Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az uniós pénzek harmadát nem a vendéglátósok megsegítésére, hanem egy honlap elkészítésére költötte a turisztikai ügynökség

Ez a cikk több mint 2 éves.

A 2021-es „Miniszterelnöki Kabinetiroda által felügyelt esernyőprogram a gazdaság támogatására a Covid-19 járvány idején” elnevezésű program keretében 1 milliárd 746 millió forintnyi uniós pénzt osztott szét a Magyar Turisztikai Ügynökség. Ennek harmada, 630 millió forint egy honlap készítésére ment el – írja a 24.hu.

A honlap elkészítésével a Hellohungary Kft. nevű céget bízták meg. Az Európai Uniónak megküldött jelentés szerint a pénzt a turisztikai ügynökség napilap készítésére szánta. A 24.hu megkeresésére viszont a Hellohungary ügyvezetője, Lénárd Gábor elárulta, hogy valójában nem is napilapot készítenek, hanem egy turisztikai honlapot. A honlappal márciusig kell elkészülniük.

Lénárd Gábor egyébként a Primefund befektetésialap-kezelő cég alapítója, amit alapítás után néhány hónapon belül átadott Kertész Józsefnek, Mészáros Lőrinc ügyvédjének.

A Hellohungary, amit 2020 decemberében alapítottak, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tulajdonában áll. Az alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség között személyi átfedések is vannak. Az alapítvány támogatója Princzinger Péter Gábor, aki korábban vezető beosztásban volt a turisztikai ügynökségnél. Az alapítvány kuratóriumának tagja Könnyid László, aki egyben a turisztikai ügynökség vezérigazgató-helyettese is. Kuratóriumi tag egyébként Vitézy Dávid is, az állami Budapesti Fejlesztési Központ vezetője.

Az uniós pénzből az Orbán Ráhelhez köthető Magyar Divat & Design Ügynökségnek is jutott, de az nem szerepel az Uniónak megküldött jelentésben, hogy mennyi.

Támogatásban részesült továbbá az állami tulajdonban lévő Hévíz-Balaton Airport Kft., a Büki Gyógyfürdő Zrt. és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. A maradék pénzt balatoni borászok és budapesti luxuséttermek között osztották szét, jutott például a Gerendai Károly által tulajdonolt Michelin-csillagos étteremnek, a Costesnek is.

Általánosan elmondható, hogy a kormány nem igyekezett segíteni a bajbajutott vendéglátósokon a pandémia alatt.

Tavaly februárban a budapesti Megyeri Csárda nyolc ember után igényelt bértámogatást, amelyet meg is ítéltek az étteremnek. Csakhogy a járvány miatti bevételkiesés miatt a Csárda nem bírta fizetni a járulékait, ezért a NAV azonnal lefoglalta a már megítélt bértámogatását. Nem sokkal később egy kiskunmajsai étterem, a BuborékTeer hasonlóan járt: négy ember után igényeltek bértámogatást, ezt kettő dolgozó után meg is ítélték, a megítélt összeget azonban lefoglalta a NAV.

Másokkal ellenben nem volt ilyen szűkmarkú a magyar állam… Tavaly januári hír, hogy 17,7 milliárd forinttal pótolta ki az állam Mészáros Lőrinc tulajdonában álló HunGuest szállodalánc veszteséges foglalásait, amely már a járvány első hulláma alatt leépítette dolgozóinak közel felét. 2020-ban a Kisfaludy-program keretében 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a kormány négy darab ötcsillagos szállodának, amelyek között van NER-közeli és orosz tulajdonban álló szálloda is. Válasz Online összesítéséből az is kiderült: míg egy átlagos étterem- vagy szállodatulajdonos legfeljebb 10-30%-os állami vagy EU-s támogatáshoz szokott hozzájutni, addig a Kisfaludy-program kedvezményezettjei általában 50-60%-os állami támogatást kapnak.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor