Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Általános mozgósítást rendelt el a kelet-ukrajnai szeparatisták vezetője

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gyenyisz Pusilin, a Moszkva-barát donyecki szeparatisták vezetője általános mozgósítást rendelt el szombat reggel,

felszólítva a tartalékos katonákat, hogy haladéktalanul jelentkezzenek a hadkiegészítő irodákban.

A rendelkezés minden eddiginél nagyobb feszültségek idején született meg, miután pénteken a donyecki és luhanszki szakadár régiókban civilek soha nem látott mértékű evakuációját jelentették be. Az evakuáltakat a szomszédos Oroszország területére szállítanák. A bejelentés után Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője azt nyilatkozta, nincs tudomása arról, hogy Donyeck és Luhanszk felől szervezetten menekítenének ki civileket Oroszország felé.

Az evakuációs tervek bejelentése után nem sokkal több robbantás is történt a lázadók által ellenőrzött területeken.

Pusilin azzal vádolja az ukrán erőket, hogy támadásra készülnek. Az orosz állami televízióban is arról szólnak a hírek, hogy ukrán támadás várható a Donyec-medencében. Kijev tagadja ezeket a vádakat. Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba Twitter bejegyzésében azt írta, „kategorikusan tagadnak” minden orosz álhírt az állítólagos ukrán offenzíváról.

Moszkva továbbra is tagadja, hogy Ukrajna lerohanása lenne a célja és háborús propaganda terjesztésével vádolja az Egyesült Államokat, amely a Kreml álláspontja szerint nem veszi figyelembe az orosz biztonságpolitikai érdekeket és a nyugati érdekszféra kiterjesztése a célja. Bár pár napja Oroszország bejelentette, hogy visszavonja csapatai egy részét, a Reuters szerint fennáll a veszélye, hogy Moszkva ezzel a szakadár népköztársaságok ürügyével akarja igazolni egy későbbi orosz inváziót.

Szintén pénteken Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy véleménye szerint Moszkva már el is döntötte, hogy inváziót indít Ukrajna ellen.

„Okunk van úgy vélni, hogy az orosz erők terveznek és akarnak is végrehajtani egy támadást Ukrajna ellen egy héten, vagy napokon belül. Ez idő szerint meg vagyok róla győződve, hogy [Putyin] meghozta ezt a döntését.”

– mondta Biden a Fehér Házban, hozzátéve, hogy az ukrán főváros, Kijev is célpont lenne egy ilyen támadásnál.

A Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság 2014-ben orosz szimpatizánsok és orosz nemzetiségű kelet-ukrajnai lakosok által önálló államnak kikiáltott terület, amely semmilyen elismertséggel sem bír. A szakadár területen az utóbbi években gyakoriak voltak a fegyveres konfliktusok. Az ukrán válság hátterével korábban részletes cikkünkben foglalkoztunk. Arról pedig, hogy az amerikai fegyvergyártók lobbija milyen hatással van a konfliktus elmélyülésére, itt tudhatok meg többet.

(AP News; Reuters; Mérce)