Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyből az utcára vitték az ajánlóíveket az ellenzéki népszavazás aláírásgyűjtői

Ez a cikk több mint 2 éves.

Karácsony Gergely szerdán átvette a népszavazáshoz szükséges ajánlóíveket a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt ahol bejelentette, a mai naptól elkezdik a gyűjteni az aláírásokat a  Fudan-törvény visszavonásáról és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szóló népszavazáshoz.

A főpolgármester kijelentette, kétszer 390 ezer aláíráshoz elegendő ajánlóívet vettek át az NVI épülete előtt (ebből 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy a népszavazás is érvényes legyen). Karácsony emlékeztetett, eredetileg 5 kérdésben indított népszavazást, melyből a Kúria végül kettőt fogadott el a múlt héten. Az ajánlóíveken így a Fudan Egyetem létrehozását engedélyező törvény ellen és az álláskeresési járadék meghosszabbítása mellett lehet majd aláírni.

,,Ez a két kérdés visszahozza a politikai vitákat azokra az ügyekre melyek az embereket valóban érintik és Magyarország jövője szempontjából fontosak” -nyilatkozta a főpolgármester. Karácsony arra figyelmeztetett, szerinte a kormány mindent meg fog tenni azért, hogy ellehetetlenítse az ellenzék népszavazását, ráadásul az is nehézség, hogy az ünnepek alatt a hidegben kell végigvinni a kampányt, de mint mondta  ,,a forradalmat a rossz idő soha nem szokta eltántorítani” .

,,Előválasztás, népszavazás és kormányváltás -ezt a napirendet kínáljuk a változást akaró állampolgároknak. „

Karácsony Gergely két kérdése így hangzik:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Baranyi Krisztina elmondta, Ferencváros elsőként akart helyi népszavazást kezdeményezni Fudan-ügyben, a kormány viszont a vészhelyzetre hivatkozva végül csak az országos népszavazást engedélyezett.  A polgármester szerint jobb is így, hiszen a Fudan Egyetem a vidéki fiatalok lakhatását is érinti, hiszen a Diákváros helyére tervezik a beruházást.

Jámbor András, aki a Fudan Egyetem elleni tüntetést is szervezte szintén felszólalt a sajtótájékoztatón.

,,Ez a két kérdés arról szól, hogy a Fidesz cserben hagyta azokat, akik bajba jutottak.”

A képviselőjelölt szerint a kormány cserben hagyta az embereket a lakhatási válságban azzal, hogy a Diákváros helyett a kínai magánegyetemet támogatta, és cserben hagyta azokat is, akik a járvány miatt elvesztették a munkájukat, és akik számára nem elegendő a jelenlegi álláskeresési járadék. Jámbor szerint a népszavazás azért is fontos, mert a választópolgároknak ezzel nyilvánvalóvá válik a jövő évi választás tétje.

A képviselőjelölt a sajtótájékoztató után sietett is tovább aláírást gyűjteni, délután 4-től ugyanis már alá lehet írni az ajánlóíveket. A Szikra Mozgalom Facebookján osztotta meg azokat a helyszíneket, ahova kitelepülnek az ívekkel a következő két hétben. Az ellenzéki pártok további aláírásgyűjtő pontjairól a Menjünk Tovább oldalán lehet tájékozódni.

A sajtótájékoztatóról készült élő közvetítésünk itt érhető el.

Korábban arról számoltunk be, hogy az ellenzéki frakciók hétfőn kivonultak a parlamentből a Kossuth térre, ahol közös sajtótájékoztatón jelentették be a népszavazási kampány kezdetét. Az eseményen Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt is felszólalt, aki hangsúlyozta,  konszenzus van az ellenzékben a Karácsony Gergely főpolgármester által kezdeményezett két kérdésben, amelyeknek a múlt héten adott zöld utat a Kúria.  A hódmezővásárhelyi polgármester hozzátette, nagyvárosok közterein, valamennyi, az összefogásban résztvevő párt irodáinál, valamint a jelenlegi a parlamenti képviselőknél és az előválasztáson győztes képviselőjelölteknél lehet majd leadni az aláírásokat.

Címlapkép: Mérce