Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Evakuálják a lakosokat az ukrán határon, jelentette be egy kelet-ukrajnai szeparatista vezető

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az orosz támogatottságú Gyenyis Pusilin ukrán szeparatista vezető a határ közeli lakosok evakuálását jelentette be a közössén. Az el nem ismert szeparatista Donyecki Népköztársaság vezetője videójában azt mondta, Oroszország beleegyezett, hogy szállást biztosítson a menekültek számára. A Luhanszki Népköztársaság is evakuálni tervezi a lakosságok, írta meg a Reuters

A helyi kormányzó elmondása szerint nem ismerik a kimenekítés tervét, illetve nincs információjuk az állítólagos szállásadó központokról. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője azt nyilatkozta, nincs tudomása arról, hogy Donyeck és Luhanszk felől szervezetten menekítenének ki civileket Oroszország felé.  

A Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság 2014-ben orosz szimpatizánsok és orosz nemzetiségű kelet-ukrajnai lakosok által önálló államnak kikiáltott terület, amely semmilyen elismertséggel sem bír. A szakadár területen az utóbbi években gyakoriak voltak a fegyveres konfliktusok.

Az Interfax orosz hírügynökség értesülései szerint több százezren tervezik elhagyni a régiót. Péntek délután több településen is megszólaltak a légvédelmi szirénák a Donyecki Népköztársaságban. A Luhanszki népköztársaság vezetői is azt javasolták a polgári lakosságnak, hogy meneküljenek Oroszországba. A Twitteren közzétett képeken buszok hosszú sora látható, melyek helyi idő szerint este 8-kor hagyják majd el Donyec városát.

„A mai nappal, február 18-án a lakosság tömeges evakuálását szervezzük meg Oroszországba. Nőket, gyermekeket és időseket menekítjük ki először.” 

– mondta Pushilin. 

A Reuters szerint a gyermekeket egy árvaházban gyűjtik össze, hogy Oroszországba küldjék őket. Hosszú sorok alakultak ki a bankok és bankautomaták előtt, a lakosok próbáltak készpénzhez jutni. 

Pusilin azzal vádolja az ukrán erőket, hogy támadásra készülnek. Az orosz állami televízióban is arról szólnak a hírek, hogy ukrán támadás várható a Donyec-medencében. Kijev tagadja ezeket a vádakat. Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba Twitter bejegyzésében azt írta, „kategorikusan tagadnak” minden orosz álhírt az állítólagos ukrán offenzíváról. 

„Ukrajna nem tervez és nem hajt végre semmilyen katonai műveletet Donyeckben. Teljesen elkötelezettek vagyunk a konfliktus diplomáciai megoldása mellett.”

A szakadár köztársaságok határán 2014 óta nem ritkák a lövöldözések, de az elmúlt négy évben soha nem volt olyan komoly a helyzet a frontvonalon, mint az elmúlt pár napba. Az ukrán erők és szakadárok is a másik oldalt hibáztatják, mindkét fél azt állítja, hogy aknavetőkkel lőtték őket.

A Guardian értesülései szerint felrobbant a donyecki népi milíciák vezetőjének autója. A Telex szerint egyelőre nem tudni, hogy valódi agresszióról van szó, vagy a konfliktus eszkalációjára ürügyként szolgáló megrendezett támadásokról.

Moszkva továbbra is tagadja, hogy Ukrajna lerohanása lenne a célja és háborús propaganda terjesztésével vádolja az Egyesült Államokat, amely a Kreml álláspontja szerint nem veszi figyelembe az orosz biztonságpolitikai érdekeket és a nyugati érdekszféra kiterjesztése a célja. Bár pár napja Oroszország bejelentette, hogy visszavonja csapatai egy részét, a Reuters szerint fennáll a veszélye, hogy Moszkva ezzel a szakadár népköztársaságok ürügyével akarja igazolni egy későbbi orosz inváziót.

Moszkva szerint már megkezdték az Ukrajna határán gyakorlatozó orosz csapatok visszavonását, ahogy ezt kedden megígérték. Az orosz politikusok minden nyilatkozatukban tagadják, hogy támadásra készülnének Ukrajna ellen, szerintük a nyugati média és katonai szakértők csak hisztériát keltenek. Ezzel szemben a nyugat továbbra is határozottan állítja, hogy fennáll az orosz támadás veszélye. Joe Biden amerikai elnök a héten arról beszélt, hogy napokon belül elindulhat az orosz támadás. 

Az angolszász hírszerzés szerint az oroszok nemhogy kivonják a csapatokat a térségből, hanem egyenesen újabb egységek érkeznek az ukrán határra, most már 150-170 ezer katona összevonásáról számoltak be.

Az ukrán válság hátterével korábban részletes cikkünkben foglalkoztunk. Arról pedig, hogy az amerikai fegyvergyártók lobbija milyen hatással van a konfliktus elmélyülésére, itt tudhatok meg többet.

Címlapkép: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata