Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Amazon eldobható tárgyként kezeli a dolgozóit

Ez a cikk több mint 2 éves.

Néhány hete rázta meg a világot az Egyesült Államokban pusztító tornádók tragédiája, amely számos emberáldozatot követelt. Különösen lesújtó, hogy több embernek azért kellett meghalnia, mert a munkáltató nem engedte haza őket a természeti katasztrófa kellős közepén. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Kentucky államban 74 ember halt bele a katasztrófába, azonban legalább nyolc főt a munkáltatójuk veszélyeztetett: egy gyertyagyár temette maga alá őket a MSNBC beszámolója szerint. A dolgozók beszámolói alapján a vezetőség kirúgással fenyegette azokat, akik a tornádóra hivatkozva haza akartak menni.

Ugyanezt történt Illinois állam Edwardsville városában, ahol a tornádó következtében egy Amazon raktár omlott össze, hat dolgozó halálát okozva. Az egyik gyári munkás, Larry Virden percekkel a halála előtt azt írta a barátnőjének:

„Az Amazon nem engedi, hogy hazamenjünk”.

Az épületek összeomlása rámutat arra a kérdésre, hogy az amerikai cégek gyáraikat és raktáraikat a kontinensen egyre gyakoribbá váló extrém időjárásnak megfelelően építik-e meg.

Az Amazon alkalmazotti kézikönyve szerint a raktári dolgozókat elbocsáthatják, ha a kijelölt munkaidőben engedély nélkül hagyják el a vállalat területét. Az engedélyt pedig a beszámolók szerint nem kapták meg. Egy futár épp műszakban volt mikor a tornádó lecsapott, kiszállítás közben kérlelte felettesét, hogy had vonuljon biztonságos helyre, mire a munkáltató visszautasította a dolgozó kérését és ragaszkodott hozzá, hogy hajtsa végre a kiszállításokat.

A Jacobin által újabb részletek tárultak fel a tragédiáról. A beszámoló szerint mikor a tornádó lecsapott 46 dolgozó tartózkodott a raktár épületében, melyben csak egy óvóhely volt, ráadásul olyan messze, hogy a hat életüket vesztett munkás semmiképp sem tudott volna biztonságba jutni. A Jacobin arra figyelmeztet, hogy ezeket az emberi tragédiákat nem lehet pusztán a természeti katasztrófára fogni, az Amazon folyamatosan veszélyezteti dolgozóit legyen szó tornádóról, világjárványról vagy kimerültségről.

A multinacionális vállalat ráadásul eldobható tárgyként kezeli dolgozóit. Az Amazon vállalati politikája is közrejátszott a 6 dolgozó halálában. A cég országos heti munkaerő fluktuációja 3 százalék, ez nagyjából harmincezer alkalmazott – ami annyi, mintha nyolchavonta leváltaná az összes órabéres dolgozóját. Míg sok vállalat költségesnek tartja a nagy fluktuációt, az Amazon munkahelyét a munkavállalók gyors leváltására tervezték. A fluktuáció a hosszútávú érdekképviseleti stratégiákat is megakadályozza, így a szakszervezetesedést is, valamit azt, hogy a munkavállalók hozzáférjenek különböző juttatásokhoz. A vállalat ezzel a stratégiával az alsó szinteken növeli a versenyt, ahol a bérek visszaállnak a kiinduló összegre. 2019-ben a cég 770 ezer dolgozót vett fel, míg több mint 660 ezret bocsájtott el az év végig. A következő években a helyzetet csak fokozta a járványhelyzet.

„Pusztán egy test vagy. Ha ez a test elhasználódik, csak behoznak valaki újat aki majd elvégzi a munkát.”

-illusztrálta a helyzetet egy, a lap által megkérdezett dolgozó.

Az eldobhatóság politikája az Edwardsville-i raktár hat munkásának tragédiájában is megmutatkozott.