Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megnöveli katonai jelenlétét Kelet-Európában az USA, Orbán is elítéli az orosz akciókat az ukrán határon

Ez a cikk több mint 2 éves.

Növeli katonai jelenlétét a kelet-európai térségben az Egyesült Államok, erről Joe Biden amerikai elnök beszélt pénteken. Az elnök elmondta, a közeljövőben térség NATO országaiba küldenek hadosztályokat az oroszok ukrán határ közeli jelenlét növelésére reagálva. Az Amerikai Védelmi Minisztérium (Pentagon) már készenlétbe helyezett 8500 katonát, akiket rövid időn belül a térségbe lehet irányítani.

Bár ez a létszám nem jelentős, hiszen a Nyugat-Európában jelenleg is több tízezer amerikai katona állomásozik, az orosz mozgolódásra való katonai reagálásnak mindenképpen politikai üzenet értéke van.

Oroszország az elmúlt időszakban közel 100 ezer katonát vezényelt az ukrán határhoz. A moszkvai vezetés továbbra is azt állítja, nem céljuk észak-keleti szomszédunk katonai megszállása és Ukrajna NATO csatlakozásának végleges megtiltását követelik.

Az Amerikai Egyesült Államok vezetése a mai nap folyamán a helyzet diplomatikus rendezésére szólította fel Oroszországot, jelezve, egy estleges ukrajnai megszállási kísérlet „rettenetes” következményekkel járna mindkét oldal számára. Magas beosztású amerikai védelmi vezetők azután tartottak sajtótájékoztatót, hogy Moszkva egész Ukrajna lerohanásához elegendő haderőt vonultatott a határhoz.

Vlagyimir Putyin, orosz elnök a tegnapi nap folyamán ígéretet tett Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy tovább folytatja a nyugattal való tárgyalásokat, annak ellenére, hogy úgy véli, az USA és annak NATO szövetségesei figyelmen kívül hagyják Oroszország legfőbb biztonsági aggályait. Így az orosz vezetés azon félelmeit, miszerint az NATO keleti terjeszkedésével  egyre több helyen kerülhetnek támadó fegyverek az orosz határ közelébe.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint a helyzet nem vált feszültebbé az „egyébként szokásosnál” ennek ellenére nem zárja ki annak eszkalálódását. Az országban állomásozó amerikai és a brit  diplomaták családtagjai már a hét elején hazarendelték egy esetleges invázióra készülve.

Orbán Viktor is aláírta azt a nyilatkozatot, amiben az EU, Madridban ülésező szélsőjobboldali-populista pártjai Oroszországot teszik felelőssé az ukrán határnál kialakult helyzetért – írja a La Vanguardia spanyol lap. A minden résztvevő által aláírt nyilatkozat kijelenti:

Oroszország Európa keleti határán végzett „katonai akciói” „a háború szélére sodortak bennünket”.

A spanyol házigazda, a VOX párt szóvivője, Jorge Buxadé sajtótájékoztatón elmondta azt is, a nyilatkozat az oroszok felelősségre vonása mellett az Európai Unió diplomatáit is élesen bírálja a fenyegetéssel szembeni tehetetlenségükért.

(TheGuardian)