Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

67 százalékkal nőtt a tűzifa ára, a szegények számára nincs rezsicsökkentés

Ez a cikk több mint 2 éves.

A 2012-es rezsicsökkentés óta kétharmaddal nőt a tűzifa ára, számolta ki a KSH adataiból a Népszava. A fa megszaladt árai mellett, a brikett 35, a szén 39 százalékkal drágult. A kormány eddig nem tett komoly intézkedést az energiaszegénység enyhítésére, sok háztartás idén télen is mérgező szemét eltüzelésére kényszerülhet. 

 A tűzifa 67 százalékos áremelkedésébe a 2018-as választásokat követő nagy nehezen kiosztott 12 ezer forintos egyszeri támogatást is beleszámolta a Népszava. A tüzelőanyagok ára két-három éves rekordot döntöttek meg és csak idén novemberben 3 százalékot drágultak az októberi árakhoz képest. 

A Habitat szerint Magyarországon a gáz után a szilárd tüzelőanyagokat használják legtöbben fűtéshez, vagyis közel 4 millió magyar otthonát melegítik a megdrágult tüzelők. Az árak emelkedése miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az energiaszegénységben élők, ami emellett komoly környezeti és egészségügyi károkat is okoz. 

Az energetikai szempontból alacsonyabb hatásfokú tüzelők jelentősen hozzájárulnak a légszennyezéshez, a súlyosan egészségkárosító szállópor hazai kibocsátásának több mint 80 százalékáért a háztartási szilárd tüzelés felelős. Éppen ezért az uniós klímacélok teljesítéséhez is elengedhetetlen az energiaszegénység felszámolása.

Feldmár Nóra, a Habitat for Humanity energiaszegénység szakértője szerint a megugrott árak a falopást, illetve a súlyosan rákkeltő és légúti megbetegedéseket okozó anyagokat légkörbe bocsátó bútorlapok, hulladékok és műanyagok eltüzelését „ösztönzi”.  A hatóságok és a kormány pedig lényegesen több energiát és pénzt fektet a falopások felderítésébe, mint a probléma megoldásába.

A szilárd tüzelőket használó háztartások jelentős részének anyagi helyzetét tekintve a lassan megfizethetetlen fűtőanyag árak mellett és állami támogatás híján esélytelen, hogy lakás szigetelésre vagy fűtéskorszerűsítésre tudjanak költeni, mondta Feldmár a Népszavának.

Ahogy korábban megírtuk, a kormánynak már tavasszal lépnie kellett volna, hogy a mostani fűtésszezon ne legyen olyan megterhelő a magyar háztartások és a környezet számára. Az októberi 5 milliárd forintos tüzelőanyag-támogatás a szervezetlenség, átgondolatlanság és egyenlőtlen elosztás áldozata lett. A felelőtlen energiapolitikának a legnagyobb vesztesei pedig a szegénységben élők, még 2019-ben készült sajóvölgyi riportunkban bemutattuk a helyzet konkrét, emberközeli következményeit.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt