Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érvénytelen szavazatra buzdítanak a jogvédő szervezetek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Jogvédő szervezetek közleményben buzdítanak az érvénytelen szavazásra a kormánypárt által „gyermekvédelminek” beállított népszavazáson. Áder János január 11-én jelentette be, hogy az országgyűlési szavazással egyidőben, április 3-án szavazhatnak az állampolgárok a kormánypárt által kezdeményezett népszavazáson.

Mint ismeretes, június 15-én a Jobbikkal együtt a Fidesz-KDNP pártszövetség megszavazta az Országgyűlésben a kormánypárt által kezdeményezett homofób törvényjavaslatot. A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, továbbá a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló javaslat egybemossa a gyermekek sérelmére elkövetett erőszakot a homoszexualitással.

Az Európai Bizottság a döntés miatt júliusban jogszegési eljárást indított az ország ellen.

Az eljárásra válaszul a kormány nevében az igazságügyi miniszter, Varga Judit 2021. július 21-én nyújtott be öt népszavazásra javasolt kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). A népszavazás célja, hogy szemléltesse a júniusban elfogadott homofób és transzfób propagandatörvények mögötti társadalmi támogatottságot.

Az Amnesty International Magyarország igazgatója, Víg Dávid szerint,

„Érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt. Bizonyítsuk be újra, hogy a magyarok egy elfogadó társadalomban akarnak élni, utasítsuk el a kormány kirekesztő és gyűlöletkeltő politikáját.”

A civil szervezetek figyelmeztetnek, a népszavazásban megfogalmazott kérdések manipulatívak, hiszen azt sugallják, hogy a fiatalok sérülnek attól, hogy hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről. A kormány saját politikai céljainak elérésének érdekében a szülők gyermekük iránti természetes aggodalmát és védelmező szándékát használja ki a népszavazással. A kérdésfeltevések megfogalmazása ezen túl súlyosan sérti az LMBTQI emberek méltóságát.

A szervezetek emlékeztetnek,

A Fidesz-KDNP kormány immár másodszorra építi a választási kampányát egy sérülékeny csoport ellen irányuló gyűlöletkeltésre.

Ezzel szemben az Amnesty International és Háttér Társaság által elvégzett reprezentatív közvéleménykutatás bizonyítja, hogy a magyar emberek többsége elutasítja a kormány kirekesztő üzeneteit.

A népszavazáson a következő kérdésekről dönthetnek a szavazóképes állampolgárok:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

A Háttér Társaság ügyvivője, Dudits Luca felhívta a figyelmet, hogy

„Mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki szexuális vagy nemi kisebbségekhez tartozik: legyen ő az unokaöcsénk, nagynénénk, barátunk, kollégánk, tanárunk, vagy éppen a csapattársunk. Olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol az ő biztonságuk is ugyanolyan fontos, ahol nem érheti atrocitás szeretteinket az utcán, a tömegközlekedésen vagy a munkahelyén.”

Az érvénytelen szavazatok leadására felszólító közleményt az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a Prizma Transznemű Közösség, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány és a Társaság A Szabadságjogokért adta ki.

Címlapkép: 2021. június 22-én tüntetést szerveztek a pedofil törvény homofób-módosítója ellen és egyben az LMBTQ emberekkel érzett szolidaritás kifejezésért Londonban a Magyar Nagykövetség elé. Fotó: Halasi Eszter (az alkotó hozzájárulásával)