Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sokkal nagyobb a drágulás, mint ahogy az MNB előre jelezte

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Magyar Nemzeti Bank által várt inflációnál is nagyobb mértékben nőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által megvizsgált termékek és szolgáltatások ára, írta meg a 24.hu. A drágulás a vizsgált tételek 80 százalékát érintette.

A KSH termékek és szolgáltatások fogyasztói árai tartalmazó listáján mindössze 17 olyan tétel található, melynek ára csökkent tavaly novemberhez képest, illetve 10 olyan, aminek nem változott az ára. Legnagyobb drágulást a benzin (+39%) és a gázolaj (+37%) árán érezhetünk. A november 15-től bevezetett árstop ellenére is ilyen magas volt éves szinten az áremelkedés. 

Az üzemanyagok után legjobban dráguló hét termék közül öt élelmiszer, húsz százalék felett drágult a napraforgó étolaj (+29%), a tejes margarin (+25%), az akácméz (+23%), a kései burgonya (+23%) és a finomliszt (+21%). A Magyar Nemzeti Bank 2021 decemberi inflációs jelentése szerint jövőre kétszerese lehet az élelmiszereket árdrágulása az ideinek. 

A KSH listájában összehasonlítható 173 áruból és szolgáltatásból 146-nak emelkedett az ára.

Az élelmiszer drágulást mindenki megérzi majd. A KSH által vizsgált 75 élelmiszer közül 61-nek emelkedett, 2-nek nem változott az ára, 12 pedig olcsóbb lett. A dráguló élelmiszerek kétharmadának a jegybank által jósolt 5,1 százalékos inflációnál is többet emelkedett az ára. 24 élelmiszernél, vagyis a vizsgált termékek harmadánál 10 százalékos drágulást mért a KSH. 

Raskó György agrárközgazdász szerint jövőre további élelmiszer drágulás lehet számítani. A magas átadási és átvételi árak miatt, valamint a takarmány és állattenyésztés megdrágulásával 2022 tavaszára újabb élelmiszerár-robbanás várható, nyilatkozta Raskó. 

Továbbá két számjegyű drágulás várható a lisztből készült termékek árában, mivel a búzahiány miatt a malmok 40 százalékra emelhetik a liszt átadási árát januárban. A KSH adatai alapján az őrölt kávé idén 15 százalékkal drágult, de további jelentős emelkedés várható, egyrészt a szállítási nehézségek és költségnövekedés miatt, másrészt pedig az időjárás miatti termeléscsökkenés következtében. 

A lakásfelújítások és építkezések is jelentősen többe kerülhetnek jövőre. A csempe 11, a parketta 10 százalékkal lett drágább, de a többi építőanyag esetében is további áremelkedések várhatóak 2022-ben.  

A szolgáltatásokban is jelentős drágulás látható, a listán szereplő 15 tétel közül 13-nak nőtt az ára. Az emelkedés leginkább az autóvezetési tanfolyamot (+14%) és a temetések (+10-13%) árát érintette. De mindenki megnyugodhat, a Nemzeti Sport és a gyermek állatkerti belépő árát elkerülte a változás.

Nem változtak továbbá a rögzített áras lakossági rezsiszolgáltatások, vagyis a víz, áram, gáz és hulladékszállítás. A rezsiharcból kimaradt azonban a propán-bután palack cseréje (+4%), a brikett (+7%) és a tűzifa (+11%). Ahogy korábban megírtuk, a 2012-es rezsicsökkentés óta kétharmaddal nőt a tűzifa ára.