Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orosz állam két nap alatt a második nagyobb emberi jogi szervezetet tiltotta be

Ez a cikk több mint 2 éves.

December 28-án rendelte el Oroszország Legfelsőbb Bírósága az ország legrégebben működő emberi jogi szervezetének, a Memoriál Társaságnak (Обществo Мемориал – Obsesztvo Memoriál) a bezáratását, mivel az szerintük nem tett eleget a „külföldi ügynökökről” szóló törvénynek.

A hírről tegnap a Mérce is beszámolt, de alig ment ki a cikk, immár egy újabb emberi jogvédő szervezetet is lakat alá tettek az orosz hatóságok. A Memoriál Társaság testvérszervezetét, a Memoriál Emberi Jogi Központot szerdán, vagyis egy nappal később egy moszkvai bíróság kényszerítette működése beszüntetésére.

A tegnap bezáratott Memoriált az 1980-as évek végén azzal a céllal alapították, hogy dokumentálja a Szovjetunióban gyakorolt politikai elnyomást, valamint adatbázist hozzon létre  sztálini „Nagy Terror” áldozatairól és a gulágokról. Emellett a szervezet az emberi jogok oroszországi ügyének fontos szószólójává nőtte ki magát. A Memoriált 2016-ban nyilvánították „külföldi ügynöknek”.

A „külföldi ügynök” minősítést 2012-ben vezették be Oroszországban, a  külföldi civil szervezetek és jogvédő szervezetek megbélyegzését lehetővé tévő törvénykezés sokakat a szovjetunióbeli propaganda-kommunikációhoz hasonlítják. Később terjesztették ki a címkézést újságokra, közírókra és bloggerekre, akik szerint a törvény célja nem más, mint utat engedni a különböző abúzusoknak, és megbélyegezni civil csoportokat.

2017-ben, amikor a magyar parlament hasonló szabályozást alkotott az oroszországi „külföldi ügynök-törvényhez”, a Társaság a Szabadságjogokért hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyarországi törvény néhány része az oroszországi törvény szó szerinti fordítása volt. Mindkét törvény kiindulópontja az, hogy a külföldről finanszírozott szervezetek a társadalmi befolyásuk által országon kívüli érdekeket érvényesítenek és ezáltal „magas kockázatot jelentenek a nemzetbiztonságra és a függetlenségre”.

A mai betiltás alapját a moszkvai kerületi bíróság szerint az adta, hogy a Memoriál Emberi Jogi Központ tevékenysége igazolja a”terrorizmust és az extremizmust”, valamint nem tesznek eleget a külföldi ügynökökről szóló törvény rendelkezéseinek, amelyek alapján saját magukat kellene ügynöknek felcímkézniük. Az ítélet ellen a szervezet támogatói demonstráltak a bíróság épülete előtt Moszkvában.

Az ENSZ genfi Emberi Jogi Irodája közleményében ítélte el a lépést. A nemzetközi szervezet szerint az oroszországi bíróságok úgy döntöttek, hogy „feloszlatnak Oroszország legtiszteltebb emberi jogi csoportjai közül kettőt, és tovább gyengítik az ország zsugorodó emberi jogi közösségét.”

„Arra biztatjuk az orosz hatóságokat, hogy védjék meg és támogassák az Orosz Föderáció területén az emberi jogok fejlődésén dolgozó embereket és szervezeteket.”

– tette hozzá a közlemény.

Anna Dobrovolszkaja, a Memoriál Emberi Jogi Központ igazgatója a bíróság épülete előtt a sajtónak úgy nyilatkozott:

„Volt már egy olyan általános érzés, hogy a jogvédelem tere egyre csak szűkül. Sok embert háborít fel, amikor ezekről hall, és sok ember fogja megírni, hogyan köszöntenek be újfent a sötét középkori idők”

Dobrovolszkaja hozzátette:

„Nyilvánvaló, hogy a munkánk egyesek számára túlságosan kellemetlenné vált.”

Kereken egy évvel ezelőtt számoltunk be arról a Mércén, hogy az oroszországi igazságügyi minisztérium kibővítette a „külföldi ügynök” listáját, amelyet addig természetes személyek ellen nem, csak leginkább jogvédő szervezetek és újságok ellen alkalmaztak. A listán előkelő helyen szerepel egy sor külföldi tulajdonú média, így – többek közt – a Szabad Európa, de például cseh portálok is. Az Oroszországi Emberi Jogok Bizottságának elnökét és több másik olyan tagját, akik időnként finoman kritizálni merték a kormányt, különösen a tavaly nyári tüntetésekkel és az azt követő koncepciós perekkel kapcsolatban, leváltották. A helyükre Putyinhoz lojális emberek kerültek.

Független közvélemény-kutatók egy 2019-es felmérése szerint Oroszországban az állampolgárok harmadik legnagyobb félelme a hatalmi önkény lett, a szeretteik nagyon súlyos megbetegedése és egy esetleges világháború után, saját          nagyon súlyos megbetegedésükkel holtversenyben.

Interneten tette közzé szerdán a Memoriál, hogy egy 2013-as fellebbezésük alapján fel kell függeszteni az ellenük indított felszámolási végzést.

(Reuters)