Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Míg az átlagos vendéglátósok tönkremennek, a NER-közeli szerencsések hoteljeit szinte ingyen újítja fel az állam

Ez a cikk több mint 3 éves.

Míg egy átlagos magyar szálloda-, panzió- vagy étteremtulajdonos a fejlesztéseihez legfeljebb 10-30 százalékos támogatást szokott kapni állami vagy EU-pénz formájában, a Kisfaludy-program főbb kedvezményezettjeit 50-90 százalékos hozzájárulással segíti az állam – derül ki a Válasz Online összesítéséből.

A portál pénteken megjelent cikkében összegyűjtött minden lényeges adatot a Guller Zoltán vezette, Rogán Antal felügyelte Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programja keretében kiosztott a 2020-as, 2019-es és 2018-as  támogatásokról.

Az összesítés eredménye alapján az elmúlt három évben az igénylők fél százalékának adták oda a rendelkezésre álló 300 milliárd állami ajándékforint bő kétharmadát.

A programban igényelhető támogatásra jelentkezők 0,16 százaléka vitte el a 2018–2020-ban lekötött szállás-, élménypark- és strandfejlesztési források – a már emlegetett 300 milliárd forint – felét. Az első nyolcvan versenyzőhöz, vagyis az igénylők fél százalékához pedig 205 milliárd forint, a teljes támogatási összeg bő kétharmada jutott.

Vagyis miközben a turisztikai-vendéglátói szektor „átlagos”, a kormányközeli körökhöz kevésbé kötődő szereplői a Covid alatt vagy tönkrementek, vagy felélték a beruházásokhoz, hitelfelvételekhez szükséges önrészeiket, addig a szerencsésebbek hoteljeit, élményparkjait, fürdőit épp felépíti, modernizálja kormányzat.

A Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül rendszeresen támogatnak közpénzből olyan fejlesztéseket, amelyenk tulajdonosainak minden bizonnyal saját forrása is akadna a beruházásra. A Kisfaludy-program keretében nyáron mintegy 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő, felújításra használható támogatást osztottak szét négy darab ötcsillagos luxusszálloda tulajdonosai között – a kormányközeli vállalkozó hotellánca már ekkor is nagyot szakított. A pályázat arra is alkalmas, hogy valaki egészen kis önerővel, ám rengeteg állami közpénz ellenében kezdjen neki a szállodaépítésnek.

A Válasz Online cikke rámutat arra is, hogy noha a három év alatt mindösszesen 300 milliárd forintot felhasználók 16 ezres tábora arra utalhat, hogy az MTÜ valóban a közérdeknek megfelelően támogatja, illetve menti meg a járvány alatt a szektort, a valóságban inkább úgy tűnik, hogy a Kisfaludy-program egy olyan intézmény, amelynek egyetlen célja a NER-bizalmasok „kitömése”. A tömegnek juttatott nagyságrendekkel kisebb összegek pedig csak arra szolgálnak, hogy az intézmény fenntartsa a közérdekűség látszatát.

Az MTÜ egyébként rohamtempóban utalta ki a vissza nem térítendő támogatásokat a NER-kompatibilis szereplőknek: három év alatt 300 milliárdot utalt ki, miközben a 2019-es járványmentes évről szóló vendéglátóipari-turisztikai elemzésekből a Válasz Online szerint egyértelműen kiolvasható, hogy 100-200 milliárd forintból többé-kevésbé meg lehetett volna menteni a Covid-sújtotta ágazat nagy részét.

 

(Válasz Online)

 

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs