Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Németország fegyverszállítmányt küld Ukrajnába, súlyos utcai harcok az ország második legnagyobb városában – összefoglaló a háborúról

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mai napon is két hírösszefoglalóval készül a Mérce az ukrajnai háborúról. Ez a február 27-i nap első összefoglalója.

Harkovba, Ukrajna második legnagyobb városába betörtök az orosz csapatok, délen Nova Kahovka elesett

Súlyos utcai harcok zajlanak Harkov városában, ahova vasárnap reggel betörtek az orosz csapatok – írja a CNN. Az másfél millió lakosságú város 32 kilométerre fekszik az orosz határtól, a harcok már a város szívében is folytatódnak, Alekszejevka és a Hidropark városssrészekben a legintenzívebb a harc. Oleg Szinegubov, a regionális hatóság vezetője mindenkit arra kér, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

 

Az ukrán katasztrófavédelem szerint a városban rakétatámadás ért egy lakóházat, egy nő életét vesztette, többen is megsebesültek.

Az orosz csapatok délen megszállták Nova Kahovkát, írja a BBC, az ukrán médiától származó információk alapján. Nova Kahovka stratégia fontosságú helyen, a Dnyeper folyó partján fekvő kisváros, ahonnan a Krím-félsziget vízellátását is biztosítják.

A HARCOK JELENLEGI ÁLLÁSA / FORRÁS: LIVEUMAP.COM

A fővárosban enyhülni látszanak a harcok, csak néhány helyen volt összecsapás az ukrán és az orosz erők között- számol be a hvg tudósítója. Civil áldozatok így is voltak, a kijevi polgármesteri hivatal titkára, Volodimir Bondarenko arról számolt be, hogy a tűzharcokban egy háromgyerekes családra is rálőttek az orosz katonák, két szülő és egy gyerek meghalt. Egy kijevi gyermekkórházba pedig tüzérségi lövedék csapódott be, egy gyermek meghalt, egy másik és két felnőtt megsebesült.

Mindeközben északkeleten, Korukivka városa közelében a lakosság a tankok elé állt, és meghátrálásra kényszerítette az orosz hadtestet.

Az ukrán gázhálózatot rakétázza az orosz haderő, az orosz védelmi minisztérium szerint csak a tárgyalások hírére „lassították le” pénteken az offenzívát

Már a civil infrastuktúrát is célba vették az orosz légicsapások, Kijev és Harkov környékén is támadások értek olajvezetékeket, tározókat és finomítókat. A támadások csak a regionális hálózatot érintették, az orosz gáz tranzitja Európába Ukrajnán keresztül normálisan folytatódik – közölte Ukrajna gázvezeték-üzemeltetője vasárnap.

A CNN beszámolója szerint szombaton az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy az esetleges tárgyalások hírére pénteken felfüggesztették a legtöbb hadi cselekményt. Egy NATO tisztviselő szerint azonban csupán az invázió nem várt nehézségeit, lassú előrehaladását próbálja így magyarázni az orosz propaganda.

Eközben valóban érkezett orosz küldöttség Belaruszba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán féllel – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította az ajánlatot, nem hajlandó olyan országban tárgyalni, ahonnan rákétákkal támadták Ukrajnát. Ehelyett Varsót, Pozsonyt, Isztambult vagy Budapestet ajánlja semleges helyszínéül a tárgyalásoknak.

Több orosz bankot is kizárnak a SWIFT rendszerből, Németország fegyverszállítmányt küld Ukrajnába, Belgium, Finnország és Románia is lezárja a légterét az orosz gépek előtt

Tegnap késő este a nyugati hatalmak bejelentették, hogy néhány „kiválasztott orosz bankot” kizárnak a SWIFT néven hívott nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből. Ha kellő számú  orosz pénzintézetet sújt ez a döntés, akkor ezzel lényegében az egész orosz pénzügyi rendszert leválasztják globális pénzügyi vérkeringésről. Azonban egyelőre nem lehet tudni mennyi orosz bankot érinthet ez a döntés, így a bejelentés valódi komolyságát is nehéz felmérni.

Németország 1000 tankelhárító fegyvert és 500 Stinger föld-levegő rakétát küld Ukrajnának – közölte szombaton a német kancellár a The Guardian beszámolója szerint. Ezen túl Németország légteréből kitilthatják az orosz repülőgépeket – jelentette be egy tweetben a német közlekedési minisztérium. Mindeközben Finnország, majd Belgium és Románia is bejelentette, hogy lezárja légterét az orosz gépek elől – írja az MTI. Több uniós ország, köztük Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Bulgária már korábban lezárta légterét az orosz repülőgépek előtt. Moldova már csütörtökön, Észtország szombaton, Ausztria, Dánia, Írország, Izland és Svédország pedig vasárnap döntött erről. Magyarországon az ellenzék követeli a légtér lezárását az oroszországi légiforgalom elől.

Több mint 150 ezer ember menekült el Ukrajnából eddig, még ötmillió ember követheti őket

Az ENSZ jelentése szerint már több mint 150 000 ember menekült el a háború elől Ukrajnából, de a menekültkrízis akár öt millió ukrán állampolgárt is érinthet. A jelentés arról is beszámol, hogy harcok eddig 64 civil áldozatot követeltek és 240-n sebesült meg a lakosság köréből. Magyarországra már több mint 62 ezren jöttek át a határon Ukrajna felől, csak a tegnapi nap folyamán több tízezer menekült érkezett a rendőrség közlése szerint. Vasárnaptól a MÁV járatain szolidaritási jeggyel, díjmentesen utazhatnak az ukrajnai menekültek. Az első menekültcsoportok már meg is érkeztek a Nyugati pályaudvarra.

Református szeretetszolgalat fogadja a menekülteket a Nyugati pályaudvaron

Szijjártó Péter közösségi oldalán számolt be arról, hogy összesen 35 főt evakuáltak egy konvoj segítségével, ebből 24-en nagykövetségen dolgozók, vagy azok családtagjai, gyerekei voltak. Kimentették még az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az Európa Tanács kijevi irodáinak hét dolgozóját, valamint az MTVA és az MTI egy-egy dolgozóját, és két civilt.

Putyin elleni szankciókat követel a kormánytól az ellenzék: Paks II. felfüggesztésére, az orosz elnök és üzleti köréhez kapcsolódó vagyonok befagyasztására, és a Nemzeti Fejlesztési Bank kiutasítására szólították fel a kormányfőt az egyesült ellenzék képviselői. Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter tegnap este a Partizán műsorában úgy nyilatkozott:

„A NATO az egyetlen, amelyik biztonságot adhat Magyarországnak”

A miniszterelnök-jelölt szerint hazánkat is fenyegeti Putyin, támogatja az Oroszország elleni gazdasági és egyéb szankciókat, de az orosz gázcsapokat szerinte nem kell elzárni, továbbá magyar katonákat se küldene háborúba – hiába vádolja ezzel a kormánypárt.

Beszélt arról is, hogy szolidaritásból ki szeretett volna menni meglátogatni a kárpátaljai magyarokat, de erről ukrán forrásai lebeszélték „mert félő, hogy esetleg már az oroszok fogják ellenőrizni a határt”.

Címlapkép: Wikimedia Commons