Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

470 ezer aláírás gyűlt össze az ellenzék két népszavazási kezdeményezéséhez

Ez a cikk több mint 2 éves.

Márki-Zay Péter Facebook-oldalán jelentette be, hogy összegyűlt az ellenzék népszavazásához szükséges kétszer 200 ezer aláírás. 235 -235 ezer aláírást sikerült összegyűjteni a két kérdéshez, amelyeket – mivel a miniszterelnök-jelölt karanténban van – Karácsony Gergely főpolgármester adhatja le holnap a Nemzeti Választási Bizottságnak.

Tavaly december elején kezdett az ellenzék aláírásgyűjtésbe, hogy népszavazáson lehessen véleményt nyilvánítani a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról. Karácsony Gergely még nyáron terjesztette be a népszavazási kérdéseket. Az eredeti öt kérdésből kettőnek sikerült átmennie az NVB szűrőjén.

„Sikerült megmutatnunk azt, hogy nem csak a Fidesz ál-, kamu kérdésekkel lehet népszavazásosdit játszani, hanem lehet valódi népszavazást tartani.”

– mondta Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint a népszavazás az ellenzék közös sikere. Mindkét politikus megköszönte a segítséget az aktivistáknak és az aláírásgyűjtőknek, akik az időjárástól függetlenül „hősiesen” dolgoztak a célért.

Ahhoz, hogy a Fidesz homofób népszavazásával és választással egy napon, április 3-án lehessen kiírni az ellenzék népszavazását, január közepéig kellett volna összegyűlnie a 200 ezer aláírásnak. Orbán Viktor már decemberben bejelentette, hogy biztosan nem lesz népszavazás a két ügyben sem a választások napján, se előtte.

Amennyiben érvényes lenne a népszavazás, az 500 milliárdos kínai hitelből finanszírozott Fudan Egyetem budapesti kampuszának tervéről szóló törvényt hatályon kívül lehetne helyezni. A Fudan Egyetem helyére tervezték eredetileg a Diákvárost, ami több bérlakást és kollégiumi férőhelyet biztosított volna, ha a Diákváros területéből nem engedett volna át a kormány a kínai egyetemnek.

Az álláskeresési járadék pedig jelenleg 3 hónapra szól, ami Európában példátlan alacsony – ezt hosszabbítaná meg 9 hónapra az ellenzék. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) decemberi adati szerint átlagosan 16 hónapig tart új munkát találniuk Magyarországok az állásukat elvesztőknek. Vagyis jelenleg majdnem ötször annyi idő munkát találni, mint ameddig az álláskeresési járadék jár.

 

Így hangzik Karácsony Gergely két népszavazási kérdése:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?