Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány rendeletben írta felül a bíróság döntését a sajtó beengedéséről a kórházakba

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kormány továbbra is elkötelezett a sajtó korházakból való kitiltása mellett. Alig pár nap telt el azóta, hogy egy szerdai bírósági ítélet legalább elméletben lehetővé tette volna a független korházi tájékoztatást, de a kormány gyorsan rendeletben zárta be a kiskaput. A Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható rendelet értelmében mégsem dönthet a kórházigazgató arról, hogy beléphet-e a korházba a sajtó.

Ahogy arról a Mérce is beszámolt, szerdán pert nyert a Telex az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) szemben. A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy jogtalanul tiltotta ki a sajtót az EMMI a járvány alatt a kórházakból. A minisztérium korábban arra hivatkozott, hogy „járványkészültség van” és a megfelelő tájékoztatást elvégzi majd az MTVA és az MTI.

A bíróság szerint viszont csak a kórházak igazgatóinak áll hatáskörében eldönteni, hogy bemehet-e a sajtó, a minisztériumnak nincs.

Tavaly márciusban 28 szerkesztőség együttesen követelte, hogy tudósíthasson a kórházakról, hogy az Operatív Törzs nyújtson valódi tájékoztatást és az egészségügyi dolgozóknak is biztosítsák a megszólalás jogát. A kezdeményezéshez a Mérce is csatlakozott. A kormány viszont elutasította a sajtó kérését.

A pénteki rendelet értelmében az Operatív Törzs mondja meg, hogy tudósíthat-e a sajtó.

Azaz az Operatív Törzs járványügyi érdekből meghatározhatja az egészségügyi intézmények sajtóval való kapcsolattartásának rendjét, valamint a sajtó által az egészségügyi intézmény területére történő belépés rendjét.

A Telexnek Pásztor Emese alkotmányjogász, a TASZ képviselője így kommentálta a történteket:

„a jogállamiság tisztelete azt jelenti, hogy a hatalom tiszteletben tartja a bíróság döntéseit, nem pedig erővel felülírja azokat. Az önkényes jogalkotás az alkotmányt az Alaptörvény mércéje szerint is sérti, ezért a TASZ vizsgálja a rendelet megtámadásának lehetőségeit.”

A kormány tehát továbbra is úgy látja, hogy a védekezés sikerességének a kulcsa a sajtó munkájának ellehetetlenítése. Nem nehéz meglátni a politikai motivációt: az állami ellátórendszer következetes leépítéséből fakadó hazai egészségügy állapotát nem akarja nyilvánossá tenni a kormány egy világjárvány közepén (és nem mellesleg a választások elött). De amíg kormány a saját hátát védi, aközben a közbizalom sérül, tovább nehezítve épp a védekezést.r

Az államhatalom kitiltja az újságírókat, cenzúrázza az egészségügyi dolgozókat, és orvosok helyett katonák jelentik be a járványügyi védekezést. Így persze nem meglepő, hogy terjed az oltásellenesség Magyarországon, vagy, hogy egyre többen szkeptikusak (jogosan) a kormány járványügyi védekezésével kapcsolatban. Az erre a bizalmatlanságra aljas módon építő politikai erők népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Lehet, még sem lenne ördögtől való hagyni dolgozni az újságírókat.

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely