Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Májusban megszűnik a védettségi igazolvány, csak az oltottak számítanak majd védettnek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Januárban jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá fog változni.

Ezt azóta megváltoztatta a kormány, és az oltási igazolvány bevezetését a választások után, május elsejétől fogják bevezetni. Az új időpontot Orbán Viktor azzal indokolta, hogy Európa legtöbb országában lazítanak a covid okozta megszorításokon, de a választások mellett az is közrejátszhatott az intézkedés eltolásában, hogy a harmadik oltást az elvártakkal szemben elég kevesen, mindösszesen 3 millió 741 ezren vették fel eddig az országban.

A védettségi igazolvány oltásira változtatása lényegesen meg fogja változtatni azt, hogy ki is számít védettnek a járványügyi korlátozások szempontjából: májustól csak az fog védettnek számítani, aki megkapta a harmadik oltását is, vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg. Ezek után az nem fog védettnek minősülni, aki oltatlanként átesett a fertőzésen, és nem lesz jogosult oltási igazolványra. Azok, akik a második oltás után átesnek a víruson, azok hat hónapig még védettnek számítanak.

Ezek alapján az oltatlanok és azok, akik csak két oltást kaptak, májusban hivatalosan elvesztik a védettségüket, ami akár kétmillió embert is jelenthet.

Az oktatás szempontjából is okozhat további problémákat a védettségi igazolvány kivezetése, ugyanis arról nincsen jelenleg hivatalos rendelet, hogy mi a teendő azokkal a tanárokkal, akik így el fogják majd veszíteni a védettségüket. Őket is fizetetlen szabadságra kell küldenie majd az intézményeknek? A pedagógus szakszervezeteknek Maruzsa államtitkár azt ígérte, hogy majd lesz erről is jogszabály, ez azonban azóta nem született meg.

Az új igazolvány bevezetése az oltási kedvet hivatott növelni, hogy a döntésnek vannak-e valós egészségügyi indokai is – elvégre nem a kormány dönti el, hogy valakinek az immunrendszere védettséget biztosít a vírus ellen vagy sem –, arról a 24.hu Dr. Falus András akadémikust, Széchenyi-díjas immunológust, a Semmelweis Egyetem professor emeritusát kérdezte meg.

Dr. Falus szerint az oltási igazolvány egy „sokkal tisztább helyzetet teremt”, ugyanis a vírus elleni teljes védettségről egzakt tények nem állnak rendelkezésre, így ez az igazolvány egyértelműen fogja azt mutatni, hogy ki van beoltva és ki nem.

Viszont azt is bizonyítottan tudjuk már, hogy két oltás nem elég, a hatásossága hat hónap után minimálisra csökken. A Széchenyi-díjas immunológus szerint szükséges a harmadik, „emlékeztető” oltás, viszont senki se gondolja azt, hogy a két oltás hatása „nyom nélkül” eltűnne a szervezetünkből.

Arra is figyelmeztet minket Dr. Falus, hogy a harmadik valószínűleg nem az utolsó oltás lesz. Hatása nem korlátlan, még ha erre is utal az új igazolvány:

„Senki nem tudja, meddig tart a hatásossága, ezt is most tanuljuk, élesben. Viszonylag fixálja az immunvédelmet, de semmi nem zárja ki, hogy idővel szükség lesz negyedik adagra”.

Az eddigi kutatási eredmények alapján két oltás és a természetes fertőződés – vagy fordítva, a sorrend feltehetően mindegy – stabil védelmet nyújt, mindehhez a harmadik oltás minden bizonnyal még több pluszt ad hozzá, ám erről még nincsenek tapasztalatok.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila