Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kúria átengedte a Diákvárosról és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdéseket, kezdődhet az aláírásgyűjtés

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ma délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be Karácsony Gergely budapesti  főpolgármester és az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, hogy

a Kúria elutasította az ellenzéki pártok által a Diákváros és az álláskeresési járadék ügyében benyújtott népszavazási kérdésekkel kapcsolatos fellebbezéseket, ezzel tulajdonképpen zöld utat adva annak, hogy népszavazás lehessen ezekben a kérdésekben.

A bejelentést a Mérce a helyszínen tudósította, közvetítésünket alább lehet visszanézi.

Mint ismert, a Nemzeti Választási Bizottság a Karácsony Gergely által benyújtott ötből két népszavazási kérdést engedett át augusztusban:

  1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

  2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

Ám ahogy azt mi is megírtuk, összesen hatan támadták meg Karácsony Gergely augusztus 30-án a Nemzeti Választási Bizottság által elfogadott két népszavazási kérdését a határidő előtt. A Fudan Egyetem beruházásáról szóló népszavazási kérdéssel szemben két magánszemély és Volner János pártja (Volner Párt), az álláskeresési járadék (korábban: munkanélküli segély) 3-ról 9 hónapra való meghosszabbításáról szóló kérdéssel szemben két magánszemély és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nyújtott be felülvizsgálati kérelmet.

A Kúria viszont a főpolgármesternek adott igazat, így az említett két kérdésben lehetséges lesz a népszavazás kiírása, amelyet ráadásul az ellenzéki pártok által benyújtott és a kormány által is támogatott törvénymódosítás értelmében az országgyűlési választásokkal azonos napon lehet megtartani.

Ahhoz, hogy az állampolgárok népszavazáson dönthessenek ezekben a kérdésekben, az ellenzéknek kérdésenként 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie. Azonban erre igencsak kevés idejük lesz, köszönhetően annak, hogy bár technikailag erre 120 napjuk is lehetne, ennél sokkal jobban kell igyekezniük, hogy a referendumra legkésőbb az országgyűlési választás napján sor kerülhessen, mivel a Kúria a jogszabályok által biztosított 90 napos mérlegelési határidejét majdnem teljesen kihasználva 85 napot ült a főpolgármester által benyújtott kérdéseken.

Ennek következtében Karácsony szerint ha az országgyűlési választásokkal és a kormány által tavaly nyáron elfogadott homofób-törvénnyel kapcsolatos népszavazással egy napon szeretnék megtartani, akkor az év végéig kell összegyűjteniük a 200 ezer szignót.

Ezt a főpolgármester egy embert próbáló feladatnak nevezte, amelyet szerinte az ellenzék csak akkor lesz képes megugrani, ha egy „teher alatt növő pálmává” válik és mind a hat párt és az előválasztáson kiválasztott 106 ellenzéki jelölt közösen dolgozik azért, hogy sikerüljön az aláírásgyűjtés.