Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarország utolsóként csatlakozott a SWIFT-szankcióhoz, több mint ezer ukrajnai sebesült – összefoglaló a háborúról

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mai naptól napi két hírösszefoglalóval készül a Mérce az ukrajnai háborúról. Ez a február 26-i nap első összefoglalója.

Lengyel nyomásgyakorlásra csatlakozott Magyarország a SWIFT-szankcióhoz

Ciprus és Olaszország ma reggelre hivatalosan is megváltoztatta álláspontját, és támogatja az orosz pénzintézetek leválasztását a globális bankközi pénzügyi üzenetküldő rendszerből, a SWIFT-ből. Németország egyelőre óvatosan kommunikál a SWIFT-tel kapcsolatban – bár nyitottak rá, Christian Lindner megjegyezte, hogy számításba kell venni a következményeket a német gazdaságra. Magyarország csatlakozott utoljára a szankcióhoz.

Először Ukrajna külügyminisztere,  Dmitro Kuleba Twitteren jelentette be, hogy Ciprus megerősítette, nem fogja blokkolni a SWIFT-szankciót:

Majd Ukrajna elnöke, Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij úgy szintén Twitteren számolt be Olaszország döntéséről:

Péntek reggel Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke elítélte azokat az országokat, amelyek nem támogatták az Oroszországnak igazán fájó szankciókat, amilyen a SWIFT-szankció is lenne. Szijjártó Péter külügyminiszter – aki péntek este videóüzenetben jelentette be, hogy Budapestre hívja tárgyalni az orosz és ukrán felet – egész pontosan úgy fogalmazott, „hazugság”, amit Donald Tusk állított, „ilyen nem történt, Magyarországon nem szólalt fel ebben a kérdésben semmilyen módon”.

Szijjártó Péter szavaival élve, szombat reggelre Magyarország maradt az Európai Unió egyetlen olyan tagországa, ami addig nem szólalt fel ebben a kérdésben. Végül Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki jelentette be, hogy Orbán Viktor biztosította őt arról, Magyarország csatlakozik a SWIFT-szankcióhoz.


Zelenszkij is megemlítette Magyarországot mai beszédében, még a lengyel miniszterelnök bejelentése előtt. Az ukrán elnök azt mondta (via Guardian):

„Beszéltünk ma erről az európai vezetőkkel. Ukrajnába érkezik az összes felszerelés és védelmi katonai segítség , és folyik a munka Oroszország SWIFT-ről való leválasztásán. Remélem, Magyarország kénytelen lesz támogatni ezt a döntést.”

Az ellenzéki és közösségi média a célkeresztben Oroszországban

A Roszkomnadzor, teljes nevén a Szövetségi Kommunikációs, Informatikai és Tömegmédia-felügyeleti Szolgálat figyelmeztetést küldött ki egy sor ellenzéki médiának, hogy ne nevezzék támadásnak, inváziónak vagy háborúnak a „folyamatban lévő műveletet”. A Roszkomnadzor megfenyegette ezeket a sajtótermékeket, hogy ha nem távolítják el ezeknek „a félrevezető információknak” a publikálását, akár öt millió rubelre is büntethetik őket.

Az erről hírt adó Meduza honlapján nagy betűkkel szerepel az is, hogy „ezt az üzenetet (anyagot) egy külföldi ügynökként eljáró külföldi média és (vagy) egy külföldi ügynökként eljáró orosz jogi személy hozta létre és (vagy) terjesztette”.

Az adatok szerint a Twitterhez való hozzáférést is több szolgáltatón blokkolhatták Oroszországban:

Több mint ezer sebesült, amerikai hadisegély Ukrajnának

Kyiv Independent írja: légicsapások érik Szumit, Poltavát, Mariupolt és Kijevet, ahol az éjszaka folyamán is heves harcok zajlottak.  Az orosz légi közlekedés Belaruszból és a megszállt Krímből indul. A Fekete-tenger felől Oroszország haditengerészeti alapú cirkálórakétákat lőtt ki Ukrajnára. Az orosz fél azt állítja, bevette Ukrajna délkeleti részén fekvő, Melitopol várost.

Viktor Liasko, Ukrajna egészségügyi minisztere azt nyilatkozta, jelenleg 1115 ukrajnai sebesültről tudnak, köztük 33 kiskorúról. A halálos áldozatok száma 198.

Mindeközben az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden utasította a Belügyminisztériumot, hogy 350 millió dollárnyi hadisegélyt biztosítson Ukrajnának.

Zelenszkij mai nemzetközi sajtótájékoztatója előtt pár órával cáfolta azt a hírt, hogy amerikai segítséggel távozott volna az országból. „Jó reggelt mindenkinek. Ne higgyenek az álhíreknek. Itt vagyok” – mondta Zelenszkij. „Nem tesszük le a fegyvereinket. Megvédjük hazánkat. A fegyvereink az erősségünk. Ez a mi földünk. Országunk. Gyermekeink. Mindannyiukat megvédjük.” Az amerikai hírszerzés szerint a kimenekítés ajánlatára azt válaszolta Zelenszkij, „lőszerre van szükségem, nem fuvarra„.

Kárpátaljai áldozatok

A Magyar Hang írja, már két kárpátaljai magyar áldozata is van a háborúnak.

Egyikük, Kis Sándor az ukrán haditengerészet kötelékében szolgált, 29 éves volt, és az Ocsakov körüli harcokban halt hősi halált. Két gyermeke maradt árván utána. Már a Krím félsziget megszállásakor is részt vett a harcokban.

A másik kárpátaljai lakos, Bilak Vaszil még nála is fiatalabban, 22 évesen veszítette életét.