Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gördülő sztrájkkal tiltakoznak a tanárok a neoliberális politika ellen Buenos Airesben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Buenos Aires jobbközép önkormányzata a járvány idején megszorításokra kényszerítette a 3 milliós főváros általános- és középiskoláit. Az argentin tanárok gördülő sztrájkkal vágnak vissza, írja a Jacobin.

A város polgármestere, Horacio Rodríguez Larreta által vezetett önkormányzat a bizonytalan foglalkoztatás növekvő arányát arra használta fel, hogy rontson a tanárok munkakörülményein. A „reformok” célja, hogy az önkormányzat pénzt takarítson meg az iskolákban dolgozó adminisztratív személyzet létszámának csökkentésével.

A tanárok amiatt is tiltakozásba kezdtek, mert az adminisztrációért felelős személyzet elbocsátása a munkaterheik növekedésével járt. Bár az önkormányzat oktatásért felelős tárcája a járvány idején az osztályozást segítő programot bocsátott a tanárok rendelkezésére, a sietve elkészített szoftver hiányosságai miatt a tanároknak még több időt kellett töltenie az osztályzatok elkönyvelésével, míg azokat pusztán Excel-táblázatban vezették.

Az elégedetlenséget növelte továbbá az is, hogy a Köztársasági javaslat (Propuesta Republicana – PRO) párt által 2007 óta – különféle koalíciók révén – vezetett főváros éppen a járvány idején kívánta felülírni az eddigi munkahelyi besorolásokat.

Eddig a Buenos Aires-i tanárok három különböző típusú szerződés alapján dolgozhattak: vagy helyettesítő tanárok, ideiglenes tanárok vagy címzetes tanárok lehettek. A három szerződés különféle jogokat biztosított a számukra, a státusok közt pedig könnyű volt az átjárás.

Mindez azzal, hogy az önkormányzat arra kényszeríti az ideiglenes és helyettesítő tanárokat, hogy az óraadó állásukra újra pályázzanak, egy pillanat alatt megszűnt. Az eddigi beosztásokat figyelmen kívül hagyó intézkedés pedig még a címzetes tanárok helyzetére is hatással van, akik azt tapasztalják, hogy a kollégáik úgy kerültek sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe, hogy közben a munkaterheik még növekedtek is.

Azok a mechanizmusok, amelyek történelmileg lehetővé tették a tanárok számára, hogy a bizonytalan munkahelyről a biztos munkahelyre kerüljenek, összeomlóban vannak. Ennek eredményeképpen a legtöbb tanár bizonytalan abban, hogy képes lesz-e biztos álláshoz jutni, vagy hogy néhány év múlva egyáltalán létezni fog-e a munkahelye.

Az argentin tanárokat szervező két legjelentősebb szakszervezet a reformnak álcázott megszorítások miatt gördülő sztrájkot szervezett. A folyamatos sztrájk lényege, hogy a járványra tekintettel a főváros iskoláiban nem egyszerre, hanem meghatározott rendben sztrájkolnak a pedagógusok.

A Jacobin emlékeztet rá, hogy idén nem ez volt az első jelentős pedagógussztrájk a dél-amerikai ország fővárosában. Áprilisban a kormány meghagyásait felülírva a Buenos Aires-i önkormányzat megpróbálta az online oktatásból visszakényszeríteni a tanárokat a tantermekbe. Annak ellenére tett így, hogy azokban a napokban 27 ezer új fertőzöttet azonosítottak Argentinában. Válaszul a város tanárai három hétig sztrájkoltak, hogy megvédjék saját és diákjaik egészségét.

Argentinában augusztusban is hatalmas tiltakozások zajlottak. Akkor baloldali pártok és mozgalmak szólították az utcára az embereket a munkanélküliség és az élelmiszerhiány miatt.

(Jacobin, Mérce)