Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor az alapvető jogok biztosának kérése ellenére gyerekekkel kampányol

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Az Alaptörvény rögzíti, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz, a szülőknek pedig joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést. A gyermeket főszabályként minden olyan alapjog megillet, mint bármely más embert. Biztosítani kell az életkoruknak és szükségleteiknek megfelelő feltételeket a fejlődéshez, a felnőtté váláshoz; a szülők, a család, az állam és a társadalom valamennyi tagja köteles tiszteletben tartani a gyermek jogait. A gyermeket életkortól függetlenül, feltétel nélkül megilleti az egyenlő emberi méltóság, ennek értelmében a gyermek alany marad, és senki számára sem válhat eszközzé vagy tárggyá. Kampányeszközként való felhasználásuk éppen ezt a jogot sérti meg, teszi a gyermeket a jog alanyából a pártpolitika tárgyává.”

– állt a 2019-es európai parlamenti választásokkor készült ombudsmani állásfoglalásban, amelyben az alapvető jogok biztosának hivatala kifejezetten arra kérte pártállástól függetlenül az összes politikai szereplőt, hogy tartózkodjon a gyerekek (iskolások, óvodások) kampánydíszletként való alkalmazásától.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon a jelek szerint nem különösebben hatódott meg ettől az alapvető jogi állásfoglalástól, tekintve, hogy szombat délelőtt Facebook-oldalán egy olyan videó jelent meg, amelyben Gödöllőn éppen uszodát avat, a kötelező szalagátvágással, illetve szemmel láthatóan iskolás korú gyerekek társaságában.

„A gyermeki jogok tisztelete olyan politikai és alkotmányos kultúrát feltételez, amelyben a gyermekek nem lehetnek pártpolitikai tevékenység díszletei vagy eszközei.”

– áll az ombudsman idézett állásfoglalásában, amelyet a mostanság politikai okokból a kormánypárti médiában gyakran támadott Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány is oszt.

A szervezet „Hogyan veheted észre, ha egy politikai kampány kihasználja a gyerekeket?” című útmutatójában arra hívja fel a figyelmet, hogy „a választási kampány közvetetten és közvetlenül is érinti a gyerekeket. A választások alkalmat adnak állampolgári nevelésük formálására, a demokratikus értékek megismerésére, de arra is, hogy politikai célokból felhasználják a gyerekeket. Egy gyerek nem eszköz, nem díszlet, hanem jogokkal rendelkező állampolgár. A jogait sérti, ha kihasználják, vagy más módon politikai előnyszerzésre használják.”

A Hintalovon szerint akinek fontosak a gyerekek, az elnyerheti a választók bizalmát és támogatását, de akinek fontosak a gyerekek, az tiszteletben tartja a jogaikat.

A Hintalovon szerint a Fidesz-KDNP által meghirdetett „gyermekvédelmi népszavazás” megcsúfol és kiforgat mindent, amit a gyerekek védelméről gondol, és amit a gyerekek valódi problémáinak látnak.

Ahogyan azt a Mércén is megírtuk, az alapítvány nyáron emlékeztetett: a Fidesz-KDNP, valamint a Jobbik által június 15-én elfogadott homofób törvény sérti az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, és súlyosan diszkriminál. A népszavazási kezdeményezés pedig nem létező problémát állít a középpontba, ahelyett, hogy a magyar gyermekeket érintő valódi veszélyekkel foglalkozna.

Arról pedig pénteken számoltunk be, hogy a Mandiner, a Pesti Srácok, az Origo, a Magyar Nemzet és a Vasárnap.hu ellen indított helyreigazítási pereket a Hintalovon, amelyeket most jogerősen meg is nyert, miután 2020. októberében a kormány homofób kampányát megtámogató portálok egytől egyig hamisan állították a gyermekjogi szervezetről azt, hogy gyerekvédelmi tevékenységbe bújtatott LMBTQ-propagandát végez óvodákban.

A bíróság által helyreigazításra kötelezett lapok cikkei az alábbi címekkel jelentek meg: „LMBTQ-propaganda az óbudai óvodákban”; „Melegpropaganda költözik az óbudai óvodákba”; „Gyermekvédelmi programba bújtatták az LMBTQ- tevékenységet Óbudán”; „Óbudán már az óvodákban érzékenyít egy LMBTQ-szervezet”.

A kormány homofób propagandájába illeszkedő cikkek állításait  közleményében tételesen cáfolja az alapítvány: nem keresték meg az óbudai önkormányzatot, hogy óvodákban érzékenyítsenek LMBTQ témákban; nem dolgoznak „LMBTQ-propagandán” – jelentsen az bármit is-; nem tartanak óvodásoknak érzékenyítő előadásokat; nem bújtatják gyermekvédelmi programba az „LMBTQ- programjukat és nem terjeszkednek a Háttér Társasággal és a Melegekért szervezettel vidéki iskolákban.