Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Senkit sem érhet meglepetésként az omikron-variáns kialakulása – a tehetős államok mégsem tettek ellene semmit

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Dél-Afrikából mára már a világ számos pontjára szétterjedt új koronavírus-variáns az a szörnyű ár, amelyet mindannyian meg fogunk fizetni azért, hogy az uralkodó osztályok nem hajlandók a világ beoltását a legfontosabb föladatukká tenni – írja a Socialist Worker lap.

A koronavírus variánsa – amely az omikron nevet kapta – minden korábbinál könnyebben fertőz: immár több európai államban is azonosították, legutóbb Belgiumban, Skóciában, Németországban, Portugáliában és a szomszédos Ausztriában, s bizonyosra vehetjük, hogy Magyarországon is meg fog jelenni.

Bár nem tűnik súlyosabbnak a betegség, amit okoz, mint más variánsok esetében, ugyanakkor abban most még nem lehetünk biztosak, hogy a meglévő vakcinák milyen mértékben lesznek hatásosak ellene.

A hivatalosan B.1.1.529-nek hívott vírusmutációt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken omikronra keresztelte és rögtön felvette az aggodalomra okot adó variánsok listájára. Abban reménykedve, hogy az új variáns terjedése még megfékezhető, sok helyen (így például Magyarországon is) beutazási tilalmat rendeltek el az afrikai kontinens déli részén található országok esetében. Az Európai Unió tagállami már a múlt héten megállapodtak abban, hogy megtiltják a beutazást az Unió területére Dél-Afrikából, Botswanából, Mozambikból, Eswatiniből (korábbi nevén: Szváziföld) Lesothoból és Namíbiából.

Asszonyokat oltanak be Burkina Fasóban.

Nem véletlenül alakult ki ott, ahol

A vírusok gyors változáson mehetnek keresztül, ha hagyják őket terjedni, figyelmeztet a már hivatkozott Socialist Worker. Az omikron esetében az adott különös aggodalomra okot, hogy tüskefehérjéjében 32 különböző mutáció található.

E mutációk némelyike a vérünkben lévő antitestek számára is megnehezíti a vírus felismerését, és potenciálisan azt jelentheti, hogy a koronavírus kikerüli a meglévő vakcinákat.

A tudósok azonban már régóta figyelmeztetnek arra, hogy ez leginkább következhet be, ha a világ nagy része nem jut hozzá a védőoltáshoz. Ennek a hiányosságnak tudható be az is, hogy Dél-Afrika Gauteng tartományában, amely magában foglalja a fővárost, Johannesburgot és Pretoriát is – kialakulhatott az új variáns.

Ugyanis a dél-afrikai lakosság kevesebb mint egynegyedét oltották be teljesen, és a legszegényebbek körében ez az arány még ennél is alacsonyabb.

„Megmondtam” – jelentette ki Francois Venter, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem kutatója. „Úgy tűnik, mintha ezek a gazdag országok egyáltalán nem tanultak volna semmit” – nyilatkozta a Socialist Workernek.

Az Egészségügyi Világszervezet és mások már több mint egy éve arra figyelmeztetnek, hogy „senki sincs biztonságban, amíg mindenki nem kerül biztonságba”, azaz nem jut hozzá a védőoltáshoz.

Hahót, 2021. november 25.
Lubics György háziorvos elõkészít a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a hahóti rendelõjében 2021. november 25-én.
MTI/Varga György

Vakcinaapartheid

Ennek ellenére még a nyár közepén is azt írhatta a Mérce, hogy Európából még egyetlen árva adag vakcina sem érkezett Afrikába. Az egyre súlyosabbá váló vakcinaapartheid szemmel láthatóvá vált. Ennek legárulkodóbb jele az volt, hogy az afrikai országoktól sokkal nagyobb összeget kértek a forgalomba került védőoltásért, mint a tehetősebb nyugati államoktól. Míg az Európai Unióban egy dózis vakcina ára átlagosan 2,16 dollárt tett ki, addig a gyógyszergyártók ugyanazt a vakcinát hónapokkal később Dél-Afrikában 5,25, Ugandában pedig 7 dollárért árulták.

A probléma megoldását jelentősen segítette volna, ha idejében feloldják a vakcinák szabadalmi jogát, s a tehetősebb államok lehetőséget adnak arra, hogy a kevésbé tehetős országok is előállíthassák az oltóanyagokat.

Az Európai Unió és Nagy-Britannia azonban a tervet elutasító országok között volt, ragaszkodva ahhoz, hogy a hatalmas profit létfontosságú ösztönző a multinacionális cégek számára az új gyógyszerek kifejlesztésében. A szegényebb nemzetek azt sürgették, hogy ahelyett, hogy nyugaton felraktározzák az oltóanyagokat, sürgősen küldjenek készleteket az új koronavírus-variánsok kialakulásának leginkább kitett országokba. Kéréseik azonban elutasító válaszra találtak.

Ezzel egyidőben az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Covax-programja sem volt képes eleget tenni az ígéretnek: 2021 végéig 2 milliárd adag vakcinát ígértek a szegényebb országoknak, de az ősz elejéig még a 200 milliót sem sikerült elszállítani a szűkösködő államokba.

Az egyetlen „megoldás”, amit Nagy-Britannia és más nyugati kormányok felajánlottak, hogy becsukják a kaput a Dél-Afrikából érkezők előtt. Noha bizonyos, hogy az új variáns már Európában is megjelent, s Európa pusztán csak napokat vagy heteket nyerhet, mielőtt az omikron tömeges fertőzése itt is bekövetkezik.

(Socialist Worker, Mérce)
Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán