Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Szegedi Tudományegyetem szerint ők nem érintettek a Schadl-Völner-féle vizsgabotrányban, Varga Judit továbbra is hallgat

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Szegedi Tudományegyetem tegnap vizsgálatot indított a Völner-Schadl ügyben felmerült „könnyített” vizsgák gyanúja miatt. A nyomozati anyagokban felmerült gyanú szerint Szabó Imre, a Szegedi Tudományegyetem polgári jogi tanszékének vezetője Schadl György kérésére a Pázmányon „segítette” Völner Pál rokonát a sikeres vizsgázásban. A vizsgálat rendkívül gyorsan lezajlott, a szegedi egyetem szerint náluk nem történt szabályszegés, és a vizsgálatot lezárták.

A gyanú szerint nem csak Szabó Imre érintett, tegnap adtuk hírül, hogy a 444 birtokába jutott Völner-nyomozati anyagok alapján

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korábbi elnöke feltételezhetően kapcsolatrendszerét kihasználva érhette el, hogy bizonyos befolyásos politikai szereplők rokonai és protezsáltjai átmenjenek a jogi diplomájuk megszerzéséhez szükséges vizsgákon több egyetemen.

A hatóságok erre azért lettek figyelmesek, mert a Nemzeti Védelmi Szolgálat hónapokon át lehallgatta Schadl telefonját, akiről kiderült, hogy feltételezhetően több 80 millió forintnyi kenőpénzt juttatott el az Igazságügyi Minisztérium nemrég lemondott államtitkárának, Völner Pálnak. Schadlt a hatóságok novemberben őrizetbe vették, azonban a szintén vádlott Völner Pál szabadlábon védekezhet.

A cikkben szemlézett telefonbeszélgetések leirata alapján tavaly májusban és júniusban is maga Völner kereste fel Schadl Györgyöt, hogy segítséget kérjen tőle rokonai számára. Az államtitkár kérésére Schadl – aki maga is tanított polgárjogot a Pécsi Tudományegyetemen – felhívta a Pázmányon polgárjogi záróvizsgát tartó ismerősét, Szabó Imrét, hogy segítsenek elintézni a fideszes politikus rokonainak vizsgáit.

Továbbá a 444 birtokába jutott dokumentumok alapján feltételezhető, hogy Nagy Ádámot, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal kabinetfőnökét is segítették a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) folytatott tanulmányai abszolválásában, valamint számos végrehajtónak is egyengették az útját. A vizsgálat szerint Schadl több esetben elérte, hogy a végrehajtók alapvető jogi ismeretek nélkül is sikerrel abszolválják a vizsgáikat.

A témában kérdéssel fordultunk tegnap az említett egyetemekhez annak érdekében, hogy megtudjuk, terveznek-e belső vizsgálatot az ügyben. A PTE és az SZTE is válaszolt a levelünkre, vizsgálatot indítottak. A Népszava információi szerint a vizsgálat eredményeként még aznap felfüggesztették a Pécsi Tudományegyetem PTE Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszékén dolgozó tanársegéd, Mészáros Pál Emil vizsgáztatási jogát. Mészáros a dékánnak elmondta, hogy anyagi haszna nem származott a segítségnyújtásból, csupán baráti szívességet tett, amit nagyon megbánt. Az SZTE vizsgálata szerint ott nem történt szabályszegés. Ma a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is bejelentette, vizsgálatot indít.

Ma a 444 újságírói sikeresen megszólaltatták Varga Juditot az ügyben, aki a Völner-ügy kirobbanása óta nem nyilatkozott a témáról, pedig Völner Pál évekig a helyettese volt. Varga Judit a 444 riporterének elmondta, hogy

„Kiadtunk egy sajtóközleményt aznap, keressék, úgyhogy az emlékezetük szerintem szelektív, tisztelt szerkesztő úr. Hiszen Völner Pál lemondása napján kiadtunk egy közleményt.”

A december hetedikei közleményben annyi szerepelt, hogy támogatják Völner Pál lemondását, hisz az eljárás alatt nem tudja ellátni feladatait, valamint remélik, hogy tisztázza magát.

Az ügyről nem csak Varga Judit, de a kormánymédia is mélyen hallgat: a Közmédia és a nagyobb KESMA-lapokban nem írnak a fejleményekről.

Frissítés: A cikk megjelenése után az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya megírta lapunknak, hogy Varga Judit Völner Pál lemondásának a napján már megszólalt a témában a Katolikus Rádióban. Az adásban a 6. perctől tartalmilag ugyanaz hangzik el, ami a közleményben is szerepel.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi