Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hatósági árat vezet be a kormány hat alapvető élelmiszerre, de nem tudni, meddig

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nem várta meg a holnapi kormányinfót a bejelentéssel Orbán Viktor miniszterelnök, és már a szerdai kormányülés után élőben jelentekezett be a Karmelita kolostorból Facebook-oldalán, hogy közölje:

hat alapvető élelmiszeripari termék esetében – a kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell és 2,8 százalékos tehéntej – a kormány az árakat a 2021. október 15-i szinten rögzíti.

A miniszterelnök hozzátette: február 1-jétől kezdődően már ezen az áron lehet ezeket a termékeket megvásárolni.


A Mércén is rendszeresen foglalkoztunk az utóbbi hónapokban azzal, hogy a 2021-es év folyamán Magyarországon nőtt az infláció az Európai Unió országai közül az egyik legnagyobb mértékben. Az Eurostat decemberben közzétett adatai szerint az infláció éves rátája pusztán Litvániában (9,3 százalék) és Észtországban (8,6 százalék) volt magasabb, mint Magyarországon, ahol 7,5 százalékot tett ki.

Ez a termékek és szolgáltatások árain is jócskán meglátszott: idehaza a KSH által 2021. november hónap folyamán vizsgált áruk 80 százalékának emelkedett az ára 2020 novemberéhez képest, és majdnem 60 százalékuknak jobban, mint amekkora a jegybank által 2021-re várt infláció mértéke volt. Az üzemanyagok után legjobban dráguló hét termék közül öt élelmiszer: húsz százalék felett drágult a napraforgó étolaj (+29%), a tejes margarin (+25%), az akácméz (+23%), a kései burgonya (+23%) és a finomliszt (+21%), így nem csoda hogy a kormány most bejelentent listája átfed ezekkel a termékekkel.

Mindenesetre a 2021. októberi szinten rögzített hatósági ár sem lesz kifejezetten alacsony, az érintett élelmiszerek ára ugyanis még a megelőző év, azaz 2020 októberéhez képest is jócskán nőtt: az étolajé 30,4, a margariné 18,8, a liszté 12,5, a munkahelyi étkezésé 10,1, a baromfihúsé 9,3, a péksüteményeké 8,4, a kenyéré 8,1, a büféáruké és az éttermi étkezésé pedig 7,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A Portfolio a bejelentés kapcsán felidézte, hogy a KSH átlagos fogyasztói árai októberben a fenti termékek esetében a következők voltak:

  • Kristálycukor, kg: 261 Ft
  • Liszt, finomliszt, kg: 203 Ft
  • Napraforgó-étolaj, liter: 713 Ft
  • Sertéshús, comb (csont és csülök nélkül), kg: 1420 Ft
  • Csirkemellfilé (csont és bőr nélkül), kg: 1600 Ft
  • Pasztőrözött ESL tej, 2,8%, liter: 273 Ft

A miniszterelnök bejelentésében nem említette, hogy milyen hosszú időre rögzítik a felsorolt élelmiszerek kiskereskedelmi eladási árait. A kormány az intézkedéssel feltehetően igyekszik elébe menni a jövő évre prognosztizált drágulásnak, miután a Magyar Nemzeti Bank decemberi inflációs jelentése szerint 2022-ben kétszerese lehet az élelmiszerek árdrágulása az ideinek, ahogy számos más termék ára is nagyobb mértékben fog növekedni, mint idén.

Orbán Viktor rövid videójában felidézte, hogy általánosságban nőnek az árak egész Európában az energiárak emelkedése miatt. Szerinte a benzin februárig rögzített hatósági árával „sikerült megfékezni” az üzemanyagárak növekedését, valamint az áremelkedések kormányzati kezelésével kapcsolatban kiemelte a (lakossági) jelezáloghitelekre bevezetett kamatstopot és a rezsicsökkentést is.

A kamatstoppról Büttl Ferenc közgazdász, a Mérce állandó szerzője azt nyilatkozta lapunknak, szerinte a kormány leginkább saját monetáris politikája ellen igyekszik átmenetileg védeni a szavazókat: az intézkedés lehetőséget teremt arra, hogy a jegybank tovább emelhesse az alapkamatot anélkül, hogy azt a választásokig megérezné a lakosság.

(Mérce, Portfolio)