Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

,,Levegőt nem kaptunk, annyian jöttek” – A népszavazási kampány első napjai

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a héten indult aláírásgyűjtés Karácsony Gergely két népszavazási kérdésében, amely mögé az ellenzéki összefogás is beállt, és meghirdette közös népszavazási kampányát. A referendumhoz szükséges ajánlóíveket Karácsonyék szerdán vették át a Nemzeti Választási Irodától, a Szikra mozgalom aktivistái pedig már egyből aznap el is kezdték gyűjteni az aláírásokat. Az első nap tapasztalatairól beszélgettünk Roskó Mirával, a mozgalom egyik aktivistájával. A Szikra önkéntese arról számolt be, hogy a Fudan-ügy jobban érdekli az embereket, mint az álláskeresési járadék meghosszabbítása, és akadtak fideszes választópolgárok is, akik azért írták alá az íveket, hogy a népszavazáson majd nemmel voksolhassanak.

Ahhoz, hogy a népszavazást a választás napjáig biztosan ki kelljen írnia a kormánynak, az ellenzéknek 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie év elejéig. Az álláskeresési járadék jelenleg 3 hónapra szól, ami Európában példátlanul alacsony – ezt hosszabbítaná meg 9 hónapra az ellenzék. Az 500 milliárdos kínai hitelből finanszírozott Fudan Egyetem budapesti kampuszának tervéről szóló törvényt pedig hatályon kívül lehetne helyezni, ha a népszavazás megvalósulna. A Fudan Egyetem helyére tervezték eredetileg a Diákvárost, ami több bérlakást és kollégiumi férőhelyet biztosított volna, ha a Diákváros területéből nem engedett volna át a kormány a kínai egyetemnek.

,,Már az első nap rengetegen jöttek, levegőt nem kaptunk”– nyilatkozta a Szikra aktivistája. Elmondása szerint az embereket nemigen kellett összefogdosni az aláíráshoz, önként keresték meg őket, tudták, miről szól a gyűjtés.

Mira szerint a Fudan Egyetem ügye kiemelt fontosságú az emberek számára. Hozzátette, mindenki más motivációk miatt írja alá az ívet, van aki a lakhatási válság szempontjából ítéli el a beruházást, van aki ideológiailag nem ért egyet az egyetem megépítésével, és van, aki az adóforintjait félti.

A Szikra önkéntese szerint azonban probléma, hogy a záros határidő miatt nem tudnak részletesebben beszélgetni a választókkal az ügyről. Az álláskeresési járadékkal kapcsolatos népszavazási kérdésről az aktivista szerint sokan nem is hallottak, a tapasztalatok szerint azonban ennek ellenére majdnem mindenki aláírta mindkét ívet. 

Karácsony Gergely két kérdése így hangzik:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Úgy tűnik, növeli az aláíri kedvet a kerületben Jámbor András, az ellenzék közös képviselő-jelöltjének népszerűsége is. A Szikra aktivistája szerint a választók már ismerik a politikust, szimpatikus nekik a politikai ajánlata, így szívesen írnak alá a cél érdekében. A tapasztalatok szerint a politikusok  utcai jelenléte megkönnyítheti az aláírások begyűjtését.

Az előválasztások során is önkénteskedő Mira azt is elmondta, most könnyebb dolguk van, hiszen az ajánlóíveket bármilyen magyarországi lakcímmel alá lehet írni. Sokan viszont ezt nem tudják, ilyenkor az önkéntesek elmagyarázzák nekik az országos népszavazás lényegét. Az aktivista szerint az emberek nagyobb hajlandósággal is írnak alá egy ügy mellett, mint mikor külön személyek, például Karácsony Gergely vagy Jámbor András támogatására kellett rávenni őket. 

,,Volt néhány kormánypárti választó is, akiknek elmagyaráztuk, hogy ha nemmel szeretne szavazni a népszavazáson, akkor is írja alá az ajánlóívet. Páran ezt meg is tették.”

Az aktivista szerint a hideg miatt nincs könnyű dolguk, de egyelőre úgy néz ki, a forradalmat valóban nem tántorítja el a rossz idő. Úgy vélik, a karácsony miatt még könnyebb is a dolguk, hiszen az emberek ilyenkor „ráérősebbek” bevásárlás közben, és nem munkából rohannak. ,,Nagyon sok olyan emberünk van, aki szinte minden nap kint van valahol, vagy aki szombaton egész nap kint pultozik, majd jön tovább kopogtatni. De az is motivál minket, hogy esetleg még karácsony előtt be tudjuk fejezni.” Az aktivista szerint minden önkéntes tudja, mekkora tétje van a népszavazásnak, ezért minden erejükkel azon vannak, hogy összegyűjtsék a szükséges 200 ezer aláírást.

,,Rengetegen köszönik meg a munkánkat és kívánnak sok sikert. Kaptunk sok ajándékot, például csokit és kézfertőtlenítőt. Nagyon motiváló önkéntesnek lenni.”

A Szikra Mozgalom Facebookján osztotta meg azokat a helyszíneket, ahova kitelepülnek az ívekkel a következő két hétben. Az ellenzéki pártok további aláírásgyűjtő pontjairól a Menjünk Tovább oldalán lehet tájékozódni.

Címlapkép: Mérce