Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz népszavazásával együtt tűzte ki a választás napját Áder

Ez a cikk több mint 2 éves.

Áder János köztársasági elnök április 3-ára tűzte ki az országgyűlési képviselők általános választásának dátumát. Áder a bejelentéssel egyidőben kiírta a kormánypárt népszavazási kezdeményezésének időpontját is, ami a választás napján lesz esedékes.

Az Alaptörvény szerint az előző választást követő negyedik év áprilisában vagy májusában kell tartani az országgyűlési választást. A voksolás napját a köztársasági elnöknek kell kiírnia, legkésőbb 72 nappal előre, és mindenképpen vasárnapra kell esnie a dátumnak.

Korábban a 444.hu számolt be róla, hogy ellenzéki oldalakon egy „Kézikönyv a szavazatszámláló bizottságok részére” című dokumentum kezdett terjedni, amelyen már a bejelentett dátum szerepelt. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a lap megkeresésére azt írta, hogy a szakmai egyeztetésre kitűzött tervezetekre mindig a választás lehető legkorábbi dátumát tűntetik fel.

Az, hogy néhány órával az inkriminált kézikönyv napvilágra kerülése után ki is hirdette a választás napját Áder, minimum megkérdőjelezi a Nemzeti Választási Iroda magyarázatát arra vonatkozólag, hogy a tervezetekre állításuk szerint mindig a választás lehető legkorábbi dátumát írják rá.

Az országos választásokkal egyidőben lesz a kormánypárt által „gyermekvédelminek” nevezett népszavazás is, ahol a következő négy kérdés fog szerepelni:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a kormány több ízben módosított a választási törvényen a javára. Az Országgyűlés novemberben egyhangúlag fogadta el a választási törvény azon módosítását, hogy országgyűlési, helyi–önkormányzati és európai parlamenti választásokkal egyidőben lehessen népszavazást tartani. A kormány rendeletet is módosított, hogy a vészhelyzet ellenére lehessen országos népszavazást tartani. Ekkor a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet figyelmeztetett, hogy a változtatásokon elsősorban a kormánypártok nyerhetnek.

A Telex beszámolója szerint, a választáson induló jelöltek vagy listát állító szervezetek mától jelentkezhetnek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). A nyilvántartásba vételről az NVB a törvény szerint legkésőbb a bejelentést követően negyedik napon dönt, így akár már jövő héten lehetnek hivatalos jelölők. A jelöltek február 12-étől, a szavazást megelőző 50. napon kaphatják meg az általuk igényelt mennyiségű ajánlóíveket.

Szintén február 12-én veheti kezdetét a hivatalos kampányidőszak is, ami során a pártoknak és a jelölteknek az általánosnál nagyobb szabadsága lesz kampánytevékenységeket folytatni, amihez a nyilvántartásba vett jelöltek és szervezetek állami forrásokban részesülnek.

Az ellenzéki pártokat tömörítő Egységben Magyarországért szövetség közleményében Orbán „lelketlen, korrupt és kapzsi” rendszerének leváltását ígéri. Felidézik, hogy:

Az elmúlt tizenkét évben egy gázszerelőből az ország leggazdagabb embere lett, mert ő Orbán Viktor barátja és strómanja. Tiborcz István milliárdos bankárrá vált, mert ő Orbán Viktor veje. A kormányhoz közeli oligarchák felfoghatatlan mértékű vagyont halmoztak fel, a fideszes politikusok pedig saját szájuk íze szerint írják a törvényeket.

Eközben Magyarország Európa sereghajtói közé került. Magyarok milliói élnek megalázó bérekből, a legelesettebbeknek pedig nem nyújt segítő kezet, csak megalázza őket a dölyfös hatalom.

A bejelentést Orbán Viktor Facebook oldala is megosztotta:

Címlapkép: MTI/ Koszticsák Szilárd