Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A munkahelyük temette maga alá őket, ahonnan tilos volt elmenekülniük

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az elmúlt hetekben számos tornádó pusztított az Egyesült Államokban, rengeteg anyagi kárt okozva és életet követelve. Az áldozatok között azonban van, aki nem a katasztrófába halt bele, hanem a fékevesztett profithajhászás felelőtlenségébe: a munkahelyük temette maguk alá őket, ahonnan tilos volt elmenekülniük.

Kentucky államban 74 ember halt bele a katasztrófába, azonban legalább nyolc főt a munkáltatójuk veszélyeztetett: egy gyertyagyár temetett maga alá őket a MSNBC beszámolója szerint. A dolgozók beszámolói alapján a vezetőség kirúgással fenyegette azokat, akik a tornádóra hivatkozva haza akartak menni.

Ugyanezt történt Illinois állam Edwardsville városában, ahol a tornádó hatására egy Amazon raktár omlott össze, hat dolgozót megölve a Vice beszámolója szerint. Az egyik ott dolgozó munkás, Larry Virden percekkel a halála előtt azt írta a barátnőjének:

„Az Amazon nem engedi, hogy hazamenjünk”.

Az Amazon alkalmazotti kézikönyve szerint a raktári dolgozókat elbocsáthatják, ha a kijelölt munkaidőben engedély nélkül hagyják el a vállalat területét. Az engedélyt pedig a beszámolók szerint nem kapták meg.

Az épületek összeomlása egyrészt rámutat arra a kérdésre, hogy az amerikai cégek gyáraikat és raktáraikat a kontinensesn egyre gyakoribbá váló extrém időjárásnak megfelelően építik-e meg. De ami fontosabb, rámutat arra is, hogy a kiszolgáltatott dolgozókat, azokat, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy elveszítsék az állásukat, egyes cégek (és a rendszer általában) szó szerint inkább halálba dolgoztatják, minthogy lemondjanak valamennyi profitról.

Miért nem volt lehetőségük ezeknek a munkásoknak otthagyni a munkahelyüket egy katasztrófa idején, miért nem élhették túl a tornádót? Ahogy arra a Guardian újságírója, Hamilton Nolan is rámutat, mivel nem volt szakszervezetük, senki nem állt mellettük a főnökeikkel szemben, a munkás-tőke harcban az amerikai dolgozók hihetetlenül hátrányos helyzetből indulnak. Így lehetőségük sem volt ellentmondani főnökeiknek, akiknek az a munkájuk, hogy bármi áron feltornázzák a termelékenységet.

Oldalakon keresztül lehetne még elemezni ezt az esetet, de valójában egyértelmű, mi történt: kiszolgáltatott emberek létfeltételeikért küzdve haltak meg a felettük uralkodók, de még inkább a rendszer felelőtlensége és kapzsisága miatt.

Címlapkép: twitter