Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarország a magyarok érdekeit szolgálja – Orbán Viktor interjút adott a köztévén

Ez a cikk több mint 2 éves.

Rendkívüli interjúról közölt bejegyzést délután négykor a miniszterelnök Facebook oldala. A közvetítést a miniszterelnök Facebook-oldalán és az M1 hírcsatornán közvetítették. Az ellenzék a légtér lezárását követeli az oroszországi légiforgalom elől, illetve a gazdasági kapcsolatok megszakítását a kormánytól, azonban Orbán Viktor szerint nem érdemes olyan szankciókat hozni, aminek a magyarok fizetik meg az árát.

Populista szózat

„Ez a harmadik háború, amikor úgy adódik, hogy én vagyok Magyarország miniszterelnöke„ – idézte fel Orbán. A miniszterelnök szerint korábban is fennállt a veszélye, hogy az ország belesodródik a konfliktusba, mert a határainál fejlődött ki a konfliktus.

A miniszterelnök ismét leszögezte, hogy az országnak ki kell maradnia a fegyveres konfliktusból. Orbán „stratégiai nyugalomnak” nevezte a szükséges hozzáállást, miszerint óvakodni kell a kapkodó lépésektől és átgondolatlan kezdeményezésektől.

Orbán ismét elmondta azt a hamis információt, miszerint az ellenzék katonákat küldene Ukrajnába. Kiemelte, hogy a fegyverszállítmányok elleni fő ellenérv, hogy a katonai eszközök esetlegesen magyar csapatok ellen is bevethetőek lennének.

„Nincs olyan fegyver, amit nélkülözhetnénk„ 

A mai hírre, miszerint Németország meredeken megnöveli a fegyverkezésre szánt költségvetését, a kormányfő megjegyezte, hogy ezt a munkát Magyarország korábban megkezdte, mivel néhány évvel ezelőtt az ország nagymértékű fegyverkezésbe kezdett. Orbán szerint a nagymértékű hadseregfejlesztési és hadipari fejlesztések megkezdődtek, a gyárak megépültek, de szerinte nincs még elkészült termék, ami átadható lenne.

A miniszterelnök kifejtette, hogy az elmúlt évek katasztrófái – legyen szó a vörösiszap–katasztrófáról, árvízről, a Krím–félsziget elfoglalásától, a bevándorlási helyzettől a második orosz–ukrán háborúig –, azt bizonyítják, hogy az elkövetkezendő évben kulcskérdéssé válik, hogy melyik ország képes a lakosainak számára biztonságos körülményeket fenntartani.

Orbán kiemelte, hogy egyértelmű különbséget kell tenni a messziről jövő menekültek és az ukránok között. A közel–keleti menekülteknek a kormányfő szerint helyben kell segíteni.

 „Akik Ukrajnából jönnek, biztosak lehetnek, hogy barátilag lesznek kezelve. Minden segítséget meg fogunk adni.

Orbán Viktor álhírnek nevezte az információt, miszerint Magyarország akadályozta volna az orosz agresszió ellen hozott európai szankciók bevezetését. A miniszterelnök elmondta, hogy sose titkolták, hogy nem tartják működőképesnek a gazdasági szankciók bevezetését, azonban szerinte „háború van és nem okosnak, hanem egységesnek kell lenni”.

Ettől függetlenül kifejtette, hogy Magyarország olyan szankciót nem támogatott, ahol nem volt konszenzus a többi állam között. Kifejtette, hogy nem célravezetőek azok a lépések, ahol más államoknak kell megfizetniük a háború árát. Az ellenzék által követelt Paks 2 leállításáról elmondta, hogy nagyobb lenne a kár, mint amekkorát nyerne belőle az ország.

Orbán lehangolónak írta le a helyzetet, azonban reménytelinek mutatkozott a menekültek elszállásolásában és segítésében résztvevő környező települések polgármestereit, a rendőröket és a katasztrófavédelemi dolgozókat említve.

A miniszterelnök kifejtette, mivel a korábbi menekültáradat kapcsán se segített az Európai Unió, így most se vár támogatást Brüsszelből. Szerinte Magyarországot és Lengyelországot folyamatos „pénzügyi fenyegetettség” éri az Európai Unió részéről, a jogállamisági mechanizmusok kapcsán.

