Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Globális oltási katasztrófa: Európából még egyetlen árva adag vakcina sem érkezett Afrikába

Ez a cikk több mint 2 éves.

Végtelenül lesújtó hírt közölt Strive Masiyiwa, az Afrikai Unió vakcinabeszerzési vezetője a fejlett világ országainak adakozási hajlandóságáról.

Masiyiwa arról számolt be, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) keretén belül működő Covax-program irányítói fontos információkat tartanak vissza, s elhallgatják, hogy azok az országok és vakcinagyártók, amelyek oltóanyagot ígértek a szegényebb országoknak, nem teljesítik a vállalásaikat.

„Európai gyárból még egyetlen adag vakcinát sem küldtek Afrikának”

– mondta el a vakcinák beszerzéséért felelős Strive Masiyiwa.

Hangsúlyozta, hogy Afrika 400 millió adag oltóanyagot vásárolt, és még többet is képes lenne vásárolni, ha erre mód kínálkozna.

Az oltóanyagokat nehéz beszerezni, mivel az olyan országok, mint például az USA, amelyek rendelkeznek gyártási kapacitással, korlátozzák az oltóanyagok kivitelét, hogy előbb saját állampolgáraikat oltsák be.

Masiyiwa úgy látja, hogy  már decemberben eléggé világossá vált, hogy a tehetősebb országok nem tartják be a megállapodásban foglaltakat.

Emlékeztetett arra, hogy Bill Gates milliárdos, aki a Bill és Melinda Gates Alapítványon keresztül a Covax-program egyik felelőse azt állította, hogy decemberig 700 millió adag oltóanyag érkezik Afrikába. Az év közepéig azonban Afrika összesen csak 65 millió adagot kapott.

A Covaxon keresztül kevesebb mint 50 millió adag érkezett.

Az Európai Uniót kritizálva megjegyezte, hogy „amikor beszélünk a gyártóikkal, azt mondják, hogy teljesen kifogytak a készletekből, ezért minket Indiába irányítanak.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint májusig a gazdag országok a világszerte előállított COVID-19 vakcinák több mint 87 százalékát kapták meg, míg az „alacsony jövedelmű” volt gyarmati országok, a globális dél államai az oltóanyagok csupán 1 százalékához jutottak hozzá.

A szegényebb országok ellátása védőoltással a Covax-program elindítása óta akadozik. Számosak figyelmeztettek rá, hogy a megoldás nem az, ha arra várunk, míg a tehetősebb országok a vakcinák egy részéről lemondanak, hanem a vakcinák szabadalmát kellett volna feloldani.

Erre az Egyesült Államok hajlandónak tűnt, de a kezdeményezés Németország vétóján elbukott.

Pedig a szegényebb országok megsegítése már amiatt is fontos, hiszen amellett, hogy százezrek élete lenne megmenthető, a fertőzés megállításával a vírusnak is kevesebb lehetőséget adnánk, hogy mutálódjon. Így pedig kisebb lenne az esélye, hogy olyan mutáció alakuljon ki és terjedjen el a világban, amely ellenáll a vakcináknak.

(Guardian, Index, Mérce)
Címlapkép: MTI/Vajda János