Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bíróság: a fél kormánypárti sajtó hamisan LMBTQ-propagandistázta le a gyermekjogi alapítványt

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Mandiner, a Pesti Srácok, az Origo, a Magyar Nemzet és a Vasárnap.hu ellen indított helyreigazítási pereket a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, amelyeket most jogerősen meg is nyert, miután 2020. októberében a kormány homofób kampányát megtámogató portálok egytől egyig hamisan állították a gyermekjogi szervezetről azt, hogy gyerekvédelmi tevékenységbe bújtatott LMBTQ-propagandát végez óvodákban.

A bíróság által helyreigazításra kötelezett lapok cikkei az alábbi címekkel jelentek meg: „LMBTQ-propaganda az óbudai óvodákban”; „Melegpropaganda költözik az óbudai óvodákba”; „Gyermekvédelmi programba bújtatták az LMBTQ- tevékenységet Óbudán”; „Óbudán már az óvodákban érzékenyít egy LMBTQ-szervezet”. A kormány homofób propagandájába illeszkedő cikkek állításait mai közleményében tételesen cáfolja az alapítvány: nem keresték meg az óbudai önkormányzatot, hogy óvodákban érzékenyítsenek LMBTQ témákban; nem dolgoznak „LMBTQ-propagandán” – jelentsen az bármit is-; nem tartanak óvodásoknak érzékenyítő előadásokat; nem bújtatják gyermekvédelmi programba az „LMBTQ- programjukat és nem terjeszkednek a Háttér Társasággal és a Melegekért szervezettel vidéki iskolákban.

Az igazság az, hogy a Hintalovon Alapítvány valóban együttműködik Óbuda-Békásmegyer önkormányzatával, miután az 2020 szeptemberében szakmai támogatást kért a gyermekjogi szervezettől egy olyan komplex program kidolgozásában, amely a gyermekekkel szembeni bántalmazásesetek megelőzését és hatékony kezelését szolgálja.

A megkeresés közvetlen előzménye egy szexuális visszaélés bűncselekmény volt, amelyben 2015 és 2016 között a kerület egyik óvodájába járó gyermekek is érintettek voltak, és egy óvónő követte el.

A konkrét eset kapcsán az önkormányzat belső vizsgálatot folytatott, és annak eredményeit látva döntött úgy, hogy a 2020-ban már elindult  gyermekvédelmi intézkedéseken kívül külső szakmai segítséget is bevon – írja az alapítvány.

Az önkormányzat és a Hintalovon Alapítvány szakmai együttműködési programja elsőként a szóban forgó szexuális visszaélés krízishelyzetének támogatását, megoldását célozta meg, hogy a benne érintett gyerekek és szülők megkaphassák a megfelelő szakmai segítséget, majd közép- és hosszútávú intézkedéscsomagot állítottak össze.

Az együttműködés az alapítvány Nemecsek-programjának keretein belül zajlott, hogy közösen dolgozzanak a gyerekvédelmi rendszer fejlesztésén, amely az Európa Tanács ajánlása alapján készült, és a nemzetközileg elfogadott szakmai irányelvek és módszertan alapján kínál ingyenesen elérhető segítséget bármely gyerekekkel foglalkozó szervezet szakemberei számára  ahhoz, hogy el tudják készíteni a saját gyermekvédelmi irányelvüket, és azt a mindennapokban alkalmazni is tudják a bántalmazásesetek megelőzésére és kezelésére.

Az online portálokat minden esetben arra kötelezte a bíróság, hogy a valótlan állítások helyreigazítását közzétegyék a felületeiken, aminek az Origo kivételével mind eleget tettek.

A gyermekjogi szervezet győzelme önmagában is rendkívül fontos, annak fényében pedig még inkább, hogy idén a Jobbikkal együtt megszavazták a kormánypártok a Fidesz gyermekvédelminek nevezett, de valójában homofób  törvényjavaslatát, amelyre azóta egy népszavazást is felhúztak, a téma pedig a kormányzati kommunikáció egyik központi eleme lett. A törvény amellett, hogy homofób és transzfób, megnehezíti az olyan civil szervezetek munkáját is, mint a gyermekjogokért küzdő Hintalovon Alapítvány. Mint arról beszámoltunk, az alapítvány szerint Orbán Viktor népszavazása „megcsúfol és kiforgat” mindent, amit a gyerekek védelméről gondolnak.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba