Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kúria: Nem titkolózhat tovább az EMMI a tavaly áprilisi kórházkiürítésről

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kórházkiürítésekről szóló adatok kiadására kötelezi a Kúria a Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), számolt be róla a HVG. Többszöri próbálkozásra is elbukott Kásler Miklós tárcája, amely szerint a járvány elleni védekezést veszélyeztetné, ha az adatok nyilvánosságra kerülnének. 

A  kórházkiürítést elrendelő dokumentumot a Magyar Helsinki Bizottság kérte ki, akik szerint így már nem titkolózhat tovább a „Kúrián is felsült” Emmi. 

„Az alperes minden konkrétumot mellőző hivatkozása nem támasztotta alá azt a hivatkozást, hogy az adott esetben a kiadni kért közérdekű adatok megismerése [az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezése alapján] korlátozható”

-idézi a Helsinki Bizottság a Kúria indoklását. Az alperes ez esetben az Emmi volt, a felperes pedig Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

A közérdekű adatigénylést még a koronavírus járvány első hullámának idején, 2020 tavaszán adta be a Helsinki Bizottság az Emmi-hez. A 2020 áprilisi kórházkiürítéseket elrendelő dokumentum másolatát szerették volna megkapni, amely miatt április 19-ig 50 százalékos ágykapacitás, összesen 32 900 ágy, majd a következő ütemben 60 százalékos ágykapacitás, összesen 39 500 ágy felszabadítására kellett sort keríteni a magyar kórházakban.

A Helsinki szerint ezzel százaknak, vagy akár ezreknek korlátozták az élethez, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz való alapjogát – minden előzetes figyelmeztetés és látható előkészítés nélkül. 

„Kizárólag azt az adatot kértük, amit a kormánynak magától is a nyilvánosság elé kellett volna tárnia a tavaly tavaszi döntés indokaként. Remek lenne, ha legalább a Kúria ítélete nyomán külön végrehajtási eljárás nélkül több mint másfél évvel a döntés után végre megtudhatnák az emberek az igazságot arról, hogy pontosan miért kellett ezreknek pánikszerűen elhagyniuk egészségügyi intézményeket” 

– kommentálta az ítéletet Tóth Balázs, a Helsinki ügyvédje.

Idén májusban elsőfokon már nyert a Helsinki az ügyben, a Fővárosi Ítélőtábla szerint is ki kellett a dokumentumot. Az Emmi akkor is azzal indokolta az adatok visszatartását, hogy azok valamiféle későbbi döntést készítettek elő, vagyis nyilvánosságra kerülésük veszélyeztetné a járvány elleni védekezést.