléka kapott akár csak egy adag oltóanyagot.

Az Eurasia Group azt is kockázatosnak vélte, hogy a szegényebb kormányok még több hitelt vesznek fel a fellendülés ösztönzésére, ez pedig meglehetős gazdasági károkat, politikai bizonytalanságot okozhat.

Az egész jelentés legsötétebb része azonban arra vonatkozott, ami idén Kínában fog történni.

Az Eurasia Group szerint – az eddig sikeresen védekező – Kína 2022-ben nagyon erős járvánnyal néz szembe, amelyet pusztán csak a kevéssé hatékony oltóanyagaival védhet ki.

Az idei koronavírus-járványok Kínában nem fognak halálozási rekordokat dönteni, de nagyobbak lesznek, mint az eddigiek, a lezárások pedig súlyosabb következménnyel fogna járni – jósolta a jelentés.

Ez a válság addig fog tartani, amíg Kína nem tudja bevezetni a hazai fejlesztésű mRNS-oltásokat és emlékeztető vakcinákat mind az 1,4 milliárd ember számára.

Az Eurasia Group jelentése a mostani adatokat szemlélve is könnyen lehet, hogy tévesnek bizonyul. Hiszen még mindig bizonytalan, hogy az omikron mire képes, s hogy a kínai vakcinák mennyire hatékonyak.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd