Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

,,Ha Áder nem írja ki április 3-ára a népszavazást, az emberek akaratával megy szembe”- élőlánccal adták át az ellenzéki népszavazás ajánlóíveit

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés (13:38):

A Nemzeti Választási Iroda közeménye szerint az NVI már pénteken elkezdi a népszavazási kezdeményezések aláírásainak ellenőrzését. Kiemelték: az NVI a népszavazási törvényben előírt határidőn belül elvégzi az aláírások tételes, egyenkénti ellenőrzését és megnöveli kapacitását annak érdekében, hogy mielőbb befejezze az eljárást.
Ezt az is indokolja, hogy a két népszavazási kérdés aláírásainak ellenőrzése mellett az április 3-án tartandó országgyűlési választás és a köztársasági elnök által már szintén erre a napra kitűzött négy kérdésről szóló népszavazás előkészítésének utolsó szakasza is fokozott ütemben zajlik – jegyezték meg.
Az NVI a közleményében kitért arra is, hogy a korábbi évek népszavazási kezdeményezései alapján látható, hogy több hetet vesz igénybe a teljes ellenőrzési folyamat.
Tudatták azt is, hogy pénteken az ívek százas kötegekbe rendezésével kezdik el az ellenőrzést, amit a szkennelésük, majd az íveken található aláírások manuális ellenőrzése követ. Ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást, arra van szükség, hogy az ellenőrzési eljárás végén kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírás legyen – írták.

Korábban írtuk:

Márki-Zay Péter tegnap Facebook-oldalán jelentette be, hogy összegyűlt az ellenzék népszavazásához szükséges kétszer 200 ezer aláírás. Összesen 470 ezer, azaz a két kérdéshez fejenként 235 -235 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük. Az ajánlóíveket péntek reggel Karácsony Gergely nyújtotta be a Nemzeti Választási Irobába egy élőlánc keretében, melyet a pártok aktivistái alkottak a Kossuth tértől a választási iroda épületéig.

,,A kormányzás egyre inkább az emberek félrevezetésének szimbólumává vált” – jelentette ki a főpolgármester. A népszavazás célja, hogy a köz érdekében szülessenek politikai döntések és visszaadja a döntés jogát az emberek kezébe. A Fudan egyetem szerinte nem a köz érdekeit szolgálja, az álláskeresési járadék meghosszabbítása és a Diákváros viszont igen.

,,Maga a parlamenti választás is egy népszavazás lesz”

– mondta Karácsony.

Orosz Anna a momentum képviselőjelöltje elmondta, ,,az, hogy sikerült összegyűjteni az aláírásokat azt jelenti, hogy nincs olyan amire ne lennénk képesek annak érdekében, hogy ezt a kormányt meg tudjuk dönteni.” Hozzátette, 10 hetük maradt arra, hogy véghez vigyék a népszavazást.

,,Ma Magyarországon megélhetési válság van, emberek milliói lépnek szorongva a boltba az elszabadul infláció miatt” – hívta fel a figyelmet Komjáthi Imre, az MSZP politikusa.  Szerinte a kormány nem cselekszik az ügyben. Hozzátette, különösen nehéz helyzetben vannak azok, akik már egy éve elvesztették a munkájukat a járványhelyzet miatt.

„Nem segélyt kérünk, hanem esélyt az embereknek”

– jelentette ki.

Szabó Tímea elmondta, a törvényben megengedett 120 nap helyett az ellenzék 30 nap alatt gyűjtötte össze a szükséges aláírásokat a népszavazáshoz. A Párbeszéd orszggyűlési képviselője szerint a kormány 450 milliárd forintos kínai hitelből eladósítaná az országot a Fudan Egyetem beruházásával. ,,Mi azt akarjuk hogy a vidéki magyar fiataloknak biztosítsunk lakhatást a Diákvárosban.” Szabó hozzátette, az álláskeresési járadék meghosszabbítására azért is lenne szükség, mert 300 ezer munkanélküli van ma Magyarországon, akik nem jutnak biztos megélhetéshez. ,,Ehhez képest Orbán Európában a legrövidebb ideig folyósítja az álláskeresési járadékot.” Szerinte ha Áder János nem írja ki április 3-ára a népszavazást, az emberek akaratával megy szembe.

Kanász Nagy Máté szerint aki ma Magyarországon kiváltságos, annak be se kell mennie az egyetemi vizsgájára hogy teljesítse,  (utalva itt a Schadl-Völner-féle vizsgabotrányra ) miközben vidéki egyetemisták lakhatását lehetetlenítik el a Diákváros akadályozásával.

Márki-Zay üzenetét Péterfy Judit, a miniszterelnök-jelölt sajtófőnöke olvasta fel. A polgármester szerint van ok az ünneplésre, hiszen sikerült összegyűjteniük az aláírásokat, figyelmeztetett azonban, hogy a hivatal akár 60 napig is elhúzhatja az aláírások számlálását.

A Mérce élőben közvetítette az eseményeket:

Az ellenzék tavaly december elején kezdte meg az aláírásgyűjtést, hogy népszavazáson lehessen véleményt nyilvánítani a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról. Karácsony Gergely még nyáron terjesztett be öt népszavazási kérdést, melyből kettőnek sikerült átmennie az NVB szűrőjén.

Így hangzik Karácsony Gergely két népszavazási kérdése:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Ahhoz, hogy a Fidesz homofób népszavazásával és választással egy napon, április 3-án lehessen kiírni az ellenzék népszavazását, január közepéig kellett volna összegyűlnie a 200 ezer aláírásnak. Orbán Viktor már decemberben bejelentette, hogy biztosan nem lesz népszavazás a két ügyben sem a választások napján, se előtte.

 

Címlapkép: Mérce