Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kampány és az ellenkampány is kezd felpörögni a Fidesz homofób népszavazása előtt

Ez a cikk több mint 2 éves.

A napokban – egészen pontosan február 12-én, szombaton – nem csak a hivatalos országgyűlési választási kampány indult el, hanem két napra rá az ugyancsak április 3-ára kitűzött, a kormány és a Fidesz által „gyermekvédelminek” nevezett népszavazást megelőző kampány is kezdetét vette.

A kormány sajátos módon az Európai Unió Bíróságának ítéletét is felhasználta a kampány beröffentéséhez, elővéve egyszersmind a jól ismert szabadságharcos kártyát is.

Miután ugyanis kiderült hogy az EUB szerint összeegyeztethető a jogállamisági mechanizmus az uniós joggal, így a Bizottságnak az elkövetkezendő hetekben el kell indítania az eljárást a renitens tagállamok – elsősorban Magyarország és Lengyelország – ellen, Varga Judit igazságügyi miniszter rendhagyó módon az újságírók elé állt a szokásoktól eltérően szerdán megrendezett kormányinfón.

Varga a kormányinfón kifejtette a kormány álláspontját, miszerint Magyarországot a gyerekvédelminek nevezett, homofób propagandatörvény miatt támadja az EU. A miniszter szerint a kérdésben szavazásra jogosultak az országgyűlési választásokkal egy időben fognak dönteni a „gyerekvédelemről”, amihez ilyen formában az uniós bürokratáknak semmi közük. A miniszter utalt a migránsozós népszavazásra is, ami egyébként érdeklődés híján érvénytelen volt.

A kormányinfó az alább nézhető vissza:

A jogállami mechanizmusról egyébként jóval régebb óta zajlik vita az Európai Unió különböző intézményei és Magyarország, valamint több más tagállam kormányai között, minthogy a homofób propagandatörvényről egyáltalán szó esett volna. Ez ugyanakkor vélhetően nem fogja megakadályozni a kormányt, hogy a homofób népszavazással keretezze a jogállami mechanizmust.

Ezelőtt hétfőn – egyébként éppen Valentin-napon –Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyta a referendum szavazólapjait ezzel egyidejűleg pedig a noÁr mozgalom egy elfogadásra buzdító dal videoklipjét publikálta. Melegjogi civil szervezetek már januárban a népszavazás érvénytelenségét célzó felhívást tettek ki, amelyben arra szólították fel az állampolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül a referendumon, mert a kormány kérdései kiközösítők és gyűlöletkeltők. Ennek a felhívásnak a szellemében kezdtek el most az érintett szervezetek aktvían kampányolni, érvénytelen szavazatra buzdító posztot jelentetett meg hétfőn és kedden mások mellett a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület is. A civilek önkénteseket is várnak csapatukba, akik segítenének érvényteleníteni az április 3-ai népszavazást. 

Az országgyűlési választáson induló, nem kormányoldali pártok közül eddig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt adott ki egyértelmű állásfoglalást arról, hogy szerintük „hülye kérdésekre hülye válaszokat” kell adni, vagyis ugyancsak érvénytelen szavazatra buzdítanak. A párt ezzel együtt a hatpárti ellenzéki szövetséget is felszólította, hogy adjnak iránymutatást a választóknak, hogyan kellene szavazni az április 3-ai népszavazáson, ám ez cikkünk megjelenéséig nem történt meg.

A kormány ezzel egyidejűleg „tájékoztató” honlapot indított a népszavazásról, amelynek főoldalán egy nagy visszaszámlálás jelzi, hány nap, óra és perc van még hátra a népszavazásig.

A bevezető szövegben azt írják: „Úgy gondoljuk, hogy a gyermekek szexuális nevelésének joga kizárólag a szülőké. Vannak azonban olyanok, akik ezt a jogot aktivista csoportok számára is biztosítanák, kitéve a gyermekeket az LMBTQ-propagandának.”A honlapról nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan kik azok az „olyanok”, csupán egy következő mondatban utal rá a kormány, hogy  „brüsszeli bürokraták és egyes aktivistacsoportok erőteljes támadást indítottak az elfogadott jogszabályok ellen”.

Ami pedig az elfogadott jogszabályokat illeti: a homofóbbá módosított „pedofiltörvénnyel” kapcsolatban – amely megtiltja a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás „népszerűsítését” és megjelenítését iskolákban, televízióban, hirdetésekben, illetve korlátozhat vagy kizárhat egyes civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból és más iskolai programokból – kedden tett közzé állásfoglalást a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, amelyben azt írják: kifogásolható, hogy törvény gyermeknek minősíti az összes 18 év alatti fiatalt, akik számára a törvényben felsorolt tartalmakat tilossá, el nem érhetővé kívánják tenni. Mint írják, ez mind pedagógiailag, mind a gyűjtemények kialakítása szempontjából nehezen megoldható helyzetet eredményez. Azt is megfogalmazzák továbbá, hogy nem a tiltás, hanem a problémák őszinte, sok szempontú megismerése, megbeszélése lenne a megfelelő felkészítés a diákok számára.

Kedden a Transindex erdélyi magyar lap (amelynek szerkesztősége éppen aznap állt fel, mondván nem biztosítható tovább független működésük a portál tervezett eladása miatt) arról írt, hogy a romániai magyar párt, az RMDSZ, amely már hetekkel ezelőtt beállt a magyar kormány által zászlóra tűzött homofób kampányba, most hivatalosan is benyújtott egy, a romániai LMBTQ-közösséget megbélyegző javaslatot a parlamentben.

(Mérce, Transindex, HVG)

Címlapkép: 2021. június 22-én tüntetést szerveztek a pedofil törvény homofób-módosítója ellen és egyben az LMBTQ emberekkel érzett szolidaritás kifejezésért Londonban a Magyar Nagykövetség elé. Fotó: Halasi Eszter (az alkotó hozzájárulásával)