Megerősítette, hogy az országnak szüksége van a NATO-tagságra, mert akármilyen honvédségi erőfeszítés ellenére is, az ország biztonságát a NATO hadseregei tudják garantálni.

Arra a kérdésre, hogy kell-e félni, Orbán elmondta, hogy mivel háború van, ezért valamilyen szinten igen, de ő azon dolgozik, hogy garantálja a magyarok biztonságát.

Helyzet a határon

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Szijjártó Péter közösségi oldalán írta meg, hogy összesen 35 főt evakuáltak egy konvoj segítségével, ebből 24-en nagykövetségen dolgozók, vagy azok családtagjai, gyerekei voltak. Kimentették még az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az Európa Tanács kijevi irodáinak hét dolgozóját, valamint az MTVA és az MTI egy-egy dolgozóját, és két civilt.

Szijjártó Péter február 27-én a záhonyi határátkelőnél találkozott Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával, ahol megerősítette, hogy az ország szerepet vállal a Ukrajnában kialakult humanitárius katasztrófa kezelésében. A magyar kormány 100 ezer liter üzemanyagot, emellett az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási termékeket ad a bajba jutottaknak, az első szállítmány 28 tonna élelmiszerrel már meg is érkezett. 

A háború kitörése óta 368 ezren menekültek el Ukrajnából, közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága vasárnap. A lengyel határőrség szerint eddig 156 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak szombaton 77,3 ezren keltek át a határon. Szombat éjfélig több mint 62 ezren léptek át a magyar határon.

Putyin elleni szankciókat követel a kormánytól az ellenzék: Paks 2 felfüggesztésére, az orosz elnök és üzleti köréhez kapcsolódó vagyonok befagyasztására és a Nemzetközi Beruházási Bank (BB) kiutasítására szólították fel a kormányfőt az egyesült ellenzék képviselői. Korábban Csehország és Románia is kilépett a szervezetből. Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter tegnap este a Partizán műsorában úgy nyilatkozott:

„A NATO az egyetlen, amelyik biztonságot adhat Magyarországnak”.

A miniszterelnök-jelölt szerint hazánkat is fenyegeti Putyin, ezért is támogatja az Oroszország elleni gazdasági és egyéb szankciókat, de az orosz gázcsapokat szerinte nem kell elzárni, továbbá magyar katonákat se küldene háborúba – hiába vádolja ezzel a kormánypárt.

Korábban sokan kritizálták a magyar kormányt, hogy szombat reggelre Magyarország maradt az Európai Unió egyetlen olyan tagországa, amely eddig nem támogatta az Oroszországnak igazán fájó szankciókat, így például a SWIFT-rendszerről való leválasztását.

Aki arról beszél, hogy fegyvereket, katonákat kellene Ukrajnába küldeni, az valójában a háború folytatását segíti – jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója vasárnap az MTI-hez eljuttatott videonyilatkozatában. A magyar érdek ennek ellenkezője – tett hozzá. A Fidesz és a KDNP épp azért dolgozik, hogy minél hamarabb vége legyen a háborúnak és helyreálljon a béke. A kormánypártok mindent megtesznek annak érdekében, hogy garantálják Magyarország és a magyar emberek biztonságát – szögezte le.

A kormányfő korábban a határátkelőnél üdvözölte a háború elől menekülő embereket.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt vasárnap délutáni Facebook-bejegyzésben ismét elítélte a kormány eddigi hozzáállását és reakcióját az Oroszország által kirobbantott háborúval kapcsolatban. Márki–Zay Péter szerint az eddigi kormány kiszolgáltatta Magyarországot az orosz érdeknek, kezdve az orosz befektetési bank engedélyeztetésével, a Paks 2 projekt miatti energetikai függőségen keresztül, egészen az országnak jutatott támogatások nyomán. Márki–Zay ismét emlékeztetett bejegyzésében, hogy hazugság a kormány részéről, hogy magyar katonákat kívánnának a háborús országba küldeni.

„Hazánk nem lehet a Nyugat árulója, szövetségesi és szomszédságunkból adódó kötelezettségeinket teljesítenünk kell a magyar nemzeti érdeknek megfelelően” – zárta a bejegyzését az ellenzéki jelölt.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher