Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Parlamenti Schadl-Völner vizsgálóbizottságot állít fel az ellenzék, hogy fényt derítsenek az ügy politikai szálaira

Ez a cikk több mint 2 éves.

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az Egységben Magyarországért a Völner-ügyben – jelentették be az ellenzéki tömörülés képviselő-jelöltjei a Facebookon.

Gelencsér Ferenc, I. kerületi momentumos alpolgármester megkérte a nézőket, hogy „ízlelgessék azt a mondatot”, hogy 2022-ben, egy kenőpénzeket elfogadó, a hivatalával visszaélő személy országgyűlési képviselő lehet – utalva a tényre, hogy amíg Schadl György és több végrehajtó is előzetes letartóztatásban van, addig Völner Pál szabadlábon védekezhet. Mindeközben a fideszes-kormány szerinte azt várja az állampolgároktól, hogy ezt csendben tűrjék.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és az ellenzék Budapest 15. számú választókerületi közös képviselőjelöltje elmondta, már kiderült, hogy hogyan éltek vissza a végrehajtók és Völner Pál a hatalmukkal. De azt, hogy az ügynek milyen politikai szálai vannak, még fel kell deríteni, ezért is kezdeményezik a vizsgálóbizottság felállítását. Hozzátette,

kizártnak tartják, hogy Varga Judit igazságügy miniszter, Völner közvetlen felettese, ne tudott volna erről az ügyről. Ahogy azt is kizártnak tartják, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként ne tudná, hogy mi történik a kormányában.

Kunhalmi különösen szomorúnak nevezte, hogy minisztériumokig elértek a szálak, így az Emberi Erőforrások Minisztériumáig (EMMI), ahol az oktatás ügyéért felelnek. Völner az EMMI-t egy irat szerint olyan trágyadombnak nevezte, „ahol soha semmit nem lehet elintézni”.

„Pedig megpróbálták elintézni kenőpénzekkel azt, hogy ne legyen elszámoltatás egy bizonyos ügyben. Még mindig nem kaptunk választ arra, hogy az EMMI minisztere, vagy az oktatásért felelős államtitkár kaptak-e kenőpénzt”

-mondta el Kunhalmi, aki reméli, hogy a vizsgálóbizottság erre fényt tud deríteni. Hozzátette azt is, hogy miközben a pedagógusokat csuklóztatják, akik jogosan szeretnének a sztrájkkal élni – de azt a miniszterelnök egyetlen éjszaka alatt ellehetetleníti – aközben az a minisztérium, ahol az oktatás ügyét kéne fejleszteni „bűzlik a kenőpénzektől”.

Dr. Konczer Erik Komárom-Esztergom megye 1. számú választókerületének közös ellenzéki jelöltje szerint az, ahogyan Polt Péter vezeti az ügyészséget Magyarországon, az gyalázatos és majd a történelemkönyvek lapjain olvashatunk róla.

Szerinte ugyanis egy olyan befolyásos gyanúsítottnál, mint Völner Pálnál halmozottan fennáll annak a veszélye, hogy megszökik, vagy megpróbálja befolyásolni a tanúkat.

„A fideszesek mossák egymás kezeit, miközben a tisztességes többség számára azt mondják, hogy nincs itt semmi látnivaló.”

-tette hozzá Konczer, elmondta, hogy éppen ezért kezdeményezik a vizsgálóbizottságot, mert amíg Polt Péter és cinkosai félrenéznek és hallgatnak, addig valakinek el kell végeznie a munkát.

Tordai Bence, a Párbeszéd Frakcióvezetp-helyettese és az ellenzék közös jelöltje Budapest 4. számú választókörzetében kollégáit azzal egészítette ki, hogy a magyar embereknek éppen abból van elege, hogy a fideszes kiváltságosok mindent következmények nélkül megtehetnek:

„Miközben teljesen egyértelmű, hogy ahol egy miniszter-helyettes feláldozható gyalog egy sakktáblán, ott a szálak miniszterekig, sőt akár a miniszterelnökig nyúlnak.”

Tordai szerint Varga Judit menekül a kérdések elől, a fideszes igazságszolgáltatás mindent megtesz az ellen, hogy kiderüljön az igazság, Rogán Antal milliárdos ingatlanbirodalmat épített ki, Orbán Viktor pedig a strómanján keresztül Magyarország leggazdagabb emberévé vált. Ezért akadályozzák a képviselő szerint az előrehaladást ebben az ügyben, hogy ezek a szálak ne legyenek felgöngyölítve, pedig ez csak egy kis szelete a hatalmas korrupciós hálózatnak.

„Ezért fogunk vizsgálóbizottságot felállítani az Egységben Magyarországért képviselőibél és szakértőiből, ezért szeretnénk mindent és minendkit meghallgatni és megtudni arról, hogy hogyan működik Magyarországon a fideszes maffia.”

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Schadl György, a végrehajtói kar elnöke és Völner Pál államtitkár korrupciós ügyében adóforintok millióit tették zsebre a magas rangú tisztségviselők, illetve Schadl politikusoknak és családtagjaiknak, valamint saját végrehajtóinak is vizsgákat intézett el jogi egyetemeken. A végrehajtói kar elnöke egy bírót is megpróbált kirúgatni állásából politikai befolyása révén.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi