Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A munkahelyük temette maga alá őket, ahonnan tilos volt elmenekülniük

Az elmúlt hetekben számos tornádó pusztított az Egyesült Államokban, rengeteg anyagi kárt okozva és életet követelve. Az áldozatok között azonban van, aki nem a katasztrófába halt bele, hanem a fékevesztett profithajhászás felelőtlenségébe: a munkahelyük temette maguk alá őket, ahonnan tilos volt elmenekülniük.

Kentucky államban 74 ember halt bele a katasztrófába, azonban legalább nyolc főt a munkáltatójuk veszélyeztetett: egy gyertyagyár temetett maga alá őket a MSNBC beszámolója szerint. A dolgozók beszámolói alapján a vezetőség kirúgással fenyegette azokat, akik a tornádóra hivatkozva haza akartak menni.

Ugyanezt történt Illinois állam Edwardsville városában, ahol a tornádó hatására egy Amazon raktár omlott össze, hat dolgozót megölve a Vice beszámolója szerint. Az egyik ott dolgozó munkás, Larry Virden percekkel a halála előtt azt írta a barátnőjének:

„Az Amazon nem engedi, hogy hazamenjünk”.

Az Amazon alkalmazotti kézikönyve szerint a raktári dolgozókat elbocsáthatják, ha a kijelölt munkaidőben engedély nélkül hagyják el a vállalat területét. Az engedélyt pedig a beszámolók szerint nem kapták meg.

Az épületek összeomlása egyrészt rámutat arra a kérdésre, hogy az amerikai cégek gyáraikat és raktáraikat a kontinensesn egyre gyakoribbá váló extrém időjárásnak megfelelően építik-e meg. De ami fontosabb, rámutat arra is, hogy a kiszolgáltatott dolgozókat, azokat, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy elveszítsék az állásukat, egyes cégek (és a rendszer általában) szó szerint inkább halálba dolgoztatják, minthogy lemondjanak valamennyi profitról.

Miért nem volt lehetőségük ezeknek a munkásoknak otthagyni a munkahelyüket egy katasztrófa idején, miért nem élhették túl a tornádót? Ahogy arra a Guardian újságírója, Hamilton Nolan is rámutat, mivel nem volt szakszervezetük, senki nem állt mellettük a főnökeikkel szemben, a munkás-tőke harcban az amerikai dolgozók hihetetlenül hátrányos helyzetből indulnak. Így lehetőségük sem volt ellentmondani főnökeiknek, akiknek az a munkájuk, hogy bármi áron feltornázzák a termelékenységet.

Oldalakon keresztül lehetne még elemezni ezt az esetet, de valójában egyértelmű, mi történt: kiszolgáltatott emberek létfeltételeikért küzdve haltak meg a felettük uralkodók, de még inkább a rendszer felelőtlensége és kapzsisága miatt.

Címlapkép: twitter