Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: Február 15-től az minősül oltottnak, aki három oltást kapott

Ez a cikk több mint 2 éves.

Fő változások:

  • Hét napra rövidül a hatósági karantén.
  • Február 15-től az minősül oltottnak, aki három oltást kapott.
  • Bárki kérhet negyedik oltást orvosi konzultáció után.
  • Ármaximálás: az üzleteknek a saját októberi áraikhoz kell visszatérni, és biztosítaniuk kell az akkori készletet is. Az árstop 3 hónapig tart, utána meghosszabbítható.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart 11 órától Mit, miért tesz a kormány? címmel.

Omikron

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az év első kormányinfóján a járvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy vélhetőleg „minden korábbinál nagyobb mértékben fog megnőni a megbetegedések száma.” A miniszter figyelmeztetett arra, hogy az omikron-variáns kevésbé súlyos tünetekkel jár, a növekvő megbetegedésszámból pedig nem következik, hogy arányosan többen kerülnek majd kórházba, s a kormány reméli, az elhalálozások száma sem fog a megbetegedések arányában nőni.

Gulyás szerint „a kórházi kapacitásokat tekintve jól állunk”, a rendelkezésre álló ágyszám 70 százaléka szabad, azaz több mint 8 500 ágy áll szabadon. Elismételte, hogy a kormány továbbra is csak az oltásban látja a megoldást, ezért február első heteiben megismétlik az oltási akciót.

Gulyás változtatásról is beszámolt, így a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá válik. Ehhez nem kell új igazolványokat kiadni, jelezte. A továbbiakban az minősül oltottnak, aki három oltást kapott, vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg.

Ez azt jelenti, hogy az igazolvány csak azok kezében lesz érvényes, akik három oltást kaptak, vagy az elmúlt fél évben kapták a másodikat. Ehhez nem lesz szükség új igazolványra, a QR-kódot le lehet olvasni, ez fogja igazolni az érvényességet.

A karanténkötelezettség ideje 7 nap lesz, 5 nap után negatív teszttel lehet szabadulni. Ha egy osztályban megbetegedés van, a karantén 5 napig tart, s csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok. Érvényes ez ezután az alsó tagozaton is. Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, mondta el a miniszter.

A miniszter beszélt a negyedik oltásról is. Figyelmeztett arra, hogy egyelőre csak orvosi egyeztetés után lehet kérvényezni a negyedik adag vakcinát. Erről hamarosan határozatot is kiadnak.

Hatósági árak

Gulyás Gergely elmondta, hogy szinte biztosan 6,5-7 százalék között lesz a 2021-es gazdasági növekedés. „A tavalyi gazdasági adatok biztatóak”, mondta el Gulyás Gergely. „Az emelkedő energiaárak ugyanakkor inflációs spirált indítottak el, a Unió polikájának pedig szintúgy árfelhajtó hatása van. A magyar kormány küzd az infláció ellen”, mondta el. Ezt a célt szolgálják a nézete szerint a tegnap bejelentett hatósági árak is.

A hat élelmiszer –a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és 2,8 százalékos UHT- tehéntej – árát boltonként fogják meghatározni a pénztárgépek számlái alapján, s szankcionálni fogják azokat, akik nem tartják be a szabályokat.

A szerbiai gyakorlathoz hasonlóan lépett a kormány az élelmiszerstop ügyében – mondta Gulyás. „A korábbi években jelentős áfacsökkentések voltak, és több termék esetében nem is lehetséges további áfacsökkentés”, utalt arra, hogy miért nem az áfát csökkentik – mint Lengyelországban –, hanem hatósági árakat szabnak meg.

Újságírói kérdésre elárulta, hogy a kormány nem kompenzálja a kereskedőket, miután korlátozza hat alapvető élelmiszer árát. Szerinte nem jelent komoly kiesést a kormány döntése.

Utolsó bejelentésként Gulyás Gergely elmondta, hogy január 15-től az Országos Kórházi Főigazgatóság alá fognak tartozni a meddőségi klinikák, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig ismertette, hogy a kormány újraépíti a tavaly leégett szentesi sportcsarnokot.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd