Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Patent: nem egyedi a Szinyei péniszfotókat küldő tanárának esete, a döntéshozóknak lépniük kell a diákok védelmében

Ez a cikk több mint 2 éves.

Erős bírálatot fogalmazott meg a Patent Egyesület, miután nemrég kiderült: elküldtek egy tanárt a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumból, aki elfogadhatatlanul viselkedett a diáklányokkal, azonban nem csak a pedagógust rúgták ki, hanem az őt leleplező diákokat is megbüntették. A nőjogi szervezet az eset mögött álló súlyos rendszerszintű problémákra és a döntéshozók felelősségére is felhívta a figyelmet Facebook-oldalán.

Mint arról a Mércén beszámoltunk az Átlátszó cikke alapján, az iskolaigazgató tájékoztatása szerint a pedagógus „sorozatosan vétett a szakma etikai követelményei ellen, a tanulókkal szemben tanúsított magatartása, a tanulók által elérhető közösségi oldalon szexuális viselkedése a tanulók lelki és mentális egészségét veszélyeztette”, sőt, „magát egy iskolánk diákja rokonának kiadó, nem valódi lányprofil által küldött képre válaszul” a nemi szervéről küldött fotókat egy közösségi média platformon.

Az álprofilt az iskola diákjai készítették azzal a céllal, hogy lebuktassák a tanárt, az iskola azonban fegyelmi eljárást indított a tanulók ellen az elküldött tanár emberi méltóságának megsértése miatt. A lányok korábban hiába jelezték, hogy kényelmetlenül érzik magukat a férfi jelenlétében, az iskola vezetése nem tett valódi lépéseket a tanár eltávolítására, csupán szóbeli figyelmeztetésben részesítette. Az üggyel kapcsolatban 7 lány arról beszélt, a tanár folyamatosan kellemetlen helyzetbe hozta őket. Hol a mellüket, hol a feneküket bámulta, ezért csak pulcsiban, kabátban mertek az óráján ülni, nem mertek a leejtett dolgaikért lehajolni.  Azt is elmondták, nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, bizonyítékuk nem volt és egyébként is nagyon kellemetlenül érezték magukat.

Az iskola igazgatónője az eset után Facebook-oldalán egy nyilvános bejegyzésben arról írt, hogy „biztos, írásos forrásból” tudják, hogy a diákok cselekedete nem megmentő akció volt, „ezt az indokot aznap találták ki, amikor az ügyet vizsgáló szülői értekezletről értesültek, annak érdekében, hogy a felelősségre vonást elkerüljék. (…) A volt pedagógusunk tettét természetesen helytelenítjük, és elfogadhatatlannak tartjuk, ezért is került sor az azonnali elbocsátására. Mivel biztosan tudjuk, hogy az álprofil kezelésében részt vevő diákok nem megmentők, az ő tettüket – ebben a formában – szintén helytelenítjük.”

Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a diákok magukra maradtak az ügyben. Az pedig kérdéses, hogy a diáklányokkal szemben szexuális határátlépést elkövető tanár leleplezése miért nem értelmezhető semmiképp sem a korábbi és potenciális áldozatok megmentésének.

Az igazgatónő az Átlátszó megkeresésére közölte, az iskola pszichológusát, a gyámhatóságot vagy más gyermekjóléti hatóságot nem vonták be az eset kezelésébe, csak az iskola fenntartóját és a rendőrséget.

Bár viszonylag kevés eset kerül nyilvánosság elé, a Patent szerint az ehhez hasonló esetek nem ritkák, hozzájuk is rendszeresen érkeznek segítségkérő üzenetek szülőktől, diákoktól, egyes kollégáik elfogadhatatlan viselkedését felismerő tanároktól.

„Nyilvánvaló, hogy a gyermekvédelemben évtizedek óta tapasztalható forrás- és szakemberhiány is hozzájárul ahhoz, hogy a visszaélések elsikkadjanak, az elkövetők pedig megússzák a felelősségre vonást. Egy jól működő gyermekvédelmi rendszerben nem fordulhatna elő, hogy a gyerekeknek magánakciókat kelljen szervezniük ahhoz, hogy a felnőttek komolyan vegyék őket; az pedig végképp nonszensz, hogy büntetést is kapnak egy szexuális ragadozó leleplezéséért.”

– fogalmaz a nőjogi szervezet.

Az egyesület úgy véli, jó lenne, ha a totálisan értelmetlen „gyermekvédelmi” népszavazás helyett a kormány inkább arra koncentrálna, hogy a gyerekekre, különösen a lányokra jelenleg nagy veszélyt jelentő visszaélések, zaklatások és erőszak-elkövetés kockázatát csökkentse.

Ennek alapvető feltétele, hogy a pedagógusok, iskolai és gyermekvédelmi szakemberek megfelelő szaktudást és támogatást kapjanak a gyerekek ellen elkövetett visszaélések és bántalmazás felismeréséhez és kezeléséhez, az áldozatok segítéséhez. A gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó intézményekben kötelezővé kellene tenni az ilyen esetek kezelésére szakszerűen összeállított belső eljárásrendek kidolgozását és betartását, valamint a protokollokat megszegő, pozíciójukat visszaélésre használó tanárok foglalkozástól való eltiltását.

Ugyanis jelenleg, még ha végül következménnyel is jár egy ilyen tanár viselkedése, ez kimerül abban, hogy az adott iskolából eltávolítják – de tevékenységét folytatja a következő munkahelyén, hívja fel a figyelmet a Patent.

A nőjogi szervezet szerint a mindezt nélkülöző szakpolitika arra enged következtetni, hogy valójában nem érdekli a döntéshozókat a gyerekek biztonsága.

A NANE Egyesület és a Patent Egyesület prevenciós munkacsoportja továbbra várja iskolák, tanárok és szülők megkereséseit: országszerte szerveznek erőszak-megelőző foglalkozásokat fiataloknak, rendszeresen tartanak online és offline képzéseket tanároknak és iskolai szakembereknek; a prevenciós szakmai anyagaik pedig szabadon hozzáférhetők:
Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd