Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2018-ban még úgy számolt a kormány, hogy egy fillérjébe sem fog kerülni a Fudan Egyetem

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt társelnöke Facebook-videóban mutatott be egy, a 2018-as Fudan-törvény előkészítéséhez készült akkori hatásvizsgálatot, ami magában foglalta a Kínai Népköztársaság és Magyarország kormányai közötti megállapodás tervezetét.

Ennek érdekessége, hogy az akkori Fudan-törvényhez készült hatásvizsgálat szerint az egyetem magyarországi működése az államnak egy fillérjébe sem került volna.

Ahogy Tóth fogalmaz,

„ebben a hatásvizsgálatban az szerepel, hogy az előterjesztésben foglalt megállapodás nem keletkeztet költségvetési kötelezettséget. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban arról volt szó, hogy egy fillérbe nem fog kerülni az adófizetőknek.”

Facebookján megosztotta a dokumentum vonatkozó oldalát is:

A Fudan Egyetem budapesti működéséről szóló hatástanulmány 2018-ból. Forrás: Tóth Bertalan Facebook oldala

A politikus ezután felemlegette, hogy a Fudan Egyetem budapesti kampuszának megvalósítására a kormány uszkve 500 milliárd forintnyi kínai hitelt vesz fel, valamint 14 milliárd forint értékben vásárol telket. Ahogy korábban írtuk, a kormány által látszólag tűzön-vízen át támogatott beruházás többe kerül mint a teljes magyar állami felsőoktatás éves működési költsége, ami 2019-ben összesen 486 milliárd forint volt.

Érdemes hozzátenni, hogy a cikk elején linkelt 2018-as törvényben még szó sem volt kampuszról, ez ugyanis „Megállapodás Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról” – vagyis voltaképpen egy elvi megállapodás.

Sőt, ekkoriban arról lehetett olvasni a sajtóban, hogy a Fudan a Corvinus Egyetemmel állapodik meg közös MBA-képzés indításáról. Az, hogy a Fudan kampuszt épít Budapesten, 2019-ben derült ki, majd az váltott ki komoly visszhangot és ellenállást, hogy a kormány ezt a budapesti Diákváros helyén képzeli el. A 2021-es szezon első nagy tüntetése is a Fudan ellen, a Diákváros mellett volt, Jámbor András, a budapesti VI. OEVK ellenzéki képviselőjelöltje, valamint a Szikra Mozgalom szervezésében.

Facebook-videójában Tóth arra is kitért, hogy a kínai elitegyetem jelen állás szerint jelentős részben az eredeti formájában 8-10 ezer fősre tervezett Diákváros helyén fog megvalósulni. A 2022-es választás előtti kampány során pedig az ellenzék egyik fő üzenete, hogy a kormány ezzel a Budapesten tanuló, vidéki diákok elől vesz el férőhelyeket, ami ráadásul áttételesen az égbekiáltóan magas budapesti lakbéreket is lejjebb nyomhatná.

Az ellenzék jelenleg is azért gyűjt aláírásokat, hogy népszavazást írjanak ki a Fudan budapesti kampuszának megvalósításáról és az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbításáról, és noha céljuk az lett volna, hogy az országgyűlési választásokkal egy időben lehessen szavazni a kérdésben, Orbán Viktor miniszterelnök szerint ez aligha valósulhat meg.

A hatpárti ellenzék és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt országszerte gyűjti az aláírásokat a népszavazás kiírásához.  Az aláíróhelyek címét tartalmazó lista itt érhető el.

A Fudan Egyetem körüli hírekről rendszeresen beszámolunk a Mércén, vonatkozó cikkeink erre a linkre kattintva érhetők el.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs