Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kétfarkúak várják az ellenzéki pártok álláspontját, hogyan kéne szavaznunk a Fidesz homofób népszavazásán

Ez a cikk több mint 2 éves.

Április 3-án nemcsak országgyűlési választások lesznek Magyarországon, hanem népszavazás is, méghozzá a kormány „gyermekvédelminek” titulált, homofób népszavazása. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt szerint úgy őrizhetjük meg a választások tisztaságát és tehetjük semmisé a kormány népszavazását, ha az utóbbit érvénytelenül töltjük ki.

Idén is arra buzdítják a szavazókat, hogy „hülye kérdésekre hülye válaszokat” adjanak, ugyanis, ha egyszerre igennel és nemmel is szavazunk a lapon, akkor nem járulunk hozzá az érvényességhez és az eredményességhez, viszont így a véleményünket még ki tudjuk fejezni a népszavazással kapcsolatban.

2016-ban egyedüli pártként álltak ki a kormány „brüsszelező-migránsozó” népszavazása ellen is, ahol szintén érvénytelen kitöltésre buzdították a szavazókat, ahol végül a szavazók közel 7%-a érvénytelenül járult hozzá a népszavazáshoz.

Idén várhatóan sokkal nagyobb lesz a részvétel, mint hat évvel ezelőtt, ezért sokkal több érvénytelen szavazatra lesz szükség ahhoz, hogy elbukjon a kormány homofób, pedofíliát és homoszexualitást összemosó népszavazása. Ahhoz hogy az idei népszavazás is érvénytelen legyen, ahhoz sokkal több emberhez kell eljuttatni az érvénytelen szavazás lehetőségét, mint jogerős és „valid” szavazási opció.

Ezért a Kutyapárt arra szólítja fel az ellenzéki pártok vezetőit, hogy buzdítsák arra a szavazóikat, hogy érvénytelenül voksoljanak a népszavazáson április 3-án.

Az MKKP egyedül Donáth Annát és a Momentumot emeli ki az ellenzék táborából, akik az érvénytelenítés táborába tartoznak. A pártelnök januárban azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy a népszavazással kapcsolatban is kell közös ellenzéki álláspont, hogy az bojkottálás vagy érvénytelenítés lesz-e az elmondása szerint mindegy.

A többi ellenzéki párt, illetve Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt még nem nyilatkozott ebben a témában.

Az MKKP szerint ez a népszavazás csak arra alkalmas, hogy a társadalmi feszültséget szítsa, jogilag pedig akár az igen, akár a nem válaszok győznek, az eredmény alkotmányellenes döntésre kötelezné az országgyűlést.

A Kutyák mellett számos civil szervezet szerint is az érvénytelen voksolás lenne a legjobb válasz a kormány népszavazására. Január 11-én 10 jogvédő szervezet – köztük Budapest Pride, a Háttér Társaság, az Amnesty International Magyarország és a Társaság a Szabadságjogokért – adott ki közös közleményt, melyben szintén az érvénytelen szavazásra buzdítják az embereket.

„Érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt. Bizonyítsuk be újra, hogy a magyarok egy elfogadó társadalomban akarnak élni, utasítsuk el a kormány kirekesztő és gyűlöletkeltő politikáját” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Az érvénytelen szavazás jogi háttere:

Alaptörvény, 8.cikk (4): „Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.”
Népszavazási törvény 75. § b) „kérdésenként kell vizsgálni a szavazatok érvényességét: érvénytelen a szavazat, ha az adott kérdésre vonatkozóan nem tartalmaz érvényes szavazatot a szavazólap vagy ha a választópolgár mindkét válaszra leadott szavazatot.”

A nem és igen „szavazat” semmilyen módon nem járul hozzá az érvényességhez és az eredményességhez, viszont meg kell számolni őket, így végül látható lesz, mennyien tartják értelmetlennek a kérdéseket. Távolmaradás esetén ez nem látszik.

Címlapkép: Mérce